Φίλης: Εμείς αποφασίζουμε πού θα πάνε σχολείο τα παιδιά-πρόσφυγες

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, με αφορμή την άρνηση συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στο δήμο Ωραιοκάστρου, για τα απογευματινά τμήματα παιδιών μεταναστών σε σχολείο της περιοχής, δήλωσε, δεν έχει δικαίωμα μια τοπική κοινωνία να λέει «όχι στους ξένους».

Μάλιστα, νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, ξεκαθάρισε πως η εκπαιδευτική διαδικασία είναι ευθύνη του υπουργείου και πως οι τοπικοί φορείς πρέπει να περιμένουν το ολοκληρωμένο σχέδιο και μετά να εκφράσουν τις ενστάσεις τους.

«Στη χώρα μας δεν έχουμε γκέτο. Έχουμε κράτος που αποφασίζει για τους όρους εγκατάστασης, φιλοξενίας, παροχής υγείας στους πρόσφυγες. Δεν τίθεται υπό την κρίση των τοπικών κοινωνιών ή των σχολικών συμβουλίων αν τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο το απόγευμα», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Φίλης.

Όσον αφορά τη χθεσινή δήλωσή του είπε ότι «δεν ήταν σκληρή αλλά δημοκρατική γιατί απηχεί την άποψη της μεγάλης μερίδας του λαού. Καταλαβαίνω όσους εκφράζουν προβληματισμό για θέματα υγείας αλλά αυτά τα φαινόμενα είναι εξαιρετικά μειοψηφικά στην ελληνική κοινωνία», συμπλήρωσε ο υπ. Παιδείας.

Επιχείρησε, μάλιστα, να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι «το κράτος με τις υγειονομικές αρχές έχει λάβει όλα τα μέτρα για τον εμβολιασμό των παιδιών των μεταναστών».

Όπως εξήγησε, «τα παιδιά μετανάστες θα πηγαίνουν μετά το μεσημέρι σε τάξεις υποδοχής προκειμένου να μάθουν ελληνικά, πού βρίσκονται αλλά και μια ξένη γλώσσα γιατί οι περισσότεροι θέλουν να φύγουν από τη χώρα».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προσφέρει στα παιδιά μεταναστών το στοιχειώδες δικαίωμα της μόρφωσης» προσθέτοντας ότι στόχος είναι τα παιδιά αυτά να κάνουν παρέες και με τα Ελληνάκια «να μην γίνουν γκέτο».

Παραιτήθηκε o προέδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Ωραιοκάστρου

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα