Πανελλαδικές 2018: Εξαιρετικά απλά και χωρίς πρωτοτυπία τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα

Πανελλαδικές 2018: Εξαιρετικά απλά και χωρίς πρωτοτυπία τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα

Εξαιρετικά απλά χαρακτήρισε η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Aναφέρει ότι τα θέματα δεν είχαν καμία πρωτοτυπία τόσο στο επίπεδο των ερωτήσεων όσο και στο επίπεδο της παραγωγής λόγου.

Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2018 αρχικά εξετάστηκαν σε κείμενο για την Παιδεία του φιλολόγου Δ.Ν. Μαρωνίτη από το «Βήμα της Κυριακής» το 2009 με θέμα «Παιδεία και εκπαίδευση». Στη συνέχεια, το θέμα της έκθεσης το οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν αφορούσε το εκπαιδευτικό και παιδευτικό ρόλο του σχολείου και τη συμβολή εκπαιδευτικών και μαθητών / μαθητριών στην αναβάθμιση του δεύτερου ρόλου.

Βατό το θέμα της Έκθεσης λένε οι καθηγητές 

Βατό κρίνεται το θέμα της έκθεσης, με το οποίο σηκώθηκε σήμερα η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων. Οι εξεταζόμενοι κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με το αν το σχολείο οφείλει, παράλληλα με την εκπαιδευτική, να ασκεί και την παιδευτική λειτουργία, ενώ πρότειναν τρόπους με τους οποίους εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του παιδευτικού χαρακτήρα του σχολείου.

«Δόθηκε ένα διασκευασμένο άρθρο του Μαρωνίτη που πραγματεύεται το διαχρονικό θέμα της σχέσης Παιδεία-Εκπαίδευση. Το κείμενο στο σύνολό του ήταν αρκετά βατό, με κάποιες, ωστόσο, αναφορές στην αρχαιότητα που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν λίγο τους μαθητές στο κομμάτι κυρίως της περίληψης» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Παναγιώτα Ντούλα, φιλόλογος στο κοινωνικό φροντιστήριο Αθηνών. Ειδικά για το θέμα της έκθεσης, η Παναγιώτα Ντούλα σημειώνει πως «ήταν αρκετά εύκολο, δεδομένου ότι είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο και έχει δουλευτεί στη διάρκεια της χρονιάς αρκετά και για την ανάλυση και άλλων θεματικών ενοτήτων».

«Ισως για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης να ήταν πιο εύκολο, λόγω της ανάλυσης του Πλάτωνα σχετικά με την παιδεία, που διδάσκονται στα Αρχαία Κατεύθυνσης» συμπληρώνει, ενώ για τις υπόλοιπες παρατηρήσεις αναφέρει πως «ήταν αρκετα εύκολες, αναμενόμενες και αντιμετωπίσιμες από την πλειονότητα των μαθητών». «Συνολικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βατό, όχι όμως πολύ εύκολο. Τα ζητούμενα ήταν ξεκάθαρα, χωρίς περιθώρια για παρερμηνείες» καταλήγει.

Το Madata.gr, όπως κάθε χρόνο, θα ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2018 και τις απαντήσεις τους, καθώς και για όλες τις εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2018, έως ότου ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάστηκαν οι μαθητές των Γενικών Λυκείων στην σημερινή πρεμιέρα των πανελληνίων εξετάσεων.

Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ τα θέματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι μαθητές.

Δείτε προτεινόμενες απαντήσεις ΕΔΩ από την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ 

 Δείτε προτεινόμενες απαντήσεις από το φροντιστήριο Άνοδος

Δείτε ΕΔΩ τις προτεινόμενες απαντήσεις από τα Φροντιστήρια Πουκαμισάς

Δείτε  προτεινόμενες απαντήσεις από τα φροντιστήρια Ορόσημο

 


 

 

 


Γενική εκτίμηση: Τα θέματα είναι μέτριας δυσκολίας.

Περίληψη: Το κείμενο χρειάζεται πολλή προσοχή.

Άσκηση κατανόησης κειμένου.:Βατή .

Ερωτήσεις θεωρίας:. Αναμενόμενες.

Λεξιλογικές ασκήσεις: Εύκολες 

Έκθεση: Το θέμα αν και απαιτητικό σχετικά με την ανάπτυξή του, θα θεωρηθεί αναμενόμενο από την πλειονότητα των υποψηφίων. 

Δείτε σε λίγο τις εκτιμήσεις γραπτά και σε βίντεο από το Φροντιστήριο ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα