Βάσεις 2017: Αλλάζουν τα περσινά δεδομένα. Αυτές είναι οι τελικές εκτιμήσεις

Πλησιάζει η μέρα που θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ταυτόχρονα κορυφώνεται η αγωνία των υποψηφίων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας οι βάσεις 2017 αναμένεται να ανακοινωθούν το διάστημα από 21 έως 28 Αυγούστου.

Ειδικοί εκτιμούν ότι οι βάσεις 2017 των υψηλών σχολών φέτος στις Πανελλήνιες, θα πέσουν έως και 500 μόρια, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε πτώση 1.000 μορίων.  Το γεγονός ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τα 10.000 μόρια αλλάζουν τα περσινά δεδομένα. Δείτε εκτιμήσεις σχετικά με το ποιες σχολές θα ανέβουν, ποιες θα παραμένουν με τα ίδια περίπου μόρια και ποιες θα πέσουν αρκετά.

Νομικές Σχολές – Άνοδος

Από 18.000 – 20.000 μόρια έγραψε μόλις το 4% των υποψηφίων για τις Νομικές Σχολές, τις Φιλολογίες, τα τμήματα Ψυχολογίας και τα τμήματα Δημοσιογραφίας. Και μπορεί η διαφορά να μην είναι μεγάλη σε σχέση με πέρυσι, αλλά η μείωση του αριθμού των εισακτέων θα οδηγήσει σε μικρή άνοδο των βάσεων 2017 στις υψηλόβαθμες σχολές.

Πολυτεχνικές Σχολές – Πτώση

Οι 23.062 υποψήφιοι που ήθελαν Πολυτεχνικές Σχολές, μόλις το 4% έγραψε άριστα, σε σχέση με το 6% του 2016. Εδώ εκτιμάται ότι οι βάσεις 2017 στις υψηλόβαθμες σχολές θα χάσουν περίπου 200 μόρια, ενώ σχολές του 2ου πεδίου με χαμηλότερες βάσεις, θα υποχωρήσουν φέτος ως και 500 μόρια.

Αρχιτεκτονικές Σχολές – Άνοδος

Οι βάσεις 2017 για τις Αρχιτεκτονικές, δεν θα υποχωρήσουν αφού φέτος στο Ελεύθερο Σχέδιο διπλασιάστηκαν οι αριστούχοι.

Ιατρικές Σχολές – Άνοδος στην Αθήνα

Μεταξύ των 16.000 υποψηφίων που στοχεύουν στις Ιατρικές Σχολές φέτος το 15% έγραψε άριστα, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό που πέρυσι ήταν 19%. Εδώ, η μείωση των θέσεων των εισακτέων δεν αναμένεται να παρασύρει χαμηλότερα τις βάσεις 2017. Κάτω από τη βάση, έγραψε το 25% όσων στοχεύουν στις σχολές των Επιστημών Υγείας.

Η Ιατρική αναμένεται να ανέβει ελαφρώς σε σχέση με πέρυσι, στην Αθήνα,όπου έφτασε τα 19.063 μόρια. Η Ιατρική της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στα 18.964 μόρια, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί. Δεν φαίνεται να αλλάζουν πολλά στις βάσεις στις σχολές Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής και Βιολογίας. Μικρή μείωση ίσως καταγραφεί σε δημοφιλή τμήματα των ΤΕΙ, που βρίσκονται στο 3ο επιστημονικό πεδίο.

Παιδαγωγικά – Άνοδος

Για τα Παιδαγωγικά, φέτος άριστα έγραψαν 29 υποψήφιοι από τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, 5 υποψήφιοι από τις Θετικές Σπουδές και κανείς υποψήφιος από τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής. Κάτω από τη βάση για τις ίδιες σχολές έγραψε το 48%, το 45% και το 44% των υποψηφίων, αντίστοιχα, από κάθε Ομάδα Προσανατολισμού. Η άνοδος στις βάσεις 2017 που θα δουν οι υποψήφιοι, ειδικά για τα τμήματα της επαρχίας, θα αγγίξει και τα 1.000 μόρια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα