Τα δέκα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. H Βίβλος στο νούμερο ένα

Τα δέκα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία του κόσμου. H Βίβλος στο νούμερο ένα

Η 23η Απριλίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου από την Unesco, με αφορμή την επέτειο του θανάτου δύο από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Ανθρωπότητας, του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και του Γουίλιαμ Σέξπιρ, οι οποίοι απεβίωσαν την ίδια ακριβώς ημέρα, το 1616.
 
Η αξία των βιβλίων είναι αναμφίβολα ανεκτίμητη και φέτος έχουμε ένα λόγο παραπάνω να τη γιορτάζουμε: πάνω από ένα μήνα τώρα, οι συνθήκες εγκλεισμού μας οδήγησαν να αναζητήσουμε παρέα, δράση και απόδραση στις σελίδες των βιβλίων μας.
 
Υπολογίζεται ότι έχουν εκδοθεί περίπου 130εκ. βιβλία στη σύγχρονη Ιστορία, σύμφωνα με τους αλγόριθμους του Google Books και για την ακρίβεια 129.864.880 διαφορετικοί τίτλοι, χωρίς να υπολογίζονται βιβλία αυτό-εκδόσεων ή παλιά βιβλία χωρίς κωδικό ISBN. Την τελευταία δεκαετία, γύρω στους 700.000 νέους τίτλους βιβλίων προστίθενται κάθε χρόνο στα ράφια των βιβλιοπωλείων.
 
Φυσικά, κάποια βιβλία χαίρουν ιδιαίτερης προτίμησης από το κοινό, ενώ άλλα εξαφανίζονται μέσα στους ατελείωτους καταλόγους των βιβλιοθηκών και των βιβλιοπωλείων, ενίοτε για να λάβουν την αναγνώριση που τους αξίζει χρόνια ή δεκαετίες μετά.
Από αυτά τα 130 εκατομμύρια βιβλία, ας δούμε την Top-10 λίστα με τα πιο επιτυχημένα βιβλία, βάσει του αριθμού των αντιτύπων που έχουν πουληθεί, τα τελευταία 50 χρόνια:
 
1. Βίβλος: 3,9 δις αντίτυπα
2. «Αποφθέγματα του Προέδρου Μάο Τσε Τουνγκ», 1964: 820 εκ. αντίτυπα
3. «Χάρι Πότερ», J.K. Rowling, 1997: 400 εκ. αντίτυπα
4. «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», J.R.R. Tolkien, 1954: 103 εκ. αντίτυπα
5. «Ο Αλχημιστής», Paulo Coelho, 1988: 65 εκ. αντίτυπα
6. «Κώδικας Ντα Βίντσι», Dan Brown, 2003: 57 εκ. αντίτυπα
7. «Λυκόφως», Stephenie Meyer, 2005: 43 εκ. αντίτυπα
8. «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», Margaret Mitchell, 1936: 33 εκ. αντίτυπα
9. «Σκέψου και γίνε πλούσιος», Napoleon Hill, 1937: 30 εκ. αντίτυπα
10. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, 1952: 27 εκ. βιβλία
 
Η παραπάνω λίστα φυσικά και δεν είναι απόλυτη. Όπως παρατηρούμε, δεν υπάρχει ούτε ένα έργο της κλασσική λογοτεχνίας. Αυτό δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση, καθώς πριν από 50 χρόνια, δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα ώστε να αγοράζει ο κόσμος βιβλία. Συνήθως, το κοινό προτιμά να αγοράζει τα πιο γνωστά, τα πιο καινούρια και τα πιο καλο-διαφημισμένα.
 
Στην κουλτούρα της ανάγνωσης εξάλλου, είναι πολύ κοινό το να δανείζει κανείς τα βιβλία που αγαπά – ελπίζοντας πως θα του επιστραφούν, σώα και αβλαβή. Αυτό που αξίζει να σημειώσουμε ως συμπέρασμα από αυτό το Top10, είναι το προφανές: ο κόσμος αγαπά τις ιστορίες φαντασίας, ειδικά αν περιέχουν μυστήριο και λίγο … σκοτάδι.
 
Ας τιμήσουμε τη σημερινή μέρα, ξεκινώντας να διαβάζουμε ένα από τα σκονισμένα βιβλία μας, που εδώ και χρόνια περιμένουν στο ράφι της βιβλιοθήκης μας να τα επισκεφτούμε. Έχετε κι εσείς τέτοια βιβλία, μην το αρνείστε. Ανοίξτε τα, χαθείτε στις σελίδες τους και γιατί όχι, ξεκινήστε να γράφετε το δικό σας πόνημα και ποτέ δεν ξέρετε…

Νάσος Λαναράς: Αυτά τα δέκα βιβλία είναι η καλύτερη παρέα εν μέσω καραντίνας

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα