Τώρα που μένουμε σπίτι μετατρέπουμε το μπαλκόνι μας και την ταράτσα μας σε μία όαση

Τώρα που μένουμε σπίτι μετατρέπουμε το μπαλκόνι μας και την ταράτσα μας σε μία όαση

Ο καιρός ανοίγει, η Άνοιξη έχει μπει για τα καλά κι εμείς λόγω συνθηκών ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ (και πολύ καλά κάνουμε!). Όμως αυτή η περίοδος δεν χρειάζεται να είναι μια περίοδος αδράνειας και μαυρίλας.

Πολλά δημιουργικά και όμορφα πράγματα μπορούν να υλοποιηθούν μέσα στο χώρο του σπιτιού μας, πράγματα που θα μας βοηθήσουν να αναθαρρήσουμε και να φτιάξουμε το δικό μας καταφύγιο.

Η πρόταση μας είναι απλή: μεταμορφώστε το μπαλκόνι, την αυλή ή την ταράτσα σας σε μια όαση πρασίνου που θα απελευθερώσει το μυαλό και το σώμα σας.

Δεν έχουμε όλοι το προνόμιο να έχουμε το δικό μας κήπο, ειδικά αν ζούμε σε μια μεγάλη πόλη και μένουμε σε διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουμε ένα μπαλκόνι, μικρό ή λίγο μεγαλύτερο δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και να φτιάξουμε το προσωπικό μας παράδεισο, το καταφύγιο μας για τις δύσκολες στιγμές, τώρα και για πάντα.

Οι ιδέες που θα σας παραθέσουμε παρακάτω δεν κοστίζουν ακριβά και με λίγη φαντασία και διάθεση, θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ειδυλλιακό χώρο.

1.    Τοποθετήστε συνθετικό γκαζόν στο δάπεδο

Για αρχή μπορείτε να τοποθετήσετε συνθετικό γκαζόν στο δάπεδο. Όπως θα διαπιστώσετε το συνθετικό γκαζόν είναι ιδανικό για μπαλκόνια, ταράτσες, αυλές αλλά και κήπους σπιτιών. Ένας εξωτερικός χώρος θα πρέπει να έχει όσο περισσότερο πράσινο γίνεται προκειμένου να είναι χαλαρωτικός και αναζωογονητικός για αυτούς που τον χρησιμοποιούν.

Το φυσικό γκαζόν δεν αποτελεί πρακτική λύση για μικρούς χώρους, όπως βεράντες, ταράτσες και αυλές. Αντίθετα, το συνθετικό γκαζόν προϋποθέτει ελάχιστη συντήρηση, εγκαθίσταται εύκολα και με πολύ χαμηλό κόστος, είναι διάτρητο κι ως εκ τούτου επιτρέπει την απορρόφηση των υδάτων της βροχής, είναι μαλακό στης αφή και ιδιαίτερα αναπαυτικό για κάποιον που θέλει να το περπατήσει, να κάτσει πάνω του ή να ξαπλώσει. Το συνθετικό γκαζόν έχει τη μαγική ιδιότητα να μεταμορφώνει τους χώρους όπου τοποθετείται. Τους προσθέτει δροσιά και φρεσκάδα.

Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε ένα αφρώδες υλικό όπως είναι το  eva tatami σαν υπόστρωμα κάτω από το γκαζόν για να δημιουργήσετε μια επιπλέον αίσθηση πολυτέλειας και ασφάλειας, κυρίως αν έχετε παιδιά.
Μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε συνθετικά γκαζόν σε ποικιλία χρωμάτων αλλά και σε διαφορετικές ποιότητες στον ακόλουθο σύνδεσμο plastelhome

2.    Αξιοποιήστε τους τοίχους του μπαλκονιού σας
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιοποιήσετε τους τοίχους του μπαλκονιού ή της ταράτσα σας και να τους κάνετε πιο ενδιαφέροντες. Μπορείτε, για παράδειγμα, να δημιουργήσετε ένα πράσινο τοίχο, είτε φυσικό, είτε τεχνητό. Η τάση των πράσινων τοίχων είναι ιδιαίτερα δημοφιλής το τελευταίο διάστημα γιατί λοιπόν να μην την ακολουθήσετε.

Εναλλακτικά μπορείτε να κρεμάσετε κάποιες μικρές γλάστρες στους τοίχους, ώστε να δημιουργήσετε πινελιές πρασίνου.
Τέλος μπορείτε να εγκαταστήσετε ράφια κι εν συνεχεία να τοποθετήσετε σε αυτά όμορφα αντικείμενα όπως κεριά, κεραμικά γλαστράκια, αλυσίδες με πολύχρωμα φωτάκια κ.α.

3.    Δημιουργήστε ένα κήπο με αρωματικά φυτά
Δεν χρειάζεται τεράστιος χώρος για να καλλιεργήσετε τα λαχανικά και τα αρωματικά φυτά της αρεσκείας σας. Αρκούν μερικές μεταλλικές ανθοστήλες ή ζαρντινιέρες που θα σας επιτρέψουν να εξοικονομήσετε χώρο. Ο μικρός σας κηπάκος όχι μόνο θα κάνει το μπαλκόνι σας να ευωδιάζει, αλλά θα σας δώσει και τη δυνατότητα να έχετε πάντα διαθέσιμα τα αγαπημένα σας μυρωδικά για το μαγείρεμα φρέσκα, μυρωδάτα και… βιολογικά.

4.    Τοποθετήστε φράχτες από μπαμπού
Οι μπαμπού φράκτες είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τις ταράτσες και τα μπαλκόνια. Μπορούν να είναι λειτουργικοί και αισθητικά όμορφοι, ενώ ταυτόχρονα χρησιμεύουν και ως οθόνες ιδιωτικότητας.
Οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν μπαμπού φράκτες, επειδή το μπαμπού είναι πραγματικά ισχυρό, φιλικό προς το περιβάλλον και εξαιρετικά ανθεκτικό στις βροχές, το χιόνι, τη θερμότητα και τις ακτίνες UV. Τέτοιοι φράχτες μπορούν να κατασκευαστούν από μίσχους μπαμπού δεμένους μαζί με ένα σύρμα.  Το μπαμπού μπορεί να βρεθεί σε διαφορετικά χρώματα, όπως φυσικό, σκούρο και μαόνι. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να βρείτε περιφράξεις σε διαφορετικές αποχρώσεις. Το φυσικό χρώμα είναι η πιο δημοφιλής επιλογή αφού συμπληρώνει εξαιρετικά διαφορετικούς χώρους.

5.    Επιλέξτε τα έπιπλα που ταιριάζουν στο χώρο αλλά και το προσωπικό σας γούστο
Αναμφίβολα, θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα τραπεζάκι με καρέκλες ή πολυθρόνες για να μπορείτε να απολαύσετε την όαση που δημιουργήσατε.
Θα σας προτείναμε να επιλέξετε ελαφριά και πρακτικά έπιπλα σε γήινες αποχρώσεις που μπορούν εύκολα να μετακινηθούν. Προσθέστε σε αυτά όμορφες πολύχρωμες μαξιλάρες και υφάσματα που θα κάνουν το χώρο ζεστό και φιλικό. Επίσης, αν υπάρχει χώρος ώστε να τοποθετήσετε μια αιώρα ή μια μικρή κούνια σίγουρα δεν θα το μετανιώσετε.

6.    Μεριμνήστε για το σωστό φωτισμό του μπαλκονιού σας
Η τελευταία πινελιά που θα σας προτείνουμε αφορά στο σωστό φωτισμό του μπαλκονιού ή της ταράτσας σας.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε την εμπειρία ενός κήπου στο μπαλκόνι είναι να επιλέξετε το σωστό φωτισμό που θα κάνει το χώρο σας πιο cosy.
Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα είδη φωτισμού για εξωτερικούς χώρους όπως μικροί προβολείς, μεγάλα κεριά μέσα σε επιβλητικά κηροπήγια για το δάπεδο, μικρότερα κεριά που μπορείτε να κρεμάσετε στους τοίχους, ρεσώ για το τραπέζι, λάμπες για το δάπεδο ή το τραπέζι καθώς και αλυσίδες με πολύχρωμα φωτάκια.

Σίγουρα όλες οι παραπάνω ιδέες είναι ενδεικτικές και οι προτάσεις για τον εξοπλισμό και την διακόσμηση ενός μπαλκονιού, μιας αυλής ή μιας βεράντας είναι ανεξάντλητες και περιορίζονται μόνο από την φαντασία μας.
Ελπίζουμε ειλικρινά το άρθρο αυτό να σας εμπνεύσει και να σας κινητοποιήσει να δημιουργήσετε το δικό σας προσωπικό παράδεισο μέσα στο σπίτι. Μικρός ή μεγάλος δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, ένας καλόγουστος ζεστός χώρος αποτελεί την καλύτερη παρηγοριά στις δύσκολες ημέρες που περνάμε.
Καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους!!!

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα