Πανελλαδικές 2020: Τι αλλάζει στην Γ΄ Λυκείου

Στην επόμενη εβδομάδα τοποθέτησε χρονικά τις ανακοινώσεις για το νέο εξεταστικό σύστημα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «RealFM».

Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές από την ανακοίνωση της πρότασης που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο και ότι το βασικό πνεύμα των αλλαγών είναι η ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών στη Β' Λυκείου, ώστε η Γ' Λυκείου να είναι έτος προπαρασκευής για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Θέλουμε τα παιδιά να μπορούν να εισάγονται σε κάποια πανεπιστημιακά τμήματα μόνο με το απολυτήριο του Λυκείου. Την ύλη, ήδη, την ανακοινώσαμε, θα ανακοινώσουμε και το σύστημα εισαγωγής. Θα υπάρχουν ευνοϊκότερες διατάξεις για τα παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς στο σύστημα που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα», είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Οι αλλαγές που προβλέπεται να ψηφιστούν μέσα στον Μάρτιο, προβλέπουν αναδιάρθρωση στην Γ' Λυκείου αλλά και στο σύστημα εισαγωγής, με θέσπιση "πράσινων" πανεπιστημιακών τμημάτων, δηλαδή τμημάτων στα οποία η εισαγωγή θα γίνει χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, μόνο με το απολυτήριο Λυκείου. Οι πρώτοι που θα "εγκαινιάσουν" την νέα Γ' Λυκείου και το νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι οι φετινοί μαθητές της Β' Λυκείου. 

Αναλυτικά οι αλλαγές που προβλέπονται:

-Στην Γ' Λυκείου μειώνονται τα διδασκόμενα μαθήματα από 15 σε 7. Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα διδάσκονται έξι ώρες ανά εβδομάδα.

-Στις πανελλαδικές εξετάσεις, οι υποψήφιοι της Γ'΄Λυκείου θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο. 

- Θεσπίζονται οι "πράσινες" σχολές, η εισαγωγή των οποίων προβλέπεται να γίνει με συμπλήρωση "ειδικού" μηχανογραφικού. Οι μαθητές, πριν ξεκινήσουν τη φοίτηση της Γ' Λυκείου θα συμπληρώσουν ενδεικτικά 10 τμήματα στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν. Τα τμήματα που θα συγκεντρώσουν χαμηλή ζήτηση, θα μετατραπούν σε πράσινα, δηλαδή η εισαγωγή θα γίνει μόνο με το απολυτήριο Λυκείου. 

-Οι ενδοσχολικές εξετάσεις που οδηγούν στο απολυτήριο της Γ' Λυκείου, αλλάζουν μορφή και πλέον δεν θα διεξάγονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, αλλά σε επίπεδο δημοτικό ή περιφερειακό. Τα σχολεία θα χωριστούν σε Ομάδες ανά Δήμο στις μεγάλες πολεις και ανα Νομό στην επαρχία. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται απο ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων και το τελικό διαγωνισμα θα προκύπτει μετά απο κλήρωση ομάδας θεμάτων.

-Στο 1ο επιστημονικό πεδίο που αφορά τις σχολές Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών, το πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα των Λατινικών αντικαθίσταται από την Κοινωνιολογία. Τα Λατινικά παραμένουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα ως μάθημα επιλογής. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα