Συμβουλές διακόσμησης: Πως θα κάνετε τον χώρο σας να δείχνει μεγαλύτερος

17 Απριλίου 2020, 20:08

Συμβουλές διακόσμησης: Πως θα κάνετε τον χώρο σας να δείχνει μεγαλύτερος

Όλα τα σπίτια έχουν ένα μικρό δωμάτιο το οποίο θα ήθελαν να δείχνει μεγαλύτερο. Είτε πρόκειται για το υπνοδωμάτιο, είτε για το καθιστικό, υπάρχουν αρκετές τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε το χώρο σας να δείχνει πιο άνετος.

Ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει με ένα τρόπο που δεν θα επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό σας, ειδικά αυτή τη δύσκολη για όλους περίοδο.

Παρακάτω θα σας προτείνουμε μερικές απλές και οικονομικές συμβουλές διακόσμησης που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε την αίσθηση του δωματίου σας.

 

 

1. Συνδυάστε ανοιχτά και φωτεινά χρώματα με σχέδια και μοτίβα της επιλογής σας

Είναι γεγονός ότι τα ανοιχτά χρώματα φωτίζουν τον χώρο και τα ζωηρά μοτίβα τραβούν την προσοχή μας σε αυτά.

Η πρόταση μας είναι να βάψετε τους τοίχους σε ανοιχτά, φωτεινά χρώματα ώστε να κάνετε το ταβάνι να φαίνεται υψηλότερο και να χρησιμοποιήσετε πολύχρωμα μοτίβα και σχέδια στα διάφορα διακοσμητικά στοιχεία του χώρου, προκειμένου να δώσετε το προσωπικό σας στυλ και να κάνετε το δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο.

 
2. Τοποθετήστε μια ταπετσαρία με ρίγες

Οι ρίγες γενικότερα έχουν την ιδιότητα να αλλάζουν την οπτική του χώρου. Οι κάθετες ρίγες δίνουν την αίσθηση ενός υψηλότερου χώρου και οι οριζόντιες ρίγες δημιουργούν την αίσθηση ενός ευρύτερου χώρου.

Σκεφτείτε την πρόταση μιας ταπετσαρίας με ρίγες η οποία θα δώσει μια άλλη διάσταση στο χώρο και μια ψευδαίσθηση άνεσης.

3. Κρεμάστε ψηλότερα τα διακοσμητικά τοίχου

Αυτό το διακοσμητικό τέχνασμα είναι μια εξαιρετικά ευφυής πρόταση για την δημιουργία της ψευδαίσθησης ενός μεγαλύτερου χώρου.

Τοποθετήστε τα διακοσμητικά του τοίχου: καμβάδες, ρολόγια, πίνακες κ.α. λίγο υψηλότερα απ’ ότι θα κάνατε συνήθως. Αυτό θα δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι οι τοίχοι είναι υψηλότεροι και ο χώρος μεγαλύτερος.

4. Χρησιμοποιήστε επαναλαμβανόμενα μοτίβα

Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα δημιουργούν την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου καθώς μπερδεύουν το μάτι και δημιουργούν την εντύπωση βάθους στο δωμάτιο.

5. Αποφύγετε επιλογές που δίνουν έμφαση στο πλαίσιο των παραθύρων

Όταν θέλετε να κάνετε ένα δωμάτιο να δείχνει μεγαλύτερο, θα σας προτείναμε να αποφύγετε τις κουρτίνες με σχέδια για τους ακόλουθους δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι μπορεί να τραβήξουν την προσοχή στο μέγεθος του παραθύρου κάνοντας το δωμάτιο να φαίνεται πιο μικρό απ’ ότι είναι στα αλήθεια.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι με το να διακόπτεται το σχέδιο του τοίχου από το σχέδιο της κουρτίνας, ο τοίχος δείχνει μικρότερος. Δεν θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή στο παράθυρο, απλά να αξιοποιήσουμε το φως που δίνει στο χώρο.

Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να επιλέξετε κουρτίνες σε ίδιο χρώμα με τους τοίχους ή να τοποθετήσετε ρολοκουρτίνες στις αποχρώσεις που επικρατούν στο δωμάτιο.

6. Τοποθετήστε φωτοταπετσαρία σε ένα τοίχο για να δώσετε προοπτική και βάθος στο δωμάτιο

Οι φωτοταπετσαρίες είναι ιδανικές για να χαρίσουν σε ένα χώρο βάθος, προοπτική και παράλληλα να αναβαθμίσουν την αισθητική του και να του δώσουν χαρακτήρα και άποψη.

Οι διαθέσιμες επιλογές είναι πάρα πολλές και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν. Μπορείτε να επιλέξτε μια φωτοταπετσαρία ενός αστικού τοπίου με πολυσύχναστούς δρόμους, αυτοκίνητα και υψηλά κτίρια.

Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε μια χαλαρωτική φωτοταπετσαρία από τη φύση όπως τοπία που απεικονίζουν θάλασσα, βουνά, καταρράκτες, λίμνες, ανθισμένα λιβάδια κ.α.

Τέλος μπορείτε να τοποθετήσετε μια φωτοταπετσαρία που να απεικονίζει μια μεγάλη γέφυρα στον τοίχο απέναντι από την είσοδο του δωματίου ώστε να δημιουργείται η αίσθηση βάθους και προοπτικής σε όποιον μπαίνει στο χώρο.

7. Τοποθετήστε καθρέπτες για να δώσετε προοπτική στο χώρο

Ίσως αποτελεί την πιο προφανή και αυτονόητη συμβουλή, αλλά φυσικά δεν θα μπορούσαμε να την παραλείψουμε. Ο καθρέπτης είναι ο βασιλιάς της ψευδαίσθησης και προσθέτει αναμφίβολα βάθος και προοπτική στο χώρο, ενώ παράλληλα συνιστά ένα σύγχρονο διακοσμητικό στοιχείο που ταιριάζει σε όλα τα στυλ διακόσμησης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αυτοκόλλητο φύλλο καθρέπτη, επικολλώντας το πάνω σε κόντρα πλακέ κομμένα σε διάφορα σχήματα, για να δημιουργήσετε πρωτότυπα μοτίβα στον τοίχο.

8. Οριοθετήστε ένα ανοιχτό χώρο με χαλιά

Σε ένα δωμάτιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαλιά προκειμένου να δημιουργήσετε ανεξάρτητους, ξεχωριστούς χώρους μέσα σε αυτό.

Θα σας προτείναμε ένα χαλί σε ανοιχτό γήινο χρώμα ώστε να μην επιβαρύνει τον χώρο, όπως ένα ψάθινο χαλί από γιούτα. Τα ψάθινα χαλιά ταιριάζουν σε όλα τα στυλ διακόσμησης και αναβαθμίζουν την αισθητική του χώρου.

Η δημιουργία ξεχωριστών χώρων σε ένα δωμάτιο δημιουργεί την αίσθηση άνεσης και λειτουργικότητας.

9. Έπιπλα από γυαλί

Τα έπιπλα από γυαλί όχι μόνο είναι σύγχρονα και μοντέρνα, αλλά η διαφάνεια τους δημιουργεί την αίσθηση του ανοιχτού και άνετου χώρου.

10. Κάντε τη σωστή επιλογή δαπέδου

Οι εναλλακτικές προτάσεις δαπέδου σε ένα μικρό χώρο είναι οι ακόλουθες: δάπεδο laminate, βινυλικές λωρίδες και πλαστικό δάπεδο σε απομίμηση φυσικού ξύλου ή με κάποιο μοτίβο που να δίνει προοπτική στο χώρο.

Αν επιλέξετε να τοποθετήσετε κάποιο δάπεδο σε σχέδιο ξύλου, θα σας προτείναμε να το τοποθετήσετε κάθετα κι όχι οριζόντια στην είσοδο του χώρου ώστε να προσδίδει βάθος και προοπτική στο δωμάτιο.

Αν πάλι το δάπεδο που θα επιλέξετε έχει κάποιο μοτίβο, θα σας συστήναμε να το τοποθετήσετε παράλληλα προς το μεγαλύτερο τοίχο ώστε να κάνει το δωμάτιο να δείχνει πιο ευρύχωρο.

Μια έξυπνη ιδέα είναι να επιλέξετε ένα σχέδιο πλαστικού δαπέδου με κάποιο μεγάλο μοτίβο το οποίο να ξεκινάει από την μία άκρη του δωματίου και να συνεχίζει ως την άλλη, ώστε να δείχνει ότι το δωμάτιο σας είναι απεριόριστο.

Τα μεγάλα μοτίβα κάνουν το χώρο να δείχνει μεγαλύτερος από ότι τα μικρά επαναλαμβανόμενα σχέδια.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα δάπεδο σε σχέδιο vintage που θα δώσει στο χώρο σας ένα ιδιαίτερο σοφιστικέ χαρακτήρα και μια άνεση χώρου.

Τέλος θα σας συστήναμε να επιλέξετε ένα πιο σκούρο χρώμα δαπέδου, το οποίο σε συνδυασμό με τους φωτεινούς τοίχους θα δώσει αέρα και άνεση στο χώρο.

Αν θέλετε να πετύχετε ένα αρμονικό αποτέλεσμα θα ήταν καλό το χρώμα των τοίχων σας να συνδυάζεται με κάποιο από τα βασικά χρώματα του δαπέδου ώστε να υπάρχει μια ομοιομορφία που αναβαθμίζει την αισθητική του χώρου και του προσδίδει χαρακτήρα και στυλ.

 

Φροντίστε ο χώρος να είναι τακτοποιημένος

Μια τελευταία συμβουλή για να κάνετε τον χώρο σας να δείχνει μεγαλύτερος είναι η σωστή τακτοποίηση.

Ξεφορτωθείτε τα άχρηστα αντικείμενα, τακτοποιήστε τις στοίβες με τα χαρτιά γύρω από το γραφείο και αρχειοθετήστε παλιά περιοδικά και βιβλία που είναι απλωμένα σε διάφορα σημεία του δωματίου.

Ένας τακτοποιημένος χώρος, απαλλαγμένος από περιττά αντικείμενα δείχνει μεγαλύτερος και πολύ περισσότερο άνετος.