Πώς θα είναι το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια (ΑΕΙ και ΤΕΙ) της χώρας καταρτίζει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Το νέο σχέδιο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εισηγηθεί το υπουργείο Παιδείας στους αρμόδιους τομεάρχες των κομμάτων της Βουλής.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, το εισιτήριο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα δίδει τόσο ο βαθμός του απολυτηρίου αλλά και οι βαθμοί των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα “Ελευθερία του Τύπου”, το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο του 2018. Το σχέδιο προβλέπει προφορικές αλλά και γραπτές εξετάσεις σε ενδοσχολικό επίπεδο, δύο φορές κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων στα σχολεία για τους μαθητές υποψηφίους.

Επιπλέον θα υπάρχει αξιολόγηση των νέων και βαθμοί με βάση τα αποτελέσματα εργασιών (projects), τα οποία μπαίνουν ενεργά στην εξεταστική διαδικασία, σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί στους υποψήφιους μια πρώτη επαφή με τη λογική των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ενώ στο τέλος της χρονιάς θα διενεργούνται οι πανελλαδικές.

Η εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα γίνεται την πρώτη περίοδο κατά το μεγαλύτερος μέρος, με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (π.χ., 80%) και κατά το υπόλοιπο με βάση τον αριθμό του Απολυτηρίου ενώ ο βαθμός του απολυτηρίου, θα προκύπτει κατά ένα μικρό ποσοστό την πρώτη περίοδο (π.χ., 20%) από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και κατά το υπόλοιπο από τις επιδόσεις των μαθητών στις ενδοσχολικές εξετάσεις των δύο πρώτων τριμήνων.

Όλα αυτά θα ισχύσουν τα πρώτα χρόνια και στην πορεία -και με ορίζοντα πενταετίας- θα αυξάνεται το ποσοστό του απολυτηρίου για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και θα μειώνεται εκείνο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σκοπός, σε πέντε χρόνια από σήμερα να μπαίνουν οι υποψήφιοι στα ΑΕΙ μόνο με το βαθμό Απολυτηρίου.

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα