Στης Άνω Σύρου τα στενά. Ένας παραδοσιακός οικισμός που ταξιδεύει στην εποχή του μεσαίωνα

Στης Άνω Σύρου τα στενά. Ένας παραδοσιακός οικισμός που ταξιδεύει στην εποχή του μεσαίωνα

Χτισμένη πάνω σε λόφο, με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ή αλλιώς τον Σαν Τζώρτζη, στην κορυφή του, η Άνω Σύρος συναρπάζει τον ταξιδιώτη με τις ιστορίες και τους μύθους που την περιβάλλουν και παραμένουν ζωντανοί ακόμη και σήμερα.

Έχονας συμπεριληφθεί ανάμεσα στα 17 ομορφότερα χωριά της Ελλάδας από το CNN Travel «βλέπει» από ψηλά την Ερμούπολη, πρωτεύουσα των Κυκλάδων και μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, από την οποία απέχει περίπου 3,5 χλμ.

Η Άνω Σύρος είναι ο παλαιότερος οικισμός της «Αρχόντισσας» των Κυκλάδων, ενώ κατοικείται ακατάπαυστα από την ίδρυσή τους από τους Βενετούς, η οποία τοποθετείται στο 1.200.

Από τα βασικά χαρακτηριστικά της στοιχεία το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοί της είναι Καθολικοί, καθώς διατηρούν τις παραδόσεις του χωριού οι οποίες συναντάνε τις ρίζες τους στην ίδρυση του χωριού.

Ο μεσαιωνικός χαρακτήρας της Άνω Σύρου διατηρείται αναλλοίωτος στο πέρασμα των αιώνων, με μικρά σπιτάκια κολλητά το ένα με το άλλο με λιλιπούτεια μπαλκόνια, εντυπωσιακές καμάρες και αμέτρητα σκαλοπάτια να συνθέτουν μέχρι σήμερα την εντυπωσιακή εικόνα της Άνω Σύρου.

Μερικά από τα βασικά αξιοθέατα του οικισμού είναι η Μονή των Καπουτσίνων με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νικολάου του Φτωχού –που αποτελούν μάλιστα τις μοναδικές ορθόδοξες της Άνω Σύρου– η Μονή των Ιησουιτών με την εκκλησία της Παναγίας της Καρμήλου και φυσικά το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη που συνδέεται με την περιοχή λόγω καταγωγής.

Η Άνω Σύρος ιδρύθηκε το 1200 από τους Ενετούς και συνέχισε να κατοικείται καθ’ όλη την πορεία της ιστορίας της, διατηρώντας την καθολική της ταυτότητα και το μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Τα αμέτρητα σκαλοπάτια, που διαπερνούν τα λευκά σπιτάκια και τις καμάρες στην άκρη του λόφου, οδηγούν στην κορυφή του οικισμού, όπου βρίσκεται η Μητρόπολη των Καθολικών Σαν Τζώρτζης.

Η πόλη δημιουργήθηκε σταδιακά, αμφιθεατρικά επάνω στα βράχια σαν ένα φυσικό φρούριο για τους κατοίκους, ενώ οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών αποτελούσαν φυσικό οχυρό προστατεύοντας τους ντόπιους από τις επιδρομές. Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια έδιναν τη δυνατότητα στους κατοίκους να κρύβονται από τις διάφορες επιθέσεις των πειρατών, ενώ οι ξύλινες πόρτες στα σημεία Πορτάρα, Επάνω και Κάτω Τέρμα, Σκαλάκια και ΣαΜπαστιάς σφράγιζαν εξολοκλήρου οποιαδήποτε είσοδο στην πόλη.

Πατρίδα του φιλόσοφου Φερεκύδη, η Άνω Σύρος ήταν και παραμένει μια πόλη με ξεχωριστή φυσιογνωμία και ιδιαίτερο χαρακτήρα, μια πόλη που μέσα από τα μνημεία της και τα ιστορικά κτίρια καλεί τους επισκέπτες να κάνουν μια αναδρομή στον χρόνο μέσα από το Ιστορικό Αρχείο της πόλης, την Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και άλλων σημείων ενδιαφέροντος, όπως η προτομή του Συριανού Εθνομάρτυρα Δον Ιωάννη Δαλέζιου και η πηγή του Αγίου Αθανασίου. Μια πόλη με καθολική ταυτότητα που ξεδιπλώνεται μέσα από τις μονές Ιησουιτών και Καπουκίνων, την εκκλησία της Παναγίας του Καρμήλου και άλλων καθολικών ναών.

Έως το 2010 η Άνω Σύρος ήταν η πρωτεύουσα του Δήμου ενώ σήμερα αποτελεί την ιστορική του έδρα προσφέροντας πληθώρα από εστιατόρια, γραφικές ταβέρνες, πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος και αξιοθέατα συμπεριλαμβανομένων των πυλών του παλιού κάστρου που οδηγούν στην παλιά πόλη, την προτομή του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη και το Δημαρχείο. Η Άνω Σύρος απέχει μόλις 3,5 χλμ. από το λιμάνι της Ερμούπολης και αξίζει κανείς να διανύσει αυτή την απόσταση με τα πόδια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα