Τρεις αποδράσεις στην ελληνική φύση

Οργανώστε μια άκρως χαλαρωτική και αναζωογονητική εξόρμηση από το κλεινόν άστυ, επιλέγοντας προορισμούς που βρίσκονται στην καρδιά της φύσης.

Από τα εντυπωσιακά Μετέωρα, στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον του Παρνασσού και από εκεί στο ονειρικό σκηνικό της Λίμνης Δόξα στην Ορεινή Κορινθία, ό,τι και να επιλέξετε να είστε σίγουροι ότι θα ανταμειφθείτε πλήρως από το μεγαλείο της φύσης που απλώνεται μπροστά σας.

Γκούρα, Ορεινή Κορινθία

Αν θέλετε να οργανώσετε μια κοντινή απόδραση από την Αθήνα, σε έναν προορισμό που θα σας ανταμείψει με την ομορφιά του φυσικού του τοπίου, τότε αξίζει να επισκεφθείτε την Γκούρα, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ορεινής Κορινθίας. Πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 956 μέτρων στους πρόποδες της Ζήρειας, με πολλά παλιά πετρόχτιστα σπίτια.

Kάνοντας τη βόλτα σας στο χωριό, θα θαυμάσετε την πανέμορφη πλατεία με την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία αλλά και τα αρχοντικά 19ου αιώνα του οπλαρχηγού της Επανάστασης Νικόλαου Οικονόμου-Γκούρα, του Σάρλη και του Μούρτη, τα οποία αποτελούν ιστορικά διατηρητέα μνημεία, χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

Ολόκληρη η περιοχή θα σας προσφέρει εικόνες, χρώματα και συναισθήματα. Θα τα ανακαλύψετε με μια βόλτα στη Λίμνη Δόξα θαυμάζοντας το αλπικό περιβάλλον της, δρασκελίζοντας το κατώφλι στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, θαυμάζοντας τη λαξευμένη μέσα στον βράχο Παναγία των Βράχων και κάνοντας πεζοπορία στα ορεινά μονοπάτια στις πλαγιές της Ζήρειας.

Μετέωρα, Καλαμπάκα

Πόλος έλξης για περίπου δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, τα επιβλητικά Μετέωρα με την εντυπωσιακή εικόνα, την απόκοσμη ατμόσφαιρα και την μοναστική ταυτότητα, συγκαταλέγονται σε εκείνα τα σημεία της χώρας που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί, έστω και μία φορά στην ζωή του.

Με την μητέρα φύση σε ρόλο «γλύπτη» να έχει σμιλέψει τους απόκρημνους και επιβλητικούς βράχους στην κορυφή των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, προσφέρουν μια θέα προς την Καλαμπάκα που βρίσκεται ακριβώς από κάτω που πραγματικά εντυπωσιάζει.

Αγόριανη, Παρνασσός

Για πολλούς θεωρείται το αντίπαλο δέος της Αράχωβας, καθώς τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες στο γραφικό και πανέμορφο σκηνικό της. Βουτηγμένη στην καταπράσινη αγκαλιά του Παρνασσού (στο βορειοδυτικό τμήμα του ορεινού όγκου), η Αγόριανη (γνωστή και ως Επτάλοφος) είναι ένα μικρό και παραδοσιακό χωριουδάκι χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων και χωμένο στην αγκαλιά πυκνών ελατοδασών.

Εδώ, τα σπίτια είναι πετρόχτιστα και η κεντρική πλατεία βρίσκεται κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων με τον αχό των γάργαρων τρεχούμενων νερών του καταρράκτη να λειτουργεί ως φυσικό soundtrack. Στις μικρές και ζεστές ταβερνούλες που θα βρείτε εδώ θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα και θα χουχουλιάσετε με την παρέα σας πίνοντας κρασάκι. Οι φυσιολάτρες σημειώστε ότι από την Αγόριανη ξεκινάει πεζοπορικό μονοπάτι (Ε4) για τους Δελφούς, μια διαδρομή που διαρκεί 6 περίπου ώρες.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα