Βάσεις 2017: Που πέρασαν οι μαθητές της σεισμόπληκτης Βρίσας Λέσβου

Έζησαν στην καρδιά της δοκιμασίας των πανελλαδικών εξετάσεων, τον σεισμό που ισοπέδωσε το χωριό τους. Κλήθηκαν 18 χρονών παιδιά να διαχειριστούν την ανάγκη για σπιτικό και για μόρφωση, ένας από αυτούς και το θάνατο. Την απώλεια της θείας του που ήταν η γυναίκα που σκοτώθηκε εκείνη την 12η Ιουνίου όταν 6,3 Ρίχτερ μετέτρεψαν σε αναμνήσεις το χωριό τους, τη Βρίσα. Κι ήρθε το υπουργείο Παιδείας με μοριοδότηση κατά 1,4 στους βαθμούς που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μέσα στον χαμό του σεισμού και ποσόστωση επί των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να κάνει τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Ο Σταύρος Βαληλής, η Μυρσίνη Κατσάνη και η Ζαχαρώ Λάσκαρη, μαθητές του Γενικού Λυκείου Πολιχνίτου και ο Λισέν Μπουζί - Μαργαρίτης, μαθητής του ΕΠΑΛ Μυτιλήνης, ήταν ως τις 12 του Ιουνίου όλοι κι όλοι οι 18χρονοι μαθητές της Γ' Λυκείου από τους κατοίκους της Βρίσας.

Ο Σταύρος Βαληλής, ανιψιός την αδικοχαμένης από το σεισμό Ελένης Βαληλή πέρασε χάρη στην ποσόστωση και τη μοριοδότηση στη σχολή Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, που ήταν ανάμεσα στις πρώτες επιλογές του. «Χάρηκα για το γεγονός ότι πέρασα σε μια σχολή που ήθελα όμως δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτά που ζήσαμε. Όταν έγινε ο σεισμός βρισκόμουν στο σπίτι μας και διάβαζα. Το σπίτι μας δεν έπαθε τίποτα γιατί είναι καινούργιο όμως βγήκα στον δρόμο με τις παντόφλες για να δω τί έγινε αφού είχα ακούσει τον κρότο από τα σπίτια που κατέρρεαν και τον κόσμο που φώναζε. Βοήθησα τον θείο μου που είχε τραυματισθεί και δεν μπορούσε να περπατήσει να βγει από το σπίτι» λέει.

Συγκέντρωσε 13.807 μόρια στις Πανελλήνιες. «Θα μπορούσα να πάω καλύτερα όμως μετά τον σεισμό είχα χάσει τη συγκέντρωσή μου. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά και μπόρεσα με την ποσόστωση και τη μοριοδότηση να περάσω στη σχολή που ήθελα».

«Ουδέν κακό αμιγές καλού» λέει η συγχωριανή του Μυρσίνη Κατσάνη φοιτήτρια πια στη σχολή Ιστορίας και Αρχαιολογίας στην Αθήνα. Μετά τον σεισμό είδε και τα όνειρά της να γκρεμίζονται αφού το σπίτι τους στη Βρίσα υπέστη μεγάλες ζημιές, χαρακτηρίστηκε κίτρινο και μεταφέρθηκαν στο εξοχικό τους στα Βατερά που γέμισε με κόσμο, αφού τις πρώτες μέρες φιλοξενούσαν και τους παππούδες και γιαγιάδες. «Πέρα από τον φόβο για τον επόμενο σεισμό και τί θα ακολουθούσε, το σπίτι είχε γεμίσει κόσμο. Ήταν αδύνατο να συγκεντρωθώ και να διαβάσω» λέει.

Η Ζαχαρώ Λάσκαρη επίσης κάτοικος της Βρίσας πέρασε στη Σχολή Νοσηλευτικής στην Πάτρα. Μένουν στα Βατερά, ενώ το σπίτι της γιαγιάς και του παππού στη Βρίσα καταστράφηκε ολοσχερώς. «Το πρώτο διάστημα ο παππούς και η γιαγιά έμεναν μαζί μας. Ήταν δύσκολες εκείνες οι μέρες. Μας έκοψαν τη φόρα, ήταν αδύνατο να συγκεντρωθούμε. Δεν μπορώ να πω ότι είχα διαβάσει αρκετά όμως θα μπορούσα να πάω καλύτερα» λέει η Ζαχαρώ. Η νοσηλευτική δεν ήταν η πρώτη της επιλογή καθώς ήθελε να σπουδάσει διαιτολογία, όμως όπως λέει και η νοσηλευτική είναι στα ενδιαφέροντά της.

Τέλος, το κατώφλι του ΤΕΙ Πειραιά στη σχολή Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών θα περάσει και ένας μαθητής ΕΠΑΛ ο Λισέν Μπουζί με καταγωγή από Αλβανία. Τη μέρα του σεισμού τα παράτησε όλα. Έσκαβε με τα χέρια να ξεθάψει από τα ερείπια την νεκρή γυναίκα. Μέρες πάλευε μέσα στα ερείπια, ώσπου ήρθε η ώρα να ξαναδώσει εξετάσεις. Τι να έδινε; «Πάλι καλά…» μονολογεί.
Με ελπίδες στα πανιά τους τα τέσσερα παιδιά της χτυπημένης από το σεισμό Βρίσας λένε πως δικαιούνται ξανά από σήμερα να συνεχίσουν να ονειρεύονται.

Πολλή διάβασμα, ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, πολύ άγχος. Έτσι περιγράφουν τον τελευταίο χρόνο της ζωής τους οι «πρώτοι των πρώτων» στην εφετινή εξεταστική μάχη για μια θέση στον «ήλιο» της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Στην περίπτωση τους, ωστόσο, οι κόποι τους ανταμείφθηκαν.

Αυτοί είναι οι πρώτοι των πρώτων

Γνωρίστε τους πρώτους των πρώτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2017:



Αντώνης Παράσογλου: Πρώτος στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

«Η πρώτη μου επιλογή ήταν η Νομική, αλλά η οικονομική στενότητα της οικογένειας, δε μου δίνει τη δυνατότητα να μεταβώ στην Κομοτηνή για σπουδές. Ο πατέρας μου είναι εργάτης, σε εταιρία με γυαλικά και η μητέρα μου καθηγήτρια φυσικής, οπότε θα σπουδάσω στο ΑΠΘ, με στόχο να κυνηγήσω και το μεγάλο μου όνειρο που είναι το διπλωματικό σώμα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ο μαθητής του 32ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, Αντώνης Παράσογλου, ο οποίος, αν και πέρασε και στη Νομική Κομοτηνής, δεν θα μπορέσει να πάει λόγω οικονομικών δυσκολιών.

«Στο λύκειο είχα αξιόλογους καθηγητές οι οποίοι με βοήθησαν πολύ στην προσπάθειά μου και μόνο την τελευταία χρόνια πήγα σε φροντιστήριο» εξηγεί ο νεαρός, ο οποίος αγαπά πολύ το κολύμπι και είναι αθλητής κολύμβησης στον ΑΡΗ Θεσσαλονίκης.



Παναγιώτης Μυστακίδης: Πρώτος στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ

«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα πού θα πάω, καθώς και τα δύο πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά. Αυτό που κυρίως θέλω είναι να ασχοληθώ με την έρευνα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νεαρός αριστούχος, καθώς παράλληλα, έγινε δεκτός και στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου στα πεδία των Μαθηματικών, των Φυσικών Επιστημών και της Μηχανολογίας.




Μάρκος Μούνδρος: Με 19.025 μόρια εισήχθη στη σχολή Αξιωματικών Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού

Με 19.025 μόρια ο πρώτος των αποφοίτων του ΕΠΑΛ Βροντάδου Χίου μπορούσε να πάει σε όποια σχολή ήθελε.  Η ναυτική παράδοση του τόπου του, μαζί με τη σιγουριά της επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά προπάντων η αγάπη του για τη θάλασσα, τον έκαναν να διαλέξει την «χαμηλών βαθμολογικών απαιτήσεων» σχολή Αξιωματικών Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

«Από μικρός, από το γυμνάσιο ακόμα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ήξερα πως ήθελα να γίνω αξιωματικός στα καράβια. Αυτό σε συνδυασμό με την κατάσταση της ανεργίας και της ανασφάλειας στα άλλα επαγγέλματα με έκαναν να αποφασίσω να κάνω πραγματικότητα το όνειρό μου. Ξέρω πως είναι δύσκολη η δουλειά του ναυτικού, αλλά τι δεν είναι δύσκολο στις μέρες μας πια;».



Σπύρος Ζαφείρης: 3ος στη Σχολή Ναυπηγών Μηχανικών του ΕΜΠ

«Δεν περίμενα να πάω πάνω από 19.000 μόρια. Περίμενα όμως να πιάσω τη σχολή που ήθελα επειδή η προετοιμασία ήταν πολύ καλή», τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι «ήμουν σίγουρος ότι δεν θα αποτύχω εάν παρέμενα χαλαρός και δεν αγχωνόμουν.  Η έλλειψη άγχους δίνει τους καλούς βαθμούς κι αυτό πρέπει να έχουν υπόψη τους όσοι δίνουν εξετάσεις».

Το άλλο μυστικό της επιτυχίας, σύμφωνα με τον Σπύρο, είναι να ψάχνεις τις σχολές που σου αρέσουν. «Εγώ είχα επιλέξει πέντε σχολές που μου άρεσαν όλες πάρα πολύ. Η βάση στην τελευταία από αυτές ήταν 12.000 μόρια. Θα ήμουν ικανοποιημένος αν πέρναγα ακόμη κι εκεί κι αυτό μου επέτρεψε να πάω χαλαρός στις εξετάσεις. Το τρίτο που χρειάζεται είναι πολλά διαγωνίσματα, ώστε να αποκτήσεις εμπειρία», τονίζει.



Παναγιώτης Μερτζάνης: 2ος στη Σχολή Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

«Νομίζω ότι πήγα τόσο καλά επειδή μου αρέσουν πολύ τα μαθηματικά και έδωσα όλο μου το βάρος σε αυτό το μάθημα, λόγω του αυξημένου συντελεστή βαρύτητας. Νομίζω ότι πολλοί υποψήφιοι δεν πήγαν καλά σε αυτό το μάθημα επειδή τα θέματα ήταν πολλά φέτος και απαιτούσαν και γνώσεις από άλλες χρονιές», επισημαίνει και προσθέτει: «Διάβαζα ένα τρίωρο την ημέρα και έκανα και άλλες δραστηριότητες. Αυτό που θα έλεγα στα παιδιά που θα δώσουν του χρόνου είναι να προσπαθήσουν πολύ για να πετύχουν τον στόχο τους αλλά χωρίς άγχος».



Νίκος Κουβάτσος: Με 19.134 εισήχθη στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ

Eίναι σημαντικό να είσαι καλός μαθητής σε όλες τις τάξεις, λέει ο Νίκος και προσθέτει ότι «είναι σημαντικό επίσης να προσέχεις τον ύπνο σου και το φαγητό σου - δεν είναι καλό να κοιμάσαι υπερβολικά αργά. Θα έλεγα, τέλος, ότι δεν έχει τόση σημασία το φροντιστήριο όσο η προσπάθεια που κάνεις εσύ ο ίδιος και φυσικά η στήριξη που έχεις από την οικογένειά σου».



Ελευθερία Βλάχου: Πρώτη των πρώτων στη Δυτική Μακεδονία - Μπαίνει στην Ιατρική

Η βαθμολογία της είναι από τις υψηλότερες σε ολόκληρη τη χώρα για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις καθώς συγκέντρωσε 19.667 μόρια.

«Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα τόσο υψηλή βαθμολογία. Μου χάρισε ανέλπιστη χαρά και κυρίως ανακούφιση γιατί η προσπάθεια μου είχε ανταμειφθεί. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι εξεταζόμενοι έχουν πάνω κάτω σχηματίσει μία εικόνα για την επίδοση τους πριν βγουν τα αποτελέσματα. Επειδή, όμως, εμπλέκεται το υποκειμενικό στοιχείο του ανθρώπινου παράγοντα, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος. Ήλπιζα να έχω γράψει τόσο όσο άξιζε η προσπάθεια μου», δήλωσε στο kozanimedia.gr η Ελευθερία Βλάχου.

«Γενικότερα, στις εξετάσεις δε χωρούν συναισθηματισμοί ενώ τα λόγια των τρίτων περιττεύουν. Χρειάζεται αυτογνωσία και ορθολογιστική θεώρηση των πραγμάτων, ψυχραιμία και πίστη στην προσπάθεια. Όποιος καταβάλλει προσπάθεια δεν έχει λόγο να αγχώνεται. Το άγχος λειτουργεί ανασταλτικά και μπορεί να ακυρώσει την όποια καλή προετοιμασία.

Οι βόλτες είναι αναγκαίες, η πνευματική ανάταση, ακόμη κι αν διαρκεί ελάχιστα, τροφοδοτεί το διάβασμα με θετικότητα. Η επιτυχία στηρίζεται σε μία μακροχρόνια προσπάθεια, ενώ αναμφίβολα απαιτείται συνέπεια και μεθοδικότητα στο διάβασμα. Το σπουδαιότερο όμως είναι η καθημερινή στοχοθεσία. Η πεποίθηση πως κάθε μέρα οφείλει να είναι εποικοδομητική, γιατί καταξιώνει και νοηματοδοτεί το συνολικό εγχείρημα. Μπορεί η χρονιά να ήταν δύσκολη, γεμάτη στερήσεις και ψυχολογικές διακυμάνσεις, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύεται πλέον διαφωτιστική. Δοκιμάζεις τα όρια σου, αξιολογείς τους ανθρώπους που στέκονται πλάι σου.

Η συναισθηματική στήριξη από τα άτομα που σε περιβάλλουν είναι καθοριστική. Μεστώνεις σαν προσωπικότητα, είσαι πιο υπεύθυνος. Επιπλέον μαθαίνεις να εκφέρεις δική σου άποψη, να συνδιαλέγεσαι με τον εαυτό σου. Το μάθημα της έκθεσης συμβάλλει μοναδικά σε αυτό. Ίσως γι’αυτό το λόγο το ξεχώρισα από τα υπόλοιπα τρία μαθήματα στα οποία εξετάστηκα» σημείωσε η ίδια.



Μυρσίνη Χαμακιώτη: Πρώτη στην Ιατρική Πάτρας

Η 18χρονη Πατρινή, που έμαθε το νέο ενώ βρίσκεται στην Σκόπελο για διακοπές, μίλησε στην τοπική ιστοσελίδα best για τη «συνταγή» της επιτυχίας της.

«Δεν ένιωσα πότε τη δυσκολία ή την κούραση, ο στόχος υπερκάλυπτε τα πάντα... Η αλήθεια είναι ότι διάβαζα αρκετές ώρες, αλλά δεν ήταν κάτι δυσάρεστο. Το διάβασμα ήταν και είναι ένα από τα χόμπι μου... Και στις εξετάσεις δε δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα» δήλωσε η Μυρσίνη, και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι τα θέματα ήταν ιδανικά, διαβαθμισμένης δυσκολίας. Όσο για τους στόχους μου, πρώτη επιλογή μου είναι πάντα η Ελλάδα, άλλα επειδή θέλω να ασχοληθώ με την έρευνα σε μεγάλα επιστημονικά κέντρα, ίσως για ένα διάστημα λείψω στο εξωτερικό».

(φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, FACEBOOK)



Δίδυμη πρωτιά στο τμήμα Φιλολογίας Πατρών

Πέρασαν μαζί τα παιδιά τους χρόνια, κάθισαν μαζί στα μαθητικά θρανία και πλέον θα περάσουν μαζί τις πόρτες του αμφιθεάτρου του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο λόγος για τις δίδυμες Πατρινές Σπυριδούλα και Ιωάννα Καλογήρου, που πέρασαν πρώτη και δεύτερη -αντιστοίχως- στη σχολή τους.

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα best, η Σπυριδούλα μπήκε με 19.136 μόρια, ενώ η Ιωάννα δεύτερη με 18.506 μόρια.

«Είμαστε χαρούμενες και αισθανόμαστε όμορφα που θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, σχεδιάζοντας το μέλλον μας, κάνοντας κάτι που αγαπάμε πραγματικά» είπαν οι αδελφές, μιλώντας στην ίδια ιστοσελίδα.




Kαι κάτι διαφορετικό: Παπάς με εννιά παιδιά από τα Καλάβρυτα πέρασε στη Φιλολογία Πάτρας

Το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει αρκετά χρόνια, ένας γάμος και εννέα παιδιά δεν φαίνεται να πτόησε τον πατέρα Βασίλειο Σπηλιόπουλο από τα Καλάβρυτα, ο οποίος συμμετείχε φέτος στην πανελλαδικές εξετάσεις και μάλιστα κατάφερε να εισαχθεί και σε σχολή της επιλογής του.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα kalavrytanews, ο πολύτεκνος πατέρας συγκέντρωσε εξαιρετικά υψηλή βαθμολογία και εξασφάλισε μια θέση στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας.

Βάσεις 2017 : Τα στατιστικά. Πόσοι εισήχθησαν σε σχολές και ποια τμήματα προτίμησαν

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα