Σύγχυση με την αργία των Τριών Ιεραρχών και τα σχολεία

Σύγχυση έχει προκληθεί ανάμεσα σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων μετά από δύο ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας που, όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί, βρίσκονται σε διαφορετικό μήκος κύματος από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του στις 20.1.2017 το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι: «Μετά από ερωτήματα που υποβλήθηκαν στο υπουργείο στην Υπηρεσία μας σχετικά με τον εορτασμό της θρησκευτικής γιορτής των Τριών Ιεραρχών, σας διευκρινίζουμε τα εξής:

α) Την 30η Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών, τα νηπιαγωγεία δε θα λειτουργήσουν (άρθρο 4. §. 1ε του Π.Δ. 200/98 (ΦΕΚ 161Α). Την ημέρα αυτή, το διδακτικό προσωπικό θα πάρει μέρος στις σχετικές εκδηλώσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

β) Η χρονική διάρκεια και ο τρόπος εορτασμού των εκδηλώσεων στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας θα καθοριστούν με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

γ) Οι μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και θα αποχωρήσουν με τους άλλους μαθητές.

δ) Με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων, ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο.»

Με νέα όμως ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας επανέρχεται τονίζοντας ότι: «Κατόπιν ερωτημάτων, σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύνανται να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα, με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων.»

Εκπαιδευτικοί: Είναι αργία

Ωστόσο εκπαιδευτικοί επικαλούμενοι:

α) Tο άρθρο 1 παρ. 11 α του Ν.1157/1981: «α) Ημέραι αργίας: Η Εθνική εορτή, η 28η Οκτωβρίου, η πρώτη του έτους, τα Θεοφάνεια, η των Τριών Ιεραρχών διά τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς…»

β) Το άρθρο 2 παρ. 3 του Π.Δ. 104/79 (ΦΕΚ 23 Α)»: «Ημέραι αργίας των Γυμνασίων και Λυκείων ορίζονται:α) ‘Απασαι αι Κυριακαί, β) αι θρησκευτικαί εορταί των Τριών Ιεραρχών και του Αγίου Πνεύματος, γ) αι εθνικαί επέτειοι της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου, δ) η Καθαρά Δευτέρα, ε) η 1η Μαϊου και στ) η κατά τας κειμένας διατάξεις ημέρα αργίας διά την έδραν εκάστου σχολείου λόγω τοπικής θρησκευτικής ή εθνικής εορτής.»

γ) Την εγκύκλιο της Γενικής Δ/νσης Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας για τον προγραμματισμό εκπαιδευτικού έργου του σχολικού έτους 2016-2017 (99350/Δ2/16-6-2016), σύμφωνα με την οποία: «Αναφορικά με τις διακοπές και τις αργίες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 2 του Π.Δ. 104/79 (ΦΕΚ 23 Α)»,

τονίζουν ότι η ημέρα αυτή είναι αργία.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα