Προτάσεις για διακοπές – Νάξος: Η βασίλισσα των Κυκλάδων σας περιμένει

Προτάσεις για διακοπές – Νάξος: Η βασίλισσα των Κυκλάδων σας περιμένει

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Χάρη στο μέγεθός της διαθέτει ένα… πολύπτυχο επιλογών που βρίσκουν την έκταση για να συνυπάρξουν.

Μεγάλες αμμουδερές παραλίες, πλούσια αξιοθέατα και μοναδικό φαγητό. Εάν δεν την έχετε επισκεφτεί ακόμα, σπεύσατε!

Τι θα δείτε

Ξεκινήστε την περιήγησή σας στη Νάξο από την Πορτάρα, σήμα κατατεθέν του νησιού. Πρόκειται για τη μνημειώδη πύλη ενός ναού του Απόλλωνα που άρχισε να χτίζεται τον 6ο αιώνα π.Χ. αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα του Αιγαίου.

Στη Χώρα αξίζει να κάνετε μια βόλτα στα γραφικά δρομάκια του Κάστρου, που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς το 1207 και περιλαμβάνεται στα ελάχιστα σωζόμενα στην Ελλάδα μνημεία με δομή μεσαιωνικής πόλης. Δείτε επίσης τη Μητρόπολη των Καθολικών με τα οικόσημα και τα ζωγραφιστά κιονόκρανα και τη Μητρόπολη των Ορθοδόξων με την πλούσια μαρμάρινη διακόσμηση.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθενται σημαντικά εκθέματα από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.  Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής Πύργος Μπαζαίου που χτίστηκε περίπου το 1600. Σήμερα έχει αναστηλωθεί και φιλοξενεί ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα όπως το γνωστό Φεστιβάλ Νάξου που φέτος κλείνει 16 χρόνια δημιουργικής πορείας.  

Η καρδιά της Νάξου χτυπάει στην Απείρανθο, με τα μαρμάρινα καλντερίμια, τις θολωτές καμάρες και τα τέσσερα μουσεία: Αρχαιολογικό, Λαογραφικό, Γεωλογικό και Φυσικής Ιστορίας. Δημοφιλείς προορισμοί είναι επίσης τα χωριά Χαλκί, που μοιάζει σαν παλιά γειτονιά, Φιλώτη, με τον πανύψηλο υπεραιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία και στα πιο ορεινά, ο Κόρωνος.

 Παραλίες

 Ανάμεσα στις 19 προσβάσιμες παραλίες του νησιού σίγουρα θα βρείτε την αγαπημένη σας. Κοσμικές ή απόμακρες, οργανωμένες ή μη, απάνεμες ή ανεμοδαρμένες (ιδανικές για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ).

Το λιμάνι και η παραλία του Πανόρμου στη Νάξο, προφυλαγμένα σε κλειστό κόλπο στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού, είναι σχεδόν πάντα απάνεμα και διαθέτουν μικρό μόλο και όμορφη αμμουδιά με πεντακάθαρα νερά.

Η παραλία Αγιος Προκόπιος έχει αποσπάσει τις περισσότερες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις και απέχει μόλις 4 χλμ. από το λιμάνι του νησιού. Βραβευμένη με γαλάζια σημαία και σε απόσταση αναπνοής από τη Χώρα, η παραλία του Αγίου Γεωργίου της Νάξου είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δεν θέλουν να απομακρυνθούν από την πόλη.

Η παραλία Απόλλωνας είναι η όμορφη παραλία του ομώνυμου οικισμού που βρίσκεται στις βορειοανατολικές ακτές της Νάξου. Η παραλία Λιώνας είναι η όμορφη παραλία του ομώνυμου γραφικού οικισμού και όρμου στις βορειοανατολικές ακτές του νησιού. Η Μικρή Βίγλα, όπως φανερώνει άλλωστε και το όνομά της, στα χρόνια της Φραγκοκρατίας υπήρξε παρατηρητήριο (βίγλα) για τον κίνδυνο των πειρατών που πλησίαζαν το νησί. H μαγευτική παραλία της Ψιλής Αμμου της Νάξου βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού. Απλώνεται μπροστά από ένα κεδροδάσος και έχει θέα στα Κουφονήσια που βρίσκονται απέναντι.

Η παραλία Πλάκα της Νάξου ήταν η αγαπημένη παραλία των hippies τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Σήμερα προσφέρεται για άλλου ύφους συγκινήσεις, ενώ εξακολουθεί να παραμένει μία από τις ομορφότερες και δημοφιλέστερες παραλίες της Νάξου. Ομορφες παραλίες είναι και ο Κάμος και το Πυργάκι στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού.

Διαμονή

«Naxos Palace»: Ξεχωριστή επιλογή με σεβασμό στο περιβάλλον

To ξενοδοχείο «Naxos Palace» είναι ένα ξεχωριστό ξενοδοχείο στη Νάξο, το οποίο λειτουργεί από το 2005 και έχει κτιστεί με σεβασμό στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει κτιστεί γύρω από τους κέδρους που προϋπήρχαν, δίχως να χρειαστεί να κοπεί ούτε ένα δέντρο. Το ξενοδοχείο διαθέτει 77 δωμάτια, όλα άρτια εξοπλισμένα ώστε να μη σας λείψει τίποτα κατά τη διαμονή σας στη Νάξο. Με διπλό ή μονά κρεβάτια και θέα στη θάλασσα, στην πόλη, στην πισίνα ή στον κήπο, ανάλογα με τις επιθυμίες του επισκέπτη. Τα δωμάτια αυτά είναι πλήρως εξοπλισμένα, το καθένα με το δικό του μπάνιο, το δικό του κλιματιστικό, το δικό του μπαλκόνι κ.λπ. Το ξενοδοχείο επίσης διαθέτει πισίνα, παιδική πισίνα, pool bar, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εστιατόριο, lobby bar, υπαίθριο jacuzzi-υδρομασάζ (με δωρεάν χρήση), γυμναστήριο, mini-spa, sauna, hamam, Jacuzzi. Info: www.naxospalacehotel.com

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα