Καρδιά μου: Ο Νάσος Λαναράς, με το νέο του βιβλίο, μιλά για την ιστορία Ντουζόν - Γρίμπιλα

Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα και ο έρωτας παρουσιάζεται παντού με το σχήμα της καρδιάς. Καρδούλες μικρές και μεγάλες, κόκκινες, φλογερές έρχονται να δηλώσουν την απολυτότητα του έρωτα και την ταύτισή του με την ίδια την ζωή. 

Άλλωστε αν το σκεφτείς καλά, η ίδια η ανθρώπινη ζωή υπάρχει, υφίσταται με τον πρώτο χτύπο της καρδιάς, εκείνον τον χτύπο τον δυνατό που έχω την θεϊκή τύχη να ακούσω τρεις φορές από τον υπέρηχο σε γυναικολογικό ιατρείο.

Καρδιά μου … Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε προσφωνήσει κάποιον έτσι ή να μην το έχετε ακούσει από χείλη αγαπημένα. Καρδιά μου ή αλλιώς ζωή μου.

Ο φίλος από τα παλιά, Νάσος Λαναράς, για μένα πάντα Θανάσης, μετά την δημοσιογραφική του πορεία – εγώ έτσι τον γνώρισα – κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες μέσα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, ένα βιβλίο με τον ίδιο τίτλο της αρχικής μου αναφοράς: Καρδιά μου.

Όχι δεν είναι μια ακόμα ερωτική ιστορία με καλό τέλος. Δεν είναι ούτε ερωτική ιστορία και δεν μπορώ ακόμα να εκφράσω μετά από τόσα χρόνια που βιώσαμε την ιστορία που περιγράφει και το βιβλίο αν είναι καλό ή κακό το τέλος της. 

Το βιβλίο είναι βασισμένο στην αληθινή ιστορία του 20χρονου Αυστραλού Ντουζόν Ζάμμιτ και του 30χρονου Έλληνα δημοσιογράφου Κώστα Γρίμπιλα.

Η ιστορία τους μας είχε απασχολήσει εκείνον τον Ιούλιο το 2008. Μάλλον δεν μας είχε απλά απασχολήσει … Μας είχε συνταράξει, μας είχε κάνει να ντραπούμε, να κλάψουμε ως ανθρώποι, ως Έλληνες, ως θεατές μιας τραγικής ιστορίας.

Ο 20χρονος Ντουζόν, που έκανε διακοπές στη Μύκονο, ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα από μπράβους ενός κλαμπ, χωρίς λόγο, χωρίς λογική, χωρίς οίκτο. Τα όργανά του, με πολύ οδύνη αλλά και αγάπη για την ανθρωπότητα, τα δώρισαν οι γονείς του εγκεφαλικά νεκρού Ντουζόν, σε συνανθρώπους μας. Την καρδιά του την έλαβε ο δημοσιογράφος Κώστας Γρίμπιλας που νοσηλεύονταν στο Ωνάσειο και δεν είχε παρά λίγες μέρες ζωής ακόμα καθώς η τεχνητή του καρδιά δεν μπορούσε πλέον να συντηρήσει το ταλαιπωρημένο του οργανισμό.

Ο φίλος μας ο Νάσος, δημοσιογράφος και ο ίδιος και συνεργάτης του Κώστα, παρουσίασε την όλη αυτή ιστορία μέσα στο βιβλίο «Καρδιά μου». Στην αρχή σίγουρα αναρωτιέσαι πως μπορεί να αποτελέσει θέμα βιβλίου μια καθαρά δημοσιογραφική ιστορία που μας είχε συνταράξει όλους και μάλιστα όλους εμάς που παρακολουθούμε καθημερινά τόσες συνταρακτικές ιστορίες που η ζωή δυστυχώς προσφέρει χωρίς κανένα οίκτο.

Το διάβασμα είναι κάτι που αγαπώ αλλά ποτέ δεν έχω μπει στην θέση του να κρίνω ένα συγκεκριμένο βιβλίο … Για μένα ένα καλό βιβλίο έχω την ανάγκη να με κάνει να ζήσω την ιστορία που περιγράφει, να με μεταφέρει στην ψυχή και στο νου των πρωταγωνιστών του, στις σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων του και να μην στέκονται απλά στην περιγραφή γεγονότων.

Ο Νάσος πετυχαίνει απόλυτα να σε μεταφέρει στην καρδιά των δύο αυτών πρωταγωνιστών αλλά και των γονιών του Ντουζόν, Όλιβερ και Ρόζμαρι, του φίλου, ξάδερφου και συνταξιδιώτη του Κάμερον, της γυναίκας του Κώστα, Πόπης.  Μέσα από μια παράλληλη εξιστόρηση της ζωής των δύο αντρών, την αναδρομή στο παρελθόν και της γνωριμίας ακόμα και των γονιών του Ντουζόν, μέσα από τον μεστό λόγο του κειμένου, μπροστά στα μάτια σου παρουσιάζεται μια κινηματογραφική ιστορία με υπέροχη σκηνοθεσία. Νιώθεις την χαρά του νεαρού Ντουζόν που κάνει τις διακοπές της ζωής του, την αγωνία της μητέρας του, την κατάρρευση και την απελπισία του μέχρι τότε άτρωτου Κώστα που βλέπει την ζωή του να φεύγει, αλλά και όλα τα μετέπειτα από το έγκλημα γεγονότα και την αντιστροφή τους.

Νιώθεις συγκίνηση ως αναγνώστης έντονα φορτισμένος τον άδικο θάνατο ενός νέου ανθρώπου αλλά και χαρά για την ζωή που κέρδισε ένας άλλος από τον θάνατό του.  Διαρκείς αντιθέσεις, εντάσεις, εικόνες ζωηρές, περιγραφές ανάγλυφες, αισθήσεις και αισθήματα μέσα από τις σελίδες του βιβλίου που σε κάνουν να συμπάσχεις με τον κάθε ήρωα, με τους γονείς αυτού του παιδιού και να έρθεις στην θέση τους.

Τα προηγούμενα βιβλία του Νάσου Λαναρά, οι 50 νευρώσεις των Φαγκρή, που σαν ιδέα του αλλά και σαν φιλοσοφία και ύφος ξεκίνησαν μέσα από τα κείμενα του εδώ στο madata.gr και τις περιπέτειες του αγαπημένου μας Μανωλάκη,  της «Κασσιανής το αμάρτημα» αλλά και το αγαπημένο δικό μου «Αιχμάλωτος των επ΄τά νάνων» σίγουρα μας δείχνουν έναν συγγραφέα που ως δημοσιογράφος και λάτρης της τηλεόρασης, σε κάνει να «βουτήξεις» στο βιβλίο και να δώσεις μορφή στους ηθοποιούς – ήρωες και στο τέλος να γίνεις εσύ ο τελικός σκηνοθέτης μιας και σου το προσφέρει έτοιμο για γύρισμα και προβολή.

Η καρδιά μου, αυτή η καρδιά του αδικοχαμένου Ντουζόν που πάλλεται πλέον στο στήθος του Κώστα Γρίμπιλα, έκανε και την δική μου καρδιά να συγκινηθεί, να δακρύσει, να χαρεί στο τέλος και να λάβει ένα ισχυρό μήνυμα ανθρωπιάς και να με κάνει να θέλω να γίνω δωρητής οργάνων γιατί το οφείλω σε αυτό που λέγεται ανθρωπότητα.

Σίγουρα θα το διαβάσετε όπως είπε και μια φίλη μου που το διάβασε … απνευστί! 

 

Ένα δραματικό χρονικό της συγκλονιστικής ιστορίας που συνέβη το καλοκαίρι του 2008 στη Μύκονο. Ο άγριος ξυλοδαρμός του νεαρού Αυστραλού τουρίστα Ντουζόν Ζάμμιτ από μπράβους του κλαμπ «Τροπικάνα», η τραγική τροπή που πήραν τα γεγονότα όταν διαπιστώθηκε ο θάνατός του και η απόφαση της οικογένειας να δωρίσει τα όργανά του, σώζοντας τέσσερις ανθρώπους. Ένας εκ των ληπτών ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος Κώστας Γρίμπιλας, που νοσηλευόταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και του απέμεναν δύο εβδομάδες ζωής. Πώς το παρελθόν συνδέει τις διαδρομές των δύο αυτών νέων; Πότε και πώς αρχίζει η ιστορία και ποια ήταν η πορεία θανάτου του νεαρού Αυστραλού από τη στιγμή που ξεκινά για διακοπές στη νότια Ευρώπη; Τι έκανε τον πατέρα να δωρίσει τα όργανα του γιου του; Πώς η τέλεια τακτοποιημένη και ευτυχισμένη ζωή του Κώστα Γρίμπιλα, που ετοιμάζεται να παντρευτεί, μετατρέπεται ξαφνικά σε κόλαση με μια ιατρική διάγνωση; Και πώς ένας θάνατος μπορεί να υμνήσει το μεγαλείο της ζωής μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά και τη γενναιοδωρία των ανθρώπων;

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα