Μουσείο Ακρόπολης: Χωρίς είσοδο για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου

Μουσείο Ακρόπολης: Χωρίς είσοδο για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, υπό την αιγίδα του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) που αποφασίζει κάθε φορά την θεματική του εορτασμού.

Για το 2022 το θέμα της γιορτής είναι «Η δύναμη των μουσείων» το οποίο εξειδικεύεται στους εξής άξονες: βιωσιμότητα, ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης, καινοτομία, νέες τεχνολογίες και προσβασιμότητα.

Το Μουσείο Ακρόπολης θα συμμετέχει στο φετινό εορτασμό ανοίγοντας διάπλατα τις πύλες του την Τετάρτη 18 Μαΐου, από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο. Οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στις αίθουσες που φιλοξενούν τις συλλογές και να παρακολουθήσουν δύο παρουσιάσεις, συναφείς προς την θεματική της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Πρόκειται για τις «Κρυφές ιστορίες διασποράς» και το «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές». Παράλληλα θα διατίθεται το νέο έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού» για οικογένειες.   

Κρυφές ιστορίες διασποράς - παρουσίαση

Είναι παγκόσμια γνωστό ότι σχεδόν τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, αποτέλεσμα της λεηλασίας του μνημείου από τα συνεργεία του Thomas Bruce, λόρδου του Elgin, στις αρχές του 19ου αιώνα.

Υπάρχουν, ωστόσο, και μικρότερα θραύσματα αλλά και άλλες αρχαιότητες της Ακρόπολης, που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα ευρωπαϊκά Μουσεία. Πώς, όμως, βρέθηκαν εκεί, ποιες ήταν οι περιπέτειές τους και ποιοι πρωταγωνίστησαν σε αυτές;

Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου δίνουν τις απαντήσεις και σας καλούν να ανακαλύψετε μαζί τους τις, όχι και τόσο γνωστές, ιστορίες διασποράς μερικών από τα πιο σημαντικά έργα της Ακρόπολης.

INFO: Την Τετάρτη 18 Μαΐου η παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά στις 12:00 & 14:00 και στα ελληνικά στις 17:00 & 18:00. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου την ίδια ημέρα. Έως 30 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η παρουσίαση θα επαναλαμβάνεται κάθε Κυριακή από 22/5 μέχρι 18/12, στις 11:00 στα αγγλικά και στις 13:00 στα ελληνικά.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού – οικογενειακό έντυπο

Την ίδια μέρα θα ξεκινήσει η δωρεάν διάθεση του εντύπου «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού» για παιδιά και οικογένειες, στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου.

Οι μικροί μας επισκέπτες ανεβαίνουν στον 3ο όροφο του Μουσείου, στην Αίθουσα του Παρθενώνα. Εκεί τους περιμένουν τα πιο διάσημα, ίσως, γλυπτά του κόσμου! Όμως όχι όλα… Ένα μέρος τους βρίσκεται αλλού… Το πού, το πότε, το πώς και το γιατί θα το ανακαλύψουν μέσα από τις περιπέτειες έξι διάσημων γλυπτών, που περιέχονται στο έντυπο. Στο τέλος τα παιδιά περιγράφουν με ζωγραφιές και λέξεις τα αισθήματα που τους γεννά ο χωρισμός των γλυπτών στις ειδικές σελίδες του εντύπου και τις αφήνουν στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου μετά την ολοκλήρωση της εξερεύνησής τους.

Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές -παρουσίαση

Στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης» το Μουσείο ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, σειρά διαδραστικών εφαρμογών εγκατεστημένων σε οθόνες αφής, που ωστόσο παραμένουν ανενεργές εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Όμως, στις 18 Μαΐου οι οθόνες ανοίγουν για τρεις ώρες και οι αρχαιολόγοι μας θα είναι εκεί για να παρουσιάσουν, για πρώτη φορά, καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, που αναδεικνύουν τις πολύπλευρες πτυχές των εκθεμάτων του Μουσείου, προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους εκθεσιακούς του χώρους και δημιουργούν έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο για μικρούς και μεγάλους.

INFO: Την Τετάρτη 18 Μαΐου η παρουσίαση θα γίνει από 11:00 έως 14:00

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα