Απίστευτα βίντεο: Όταν τα ζώα προαισθάνονται τον σεισμό

Απίστευτα βίντεο: Όταν τα ζώα προαισθάνονται τον σεισμό

Μπορούν τα ζώα να διαισθανθούν τον σεισμό πριν συμβεί; Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει επιστήμονες και μη, χωρίς να έχει δοθεί ξεκάθαρη απάντηση.

Αναφορές και παραδείγματα ζώων που εμφάνισαν περίεργη συμπεριφορά λίγο πριν το χτύπημα του Εγκέλαδου υπάρχουν άφθονες.

Η πρώτη από όλες μάλιστα είναι από την αρχαία Ελλάδα: το 373 π.Χ. σημειώθηκε ένας καταστροφικός σεισμός στον Κορινθιακό Κόλπο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι πόλεις της Ελίκης και της Βούρας.

Δύο ιστορικοί, ο Στράβων και ο Αιλιανός, αναφέρουν ότι πέντε μέρες πριν το σεισμό ποντίκια, φίδια, νυφίστες και σκίουροι εγκατέλειψαν το έδαφος της Ελίκης.

Πρόσφατα παραδείγματα από τον σεισμό στην Αλβανία

Στη θεωρία που θέλει τα ζώα να έχουν «μαντικές ικανότητες», έρχονται να προστεθούν δύο αποκαλυπτικά βίντεο από τον καταστροφικό σεισμό στην Αλβανία.

Στο πρώτο βίντεο, λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσουν τα 6,4 Ρίχτερ, ένα μικρό ζώο που βρίσκεται σε πυλωτή κτιρίου εμφανίζεται να τρέχει τρομαγμένο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα θηλαστικά που μπορούν να προαισθανθούν τον σεισμό.

Σε βίντεο από μετασεισμό 5,4 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Βοσνία, παρατηρείται το ξέφρενο πέταγμα των πουλιών τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Είναι τυχαίο που τα πουλιά αρχίζουν να πετούν προς κάθε κατεύθυνση;


Σκυλιά, ερπετά, ακόμα και έντομα αλλάζουν τη συμπεριφορά τους πριν τον σεισμό

Υπάρχει μεγάλος αριθμός βίντεο στο Διαδίκτυο που δείχνουν ότι πολλά ζώα έχουν… προγνωστικές ικανότητες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι σκύλοι. Συνήθως πριν κάποια σεισμική δόνηση, οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου γαβγίζουν συνεχώς και τρέχουν να κρυφτούν σε ασφαλές σημείο.

Δείτε δύο αξιαγάπητα σκυλάκια, τα οποία ενώ κοιμούνταν του καλού καιρού, πετάχτηκαν αμέσως λίγες στιγμές πριν τον σεισμό:

Σε άλλη περίπτωση, ένα πάντα αρχίζει να τρέχει σαν τρελό λίγο πριν «χτυπήσει» ο Εγκέλαδος. Κατά τη διάρκεια του σεισμού, προσπαθεί να ανέβει σε δέντρο.

Σε ένα άλλο βίντεο από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εμφανίζονται δύο διαφορετικά είδη ζώων να εμφανίζουν περίεργη προσεισμική δραστηριότητα.

Από τη μία, δύο ρακούν το βάζουν στα πόδια. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι και τα έντομα άρχισαν να πετούν γρήγορα ή να πετάγονται από το έδαφος.

Τι λέει η επιστήμη

Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν γίνει για τη συμπεριφορά των ζώων πριν τον σεισμό.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα αν πράγματι τα ζώα μπορούν να προβλέψουν ή να αισθανθούν τις δονήσεις της Γης.

Πράγματι, υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές, αλλά είναι δύσκολο να αποδειχτεί αν η συμπεριφορά των ζώων είναι τυχαία ή όχι.

Δημοφιλής είναι η άποψη ότι τα ζώα μπορούν να αντιληφθούν τα προσεισμικά κύματα, που δημιουργούνται πριν από ένα κύριο σεισμό. Αντιληπτές γίνονται, επίσης, εκπομπές υπόγειων αερίων και διακυμάνσεις του γήινου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, που προηγούνται ενός σεισμού.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα ζώα μπορούν πιθανότατα να ανιχνεύσουν τα σεισμικά κύματα τη στιγμή που συμβαίνουν ή να διαισθανθούν τις περιβαλλοντικές αλλαγές που φέρνει ένας σεισμός και περνούν απαρατήρητες από τον άνθρωπο, αλλά για την ώρα, μέχρι εκεί.

in,gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα