Βάσεις 2017: Αύριο Πέμπτη η ανακοίνωση τους. Πώς θα βρείτε το τμήμα εισαγωγής

Αύριο, Πέμπτη θα ανακοινωθούν, εκτός απροόπτου, οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επίσπευση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος προέβλεπε να ανακοινωθούν οι βάσεις στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, κατέστη δυνατή καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

Επισήμως το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την τελική ημερομηνία σήμερα, Τετάρτη, πιθανότατα τις απογευματινές ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 24 Αυγούστου.

Πώς θα βρείτε το τμήμα εισαγωγής

Οι βάσεις θα αναρτηθούν και ηλεκτρονικά στην σελίδα results.it.minedu.gov.gr, καθώς και στα σχολεία.

Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στην διεύθυνση http://results.it.minedu.gov.gr και μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους, αφού πληκτρολογήσουν:

• Τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους

• Τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο)

Βουτιά στις βάσεις επιβεβαιώνουν τα στατιστικά επιδόσεων των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές με τα μεγάλα θύματα να είναι οι Πολυτεχνικές και οι Οικονομικές Σχολές.

Αντίθετα, αλώβητες βγήκαν οι Ιατρικές, για τις οποίες θα γίνει μάχη για μια θέση στο αμφιθέατρο καθώς αναμένεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να βρίσκονται πάνω από το κατώφλι των 19.000 μορίων, ενώ και οι Νομικές πολύ πιθανόν να καταγράψουν άνοδο. Η δεύτερη εφαρμογή του νέου συστήματος αποδεικνύει ότι τα μαθήματα με συντελεστή βαρύτητας θα καθορίσουν γι’ ακόμη μια χρονιά την πορεία των βάσεων.

Η μείωση των αριστούχων στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης πιέζει προς τα κάτω τις πολυτεχνικές σχολές, που πέρσι είχαν πάρει κεφάλι θέτοντας ψηλά τον πήχυ εισαγωγής, ενώ η «συντριβή» των υποψηφίων που εξετάστηκαν στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), με τους αριστούχους να φτάνουν μόλις το 11%, όταν πέρσι άγγιζαν το 30%, προετοιμάζει τις οικονομικές σχολές για ιστορικά χαμηλές βάσεις εισαγωγής.

Αντίθετα, η Βιολογία Κατεύθυνσης έβγαλε ασπροπρόσωπη την Ιατρική, αλλά και τις λοιπές δημοφιλείς σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου (Επιστήμες Υγείας), οι οποίες μετά και τη μείωση του αριθμού εισακτέων θα σημειώσουν μικρή -αλλά καθοριστική δεδομένης της τεράστιας ζήτησης που έχουν- άνοδο στις βάσεις τους.

Οι υποψήφιοι της θεωρητικής δεν θα έχουν μεγάλες εκπλήξεις μιας και οι επιδόσεις τους κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρσι και η εισαγωγή τους σε δημοφιλείς σχολές όπως η Νομική και η Ψυχολογία θα παιχτεί στο… μόριο.

Φαινόμενο αποτελούν τα Παιδαγωγικά, στα οποία αναμένεται άνοδος όχι όμως λόγω των υψηλών επιδόσεων, αλλά του διπλασιασμού των υποψηφίων. Το ενδιαφέρον των νέων -κυρίως ελλείψει θέσεων στις σχολές των ανθρωπιστικών σπουδών- επανήλθε για τα Παιδαγωγικά, τα οποία μετά την περσινή βουτιά (σ.σ.: το 1/3 των σχολών ήταν κάτω από τη βάση) θα δουν άνοδο ακόμα και 1.000 μορίων.

Η εκτίμηση για τις Βάσεις 2017

Η αγωνία για τους χιλιάδες υποψήφιους χτυπάει «κόκκινο». Σύμφωνα με όσα έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως τις δημοσιότητας, οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις Βάσεις 2017, για μερικές από τις «δυνατές» σχολές, έχουν ως εξής:

Νομική Αθήνας 18.250

Νομική Θεσσαλονίκης 17.965

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Αθήνας 18.500

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης 17.950

Πολιτικών Μηχανικών Αθήνας 16.800

Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης 15.650

Ιατρική Αθήνας 19.150

Ιατρική Θεσσαλονίκης 19.050

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας 15.300

Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης 14.300

Τα στατιστικά στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας

Τα μαθηματικά και η βιολογία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017. Οι σχολές ανά επιστημονικό πεδίο κυριολεκτικά έρχονται… τα πάνω-κάτω με μειώσεις και αυξήσεις έκπληξη καθώς εφέτος εκτινάχθηκε το ποσοστό όσων δεν έπιασαν τη βάση. Αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις ο μέσος όρος των γραπτών και ο υψηλός ανταγωνισμός φαίνεται ότι εκτινάσσουν τις βάσεις προς τα επάνω.

Στα Παιδαγωγικά Τμήματα οι βάσεις σύμφωνα με την εκτίμηση δείχνουν, ειδικά στα τμήματα της επαρχίας να εκτινάσσονται ως και 1.000 μόρια. Αντίθετα στις Πολυτεχνικές σχολές οι βάσεις φαίνεται ότι θα πέσουν ως και 500 μόρια, αν και σε αυτή την περίπτωση οι σχολές υψηλής ζήτησης με βάση άνω των 17.500 μορίων δεν θα έχουν τόση μεγάλη πτώση.

Πολύ μεγάλη ωστόσο αναμένεται να είναι η πτώση στις οικονομικές σχολές καθώς ένα τεράστιο ποσοστό, άνω του 80% έγραψε κάτω από τη βάση στα μαθηματικά κατεύθυνσης. Στο 5ο πεδίο οι σχολές πληροφορικής και ειδικά εκείνες που ανήκουν και στο 2ο μπορεί να μην σημειώσουν τόσο μεγάλη πτώση, οι οικονομικές όμως θα κάνουν βουτιά προς τα κάτω.

Τα στοιχεία για τις βαθμολογίες για τα Αποτελέσματα Πανελληνίων 2017

Μεγάλος πρωταγωνιστής των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογιών των φετινών υποψηφίων ήταν τα μεγάλα ποσοστά που σημειώθηκαν κάτω της βάσης στα περισσότερα μαθήματα, κάτι που προβληματίζει, καθώς κατά γενική ομολογία, τα θέματα σε γενικές γραμμές ήταν διαβαθμισμένα.

Στα περισσότερα μαθήματα, η μεγαλύτερη συχνότητα βαθμολογίας βρίσκεται μεταξύ 0 και 10, ενώ στην Ιστορία γενικής Παιδείας και τα Μαθηματικά προσανατολισμού (σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) τα ποσοστά κάτω της βάσης είναι αποκαρδιωτικά:

Το 90,3% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Ιστορία και το 83,45% στα Μαθηματικά. Μάλιστα, σε απόλυτους αριθμούς, αξίζει να δώσει κανείς προσοχή στο ότι, από τους συνολικά 4.393 που εξετάστηκαν στην Ιστορία πανελλαδικά, μόλις οι 438 πέρασαν τη βάση στην Ιστορία. Αντίστοιχα, από τους 20.425 που εξετάστηκαν στα Μαθηματικά σε όλη την επικράτεια, μόλις 158 πήραν βαθμολογία άνω του 10.

Τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής είχαν επίσης υψηλό ποσοστό κάτω της βάσης, της τάξης του 68,8%, ενώ τα Μαθηματικά προσανατολισμού (θετικών σπουδών), 56,26%.

Μεγάλο ποσοστό βαθμολογίας από 0 έως 10 είχαν οι υποψήφιοι και στην Ιστορία προσανατολισμού (44,14%) και τη Βιολογία γενικής Παιδείας: (51,26%).

Αναλυτικά, τα ποσοστά κάτω της βάσης ανά μάθημα και ομάδα προσανατολισμού

Γενικής Παιδείας

— Νεοελληνική Γλώσσα: 13,58%

— Ιστορία: 90,3%

— Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής: 68,8%

— Βιολογία: 51,26%

Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών

— Αρχαία Ελληνικά: 40,89%

— Λατινικά: 32,13%

— Ιστορία: 44,14%

Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών

— Βιολογία: 31,66%

— Μαθηματικά προσανατολισμού: 56,26%

— Φυσική: 27,91%

— Χημεία: 24,78%

Ομάδα Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής

— Μαθηματικά: 83,45%

— Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμμ. Περιβάλλον: 36,41%

— ΑΟΘ: 36,09%

Επί τάπητος οι αλλαγές στις Πανελλαδικές

Λίγες ώρες μετά την αποδιδόμενη στον Πρωθυπουργό δήλωση «οι μαθητές που θα μπουν φέτος στην Α’ Λυκείου δεν θα δώσουν Πανελλήνιες», ο Αλέξης Τσίπρας είχε μακρά συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, δέχεται απειλητικά μηνύματα, λόγω των οποίων έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα από την ασφάλεια του.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Κώστα Γαβρόγλου για την προετοιμασία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά και τα 814 ολιγοθέσια σχολεία ανά την χώρα θα λειτουργήσουν ως ολοήμερα. Ο κ. Τσίπρας έλαβε την διαβεβαίωση από τον αρμόδιο Υπουργό ότι «είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στις 11 Σεπτεμβρίου».

 

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε διεξοδικά και για τη μεταρρύθμιση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με τους συνεργάτες του να αναφέρουν ότι «υπήρξε αναλυτική συζήτηση για τη νέα δομή του Λυκείου, ιδιαίτερα των δύο τελευταίων τάξεων. Το νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια θα προκύπτει αυτομάτως από τη νέα δομή του Λυκείου»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα