Σύρος: Οι οικισμοί που πρέπει να δείτε στο πιο αρχοντικό νησί των Κυκλάδων

Η εγγύτητά της στην Αθήνα την καθιστά ιδανική κοντινή απόδραση και πόλο έλξης καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Άλλωστε, η Ερμούπολη, η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της παραμένει ζωντανή ανεξαρτήτως εποχής. Η πολύπλευρη «προσωπικότητα» της Σύρου είναι όμως εμφανής σε κάθε μικρό οικισμό της, από τη μεσαιωνική Άνω Σύρο μέχρι τη γραφική Ποσειδωνία και το παραθαλάσσιο Κίνι…

Η κοσμοπολίτικη Ερμούπολη

Η «βασίλισσα» των Κυκλάδων με τα πλακόστρωτα δρομάκια της, τα προσεγμένα αρχοντικά, τα γραφικά σημεία της και τις φωτογενείς γωνιές της προσφέρεται για βόλτες. Η κεντρική πλατεία Μιαούλη, με εμπνευσμένο από τον Τσίλλερ επιβλητικό Δημαρχείο που είναι σήμα κατατεθέν της Ερμούπολης αλλά και τα εντυπωσιακά κτήρια που βρίσκονται γύρω του, αποτελούν την καρδιά της πόλης. Το Πνευματικό Κέντρο, το Ιστορικό Αρχείο της Σύρου, το Θέατρο Απόλλων με επιρροές από την ιταλική και τη γαλλική αρχιτεκτονική ξεδιπλώνουν την ιστορία και τον πολιτισμό και προσφέρονται για εξερεύνηση, ενώ τα πεζοδρομημένα στενά οδηγούν σε εντυπωσιακές συνοικίες, όπως τα αριστοκρατικά Βαπόρια, με τα νεοκλασικά πάνω στο κύμα. Αν βρεθείτε στην περιοχή, αξίζει μία στάση για βουτιές στην παραλία Αστέρια αλλά και στον ναό του Αγίου Νικολάου των Πλουσίων με τα χαρακτηριστικά κωδωνοστάσια. Αν θέλετε αν γνωρίσετε σε βάθος την ιστορία του νησιού, τότε στο καλά οργανωμένο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης  θα βρείτε μία μεγάλη συλλογή εργαλείων, εξοπλισμού και μηχανημάτων της χρυσής βιομηχανικής εποχής, από εργαστήρια λουκουμοποιίας μέχρι τυπογραφίας.

Ο γραφικός μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου

Στην ενετική γειτονιά της Άνω Σύρου η ατμόσφαιρα αλλάζει: Η ηρεμία κυριαρχεί στα λευκά γραφικά σπίτια, τα οποία μπορεί κανείς να προσεγγίσει ανεβαίνοντας αρκετά σκαλοπάτια. Στην κορυφή της, τοποθετείται η Μητρόπολη των Καθολικών Σαν Τζώρτζης, καθώς στο νησί υπάρχει έντονη καθολική παράδοση.



Η Άνω Σύρος έχει όμως και μουσική ιστορία που σχετίζεται με το ρεμπέτικο. Ο Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε εκεί και εμπνεύστηκε από το νησί του, όπου και συνέθεσε ένα από τα πιο γνωστά του κομμάτια, την «Φραγκοσυριανή». Για αυτό και οι κάτοικοι της περιοχής τον τιμούν με την προτομή του που κοσμεί την ομώνυμη πλατεία, αλλά και με το ομώνυμο μουσείο, που φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα κείμενα και ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ.



Μετά τις περιηγήσεις στα στενά της Άνω Σύρου, μία στάση στις παραδοσιακές ταβέρνες του Σαν Μιχάλη -την ώρα που δύει ο ήλιος- επιβάλλεται. Εκεί, μπορείτε να απολαύστε μερικές από τις παραδοσιακές συνταγές όπως αετόπιτα (πίτα με ψάρι και λαχανικά) και κοκκινιστά σαλιγκάρια με φασκόμηλο, μαραθόπιτα και άλλες γεύσεις που θα σας μυήσουν στη συριανή γαστρονομία.

Οι επιβλητικές εξοχικές κατοικίες στην Ποσειδωνία, η πέτρινη προβλήτα με τους φοίνικες στον Γαλισσά και τα γραφικά ξωκλήσια στα Χρούσσα είναι μόνο μερικά ακόμα από τα αξιοθέατα που αξίζει να δείτε στους όμορφους οικισμένους. Σε κάθε περίπτωση, η Σύρος προσφέρει δραστηριότητες για όλους, από πεζοπορία και ποδηλασία μέχρι ιππασία και θαλάσσια σπορ, όπως καταδύσεις και ιστιοπλοΐα. Τα σημεία ενδιαφέροντος είναι πολλά, αλλά οι παραλίες με τα διαυγή νερά ξεχωρίζουν. Από οργανωμένες, όπως το Κίνι και Δελφίνι, μέχρι ερημικές, όπως η Βαρβαρούσα και το Μαρμάρι, η Σύρος είναι γεμάτη όμορφες ακτές με γαλάζια νερά που προσφέρουν θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου…

Φραγκοσυριανή: Το τραγούδι του Βαμβακάρη - σήμα κατατεθέν του νησιού

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα