Πάσχα: Τα καλύτερα μέρη για να αποδράσετε με τα παιδιά σας σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα

Πάσχα: Τα καλύτερα μέρη για να αποδράσετε με τα παιδιά σας σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα

Μια ανάσα από την Αθήνα έχουμε όμορφους προορισμούς έτσι ώστε γονείς και παιδιά να περάσουν όμορφα και να ξεφύγουν από την καθημερινότητα, γεμίζοντας εικόνες και κάνοντας ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όλοι μαζί.

Το iefimerida προτείνει τρία μέρη, δίπλα στην Αθήνα, για να αποδράσετε είτε το τριήμερο, είτε για να πάτε μονοήμερη εκδρομή αφού απέχουν το πολύ δύο ώρες από την πόλη.

Χαλκίδα

Η Χαλκίδα απέχει μόλις 80 χιλιόμετρα από την Αθήνα και περπατώντας στο μεγάλο πεζόδρομο δίπλα στη θάλασσα διαπιστώνεις πως είναι μια πόλη ιδανική για οικογενειακές εξορμήσεις.

Μια ανάσα από την Αθήνα στη «πόλη των τρελών νερών» ο επισκέπτης μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω πράγματα εκτός από το να απολαύσει νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες. Βόλτες στο κάστρο Καράμπαμπα, περπάτημα στη συνοικία που βρίσκεται το Οθωμανικό Τέμενος του Εμίρ Ζαδέ, κοντινές αποδράσεις στη νότια και τη βόρεια Εύβοια και εναλλακτικές δραστηριότητες μεταξύ άλλων πεζοπορία και θαλάσσια σπορ.
Και από τις δύο πλευρές του παραθαλάσσιου πεζόδρομου, εκεί που χτυπάει η καρδιά της πόλης, οι οικογένειες με μικρά παιδιά θα βρουν τον παράδεισο τους. Με θέα την θάλασσα θα απολαύσουν τον καφέ τους και ακριβώς δίπλα θα βλέπουν τα παιδιά να παίζουν στη παιδική χαρά.

Εκτός από το κέντρο της Χαλκίδας υπάρχουν παραθαλάσσιοι οικισμοί όπου είναι ιδανικοί τόσο για μια βόλτα με μικρά παιδιά όσο και για φαγητό. Στα plus είναι ότι όλη σχεδόν η περιοχή είναι μια «ευθεία» οπότε μπορεί να πάρετε μαζί το ποδήλατο ή το πατίνι του παιδιού για περισσότερη εξερεύνηση και παιχνίδι.

Κάστρο Καράμπαμπα

Στο λόφο Φούρκα δεσπόζει επιβλητικό το κάστρο Καράμπαμπα που οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684 και η αρχιτεκτονική του είναι πιο ευρωπαϊκή κι όχι τούρκικη. Φτάνοντας στο κάστρο η θέα προς την Χαλκίδα είναι εντυπωσιακή. Στο εσωτερικό χώρο του κάστρου υπάρχει εκθεσιακός χώρος όπου εκτίθενται γλυπτά, ενώ στον εξωτερικό χώρο έχουν γίνει αρκετές εργασίες για την αποκατάσταση του κάστρου. Ο ναός του Προφήτη Ηλία μέσα στο κάστρο χρονολογείται από το 1895.

Έξω από το κάστρο βρίσκεται ο τάφος του λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα. Εκεί αξίζει να ακολουθήσετε το μονοπάτι που θα σας βγάλει στον παραλιακό δρόμο μέσα από ένα ωραίο πάρκο και μια γουστόζικη γειτονιά με θέα πάντα προς την θάλασσα.

Στη γειτονιά της Αγίας Παρασκευής

Περπατώντας μέσα στα σοκάκια της Χαλκίδας, ο επισκέπτης θα γνωρίσει την καθημερινή ζωή της πόλης, με τις μονοκατοικίες και τις αυλές γεμάτες λεμονιές και λουλούδια, αλλά και κάποια αρχοντικά που έχουν καταφέρει να κρατήσουν τον χαρακτήρα τους.

Η γειτονιά που βρίσκεται ο ναός της Αγίας Παρασκευής έχει ενδιαφέρον για εξερεύνηση, ενώ θα κάνετε και μια στάση στην εκκλησία που κτίστηκε κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες ανασκαφές που έχουν γίνει θεωρείται πως στη θέση του ναού υπήρχε βασιλική του 5ου με 6ου αιώνα.

Στάση για φαγητό

«Παντοπωλείο 1922»

Ο πρώτος ιδιοκτήτης είχε έρθει από την Πόλη και έστησε ένα μαγαζί-παντοπωλείο για να τα βγάλει πέρα. Πλέον την σκυτάλη έχει πάρει ο εγγονός κρατώντας το όραμο και την ταυτότητα του παππού του. Σε μια γουστόζικη αυλή γεμάτη λουλούδια και μυρωδικά μπορείτε να απολαύσετε ΄μεταξύ άλλων κατσικάκι γάστρας και χειροποίητε πίτες. Από την άλλη, το παντοπωλείο έχει εκλεκτά και προσεγμένα προϊόντα για να πάρετε μαζί σας: παλαιωμένο τσίπουρο, τυριά, χύμα αμυγδαλοβούτυρο και ταχίνι, μαρμελάδες, σουτζούκια και βούτυρο μικρών παραγωγών.

Κόρινθος

Μια σύγχρονη πόλη γύρω από τη θάλασσα και μόλις μία ώρα από την Αθήνα είναι πάντα ιδανική επιλογή για εξόρμηση ειδικά για οικογένειες.

Η σημερινή Κόρινθος ανοικοδομήθηκε τον 19ο αιώνα με αποτέλεσμα να είναι μια λειτουργική πόλη με τις κάθετες οδούς να βγάζουν κατευθείαν στο παραλιακό δρόμο, όπου θα απολαύσετε την βόλτα σας μικροί μεγάλοι ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.

Στα plus της Κορίνθου, το κέντρο της πόλης όπου μεγάλο μέρος του είναι πεζοδρομημένο με πολλά cafe και ταβερνάκια για να κάνετε τη βόλτα, αλλά και ένα city break με τα μικρά παιδιά να παίζουν κοντά σας.


Με βάση την Κόρινθο μπορείτε να κάνετε εξορμήσεις σε κοντινά παραθαλάσσια χωριουδάκια, επίσκεψη στη Νεμέα, ενώ οι πιο τολμηροί να κάνουν τις βουτιές τους στη παραλία Καλάμια όπου μπορούν να απολαύσουν παιχνίδι στην ακροθαλασσιά τα μικρά παιδιά με ασφάλεια.

Διώρυγα του Ισθμού

Πριν πάρετε το δρόμο για την Κόρινθο κάντε μια μικρή παράκαμψη να δείτε από κοντά την διώρυγα του Ισθμού, σήμα κατατεθέν της πόλης και από τα πιο τουριστικά σημεία της χώρα μας.

Η γέφυρα του Ισθμού είναι μια στενή λωρίδα που ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο, ενώ η διώρυγα που έχει ανοιχτεί ενώνει τον Κορινθιακό με τον Σαρωνικό κόλπο. Έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και το πιο στενό σημείο είναι εκεί που έχει κατασκευαστεί η διώρυγα του Ισθμού, μεταξύ των ετών 1880-1893.

Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο η διώρυγα παραμένει κλειστή λόγω κατολίσθησης.

Ακροκόρινθος

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη βρίσκεται ο Ακροκόρινθος όπου στους βόρειους πρόποδες του ήταν χτισμένη η αρχαία Κόρινθος. Λόγω της προνομιακής του θέσης χρησιμοποιήθηκε ως κάστρο φρούριο προκειμένου να εποπτεύουν κάθε επιδρομή από την Στερεά Ελλάδα ή τη θάλασσα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Ακροκόρινθος οχυρώθηκε πρώτη φορά τον 7ο-6ο αιώνα και σιγά -σιγά εξελίχτηκε σε Ακρόπολη.

Στάση για φαγητό

«Στου Λόντου»

Ένα ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα με νόστιμα μεζεδάκια και δημιουργική κουζίνα. Εκτός από τις κλασσικές επιλογές, ψάρια τηγανιτά, στη σχάρα και ορεκτικά, το μενού ανανεώνεται σύμφωνα με τη φαντασία του μάγειρα.

Ναύπλιο

Ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός, μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, όπου κάθε εποχή του χρόνου ξέρει να τραβάει σαν μαγνήτης τους επισκέπτες.

Το Ναύπλιο είναι μια πόλη κόσμημα, υπήρξε πρωτεύουσα της Ελλάδας, με το Μπούρτζι και το Παλαμήδι να είναι τα γνωστότερα αξιοθέατα.

Κάστρα, όμορφες γειτονιές, παλιά αρχοντικά δίνουν στον επισκέπτη την εντύπωση πως βρίσκεται σε ένα μέρος που έχει διατηρήσει την ομορφιά του που πηγάζει από τους περασμένους αιώνες. Σαν ο χρόνος να έχει σταματήσει τα χρόνια που το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πόλη της χώρας. Και κάθε φορά που επιστρέφεις έχεις κάτι νέο να ανακαλύψεις.

Επιπλέον, το Ναύπλιο παραμένεις μέσα στα καλύτερα μέρη για διακοπές με παιδιά γιατί είναι μια επίπεδη κι εύκολη πόλη για να την περπατήσετε όλοι μαζί. Επιπλέον, μπορείτε να νοικιάσετε οικογενειακά ποδήλατα και να κάνετε βόλτα εξερευνώντας τον όμορφο παραδοσιακό οικισμό.

Παλαιά Πόλη

Κάθε σημείο μέσα στη Παλαιά Πόλη κρύβει τη δική του ιστορία, για αυτό ο χαρακτηρισμός «υπαίθριο μουσείο» ταιριάζει απόλυτα στο Ναύπλιο. Στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης βρίσκεται η πλατεία Συντάγματος που είναι περιτριγυρισμένη από ιστορικά κτίρια.

Εκεί βρίσκεται και η πρώτη Βουλή των Ελλήνων και την εκκλησία του αγίου Σπυρίδωνα όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Παλαμήδι

Το Παλαμήδι είναι φρούριο στο Ναύπλιο που κατασκευάστηκε το 1687 από τους Βενετούς και από εκεί απλώνεται μπροστά ολόκληρος ο παραδοσιακός οικισμός. Ως εκεί θα φτάσετε είτε με το αυτοκίνητο είτε ακολουθώντας τα 999 σκαλοπάτια -στη πραγματικότητα είναι 857 κι αξίζει όλη η διαδρομή.

Το Παλαμίδι στέκεται επιβλητικό πάνω από το Ναύπλιο/ Φώτο:Shuttertock
Μετά την Επανάσταση του 1821 το Παλαμήδι χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή -εκεί φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης το 1833 και αποφυλακίστηκε 11 μήνες μετά με χάρη του βασιλιά Όθωνα.


Στάση για φαγητό

«Ο Σαβούρας»

Η πιο γνωστή ψαροταβέρνα στο Ναύπλιο είναι ο «Σαβούρας» που λειτουργεί από το 1841. Το ψάρι και τα θαλασσινά έχουν τον πρώτο λ΄πογο και πέρα από τις κλασικές επιλογέ θα βρείτε και πιάτα με ένα twist μοντέρνας πινελιάς. Δροσερές σαλάτες, γαριδομακαρονάδα, ψητό φρέσκο ψάρι, γεμιστό καλαμάρι είναι από τα πιάτα που θα βρείτε στο μενού και αξίζει να δοκιμάσετε. Στα plus και τα ωμά ψάρια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα