Καστός: O covid - free παράδεισος του Ιονίου

Στην ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους απέδωσε τα εύσημα στους κατοίκους του Καστού , καθώς έχει εμβολιαστεί το 99% του πληθυσμού. «Τώρα με τον εμβολιασμό στα νησιά και την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία». Μέχρι το μεσημέρι έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε 40 νησιά. Εδώ αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή της νήσου Καστός, στην οποία έχουν εμβολιαστεί το 99%, από τους 79 κατοίκους έχουν εμβολιαστεί οι 78 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ποιο είναι, όμως, αυτό το νησί με την άγρια ομορφιά και τις μαγευτικές παραλίες; Πού βρίσκεται; Ο Καστός, είναι ένα καταπράσινο μέρος με πολλές ελιές και αμπέλια και είναι το μικρότερο κατοικημένο νησί του Ιονίου. Βρίσκεται σε απόσταση 6 μιλίων από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, όπου είναι το πλησιέστερο λιμάνι προσέγγισης στην Στερεά Ελλάδα, νοτιοανατολικά της Λευκάδας και νότια, σε απόσταση ενός μιλίου, από το νησί του Καλάμου.

Προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1864 και παλιότερα αποτελούσε μέρος της επαρχίας Ιθάκης με πληθυσμό το 1950, τους 285 κατοίκους στο οποίο υπήρχε και δημοτικό σχολείο. Σήμερα ανήκει διοικητικά στον νομό Λευκάδας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 79 κατοίκους. Τα τελευταία χρόνια το πανέμορφο νησί συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την πόλη της Λευκάδας. Δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων με το υπάρχον πλοίο, και έτσι οι μετακινήσεις γίνονται ως επί το πλείστον με τα πόδια. 

Τα μαγαζιά

Μίνι μάρκετ, τρία μπαρ, τρία εστιατόρια και ένα μικρό κατάστημα με είδη δώρων είναι όλα κι όλα τα μαγαζιά που διαθέτει το νησί και τα οποία λειτουργούν την καλοκαιρινή σεζόν και τους χειμερινούς μήνες είναι κλειστά. Στον Καστό υπάρχουν δύο μικρά λιμανάκια, στα οποία δένουν σκάφη. Το ένα βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του νησιού, όπου βρίσκεται ο ένας και μοναδικός οικισμός ενώ στη δυτική πλευρά βρίσκεται ο όρμος Σαρακήνικο.

 
Πρόεδρος Καστού: Μας τιμά το ποσοστό του εμβολιασμού - Θα είμαστε ένα ασφαλές νησί για τους τουρίστες
«Μας τιμούν οι δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Θεμιστοκλέους, θα είμαστε ένας ασφαλής προορισμός για τους Ιταλούς και τους Άγγλους που θα έρθουν στο πανέμορφο νησί μας για θαλάσσιο τουρισμό», λέει στο enikos.gr o πρόεδρος του Καστού, Παναγιώτης Γιαννούτσος και προσθέτει: «Το 80% των επισκεπτών μας είναι από αυτές τις δύο χώρες που καταφθάνουν στο νησί μας με τα σκάφη τους. Αρκετοί Άγγλοι μένουν στον Μύτικα και έρχονται στο νησί μας με τα φουσκωτά τους».«Το νησί μας κατοικείται κυρίως από υπερήλικες που έσπευσαν άμεσα να εμβολιαστούν», τονίζει ο πρόεδρος του νησιού, περιγράφοντας το ηλικιακό προφίλ των κατοίκων του νησιού. «Να φανταστείτε, είμαστε 79 άτομα και μόλις 6 είναι κάτω των 60. Παραδείγματος χάριν είμαι 54 ετών και είμαι ο τελευταίος μαθητής του δημοτικού σχολείου». Μάλιστα, εξηγεί γιατί
το νησί δεν πέτυχε εμβολιαστική κάλυψη σε ποσοστό 100%, καθώς υπήρχε μόνο ένας κάτοικος που δεν έκανε το εμβόλιο. «Είχε μιλήσει πρώτα με τον γιατρό του που δεν του το επέτρεψε εξ όσων γνωρίζω», λέει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα