Με συνέντευξη η επιλογή διευθυντών στα σχολεία

Επιστρέφει η συνέντευξη στην επιλογή των διευθυντών σχολείων, την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015 είχε εξοβελίσει, με το επιχείρημα ότι ήταν μία διαδικασία που εξυπηρετούσε την επιλογή υποψηφίων φίλα προσκείμενων σε κομματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε χθες το πλαίσιο επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος. Η νυν ηγεσία του υπουργείου άλλαξε τον νόμο 4327 που ψηφίστηκε το 2015 – τότε αρμόδιος ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης και υπουργός ο Αριστείδης Μπαλτάς– επειδή πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας τον έκρινε αντισυνταγματικό. Το νέο πλαίσιο επιλογής θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες μοριοδότησης των υποψηφίων:

• Στην επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση (πτυχία, μεταπτυχιακές σπουδές, επιμορφώσεις κ.ά).

• Στην υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία (διδακτική υπηρεσία, καθοδηγητική, διοικητική εμπειρία κ.ά.).

• Στη συνέντευξη ενώπιον του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Επιλογής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Ο νόμος 4327/2015 εκρίθη αντισυνταγματικός στο σημείο που όριζε ότι ο σύλλογος διδασκόντων ενός σχολείου θα ψηφίζει τους υποψήφιους διευθυντές του και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα προσμετριέται (μαζί με τα πτυχία και την εμπειρία) για την τελική επιλογή. Στο νέο σύστημα, το υπουργείο διατηρεί την ψηφοφορία του συλλόγου αλλά μόνο με γνωμοδοτική ισχύ. Συγκεκριμένα, το υπουργείο αναφέρει ότι «λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του ΣτΕ και διατηρώντας τη σταθερή θέση του για τη σημασία της έκφρασης γνώμης των ίδιων των εκπαιδευτικών για τους συναδέλφους τους που διεκδικούν τη διεύθυνση των σχολικών μονάδων, στο ν/σ προβλέπει να διατυπώνουν τη γνώμη τους για τους υποψήφιους οι συνυπηρετούντες συνάδελφοι. Η γνώμη αυτή θα αποτελεί στοιχείο που το Συμβούλιο Επιλογής συνεκτιμά κατά τη συνέντευξη».

Ενημέρωση φακέλων

Ενόψει της επικείμενης έναρξης της διαδικασίας επιλογής διευθυντών σχολείων, το υπουργείο καλεί τους εκπαιδευτικούς που θα θέσουν υποψηφιότητα να ενημερώσουν τους υπηρεσιακούς τους φακέλους, αλλά και να μεριμνήσουν για την έγκαιρη έκδοση του Πιστοποιητικού Υπηρεσιακών Μεταβολών, το οποίο θα συνυποβάλλεται με την αίτηση υποψηφιότητας.

Τέλος, θα προσμετριέται το αυτόνομο διδακτικό έργο σε ΑΕΙ και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εξασφαλίσουν τη σχετική βεβαίωση. Η διάταξη αφορά εκπαιδευτικούς που έχουν πάρει απόσπαση σε ΑΕΙ και ασκούν και διδακτικό έργο, ενώ εκτιμάται ότι δεν θα είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι. Εμπειρα στελέχη της εκπαίδευσης μιλώντας στην «Κ» επισήμαναν το εξής: Οι σημερινοί διευθυντές εκπαίδευσης έχουν εκλεγεί (με ψηφοφορία) από διευθυντές σχολείων, χωρίς νομιμοποίηση, καθώς ο νόμος 4327/15 εκρίθη αντισυνταγματικός. Αυτό δεν αποκλείεται να αποτελέσει νομικό επιχείρημα κατά του νέου νόμου.

 

kathimerini

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα