Τρόμος στο Σικάγο: Άγνωστος άνοιξε πυρ στην παρέλαση για την 4η Ιουλίου – Τουλάχιστον 9 νεκροί

Τρόμος στο Σικάγο: Άγνωστος άνοιξε πυρ στην παρέλαση για την 4η Ιουλίου – Τουλάχιστον 9 νεκροί

ΗΠΑ - 4η Ιουλίου: «Ματωμένος» ήταν ο εφετινός εορτασμός τις ΗΠΑ για την Ημέρα Ανεξαρτησίας εξαιτίας της επίθεσης στο Χάιλαντ Παρκ όπου 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 31 τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ.

Η αμερικανική αστυνομία επιβεβαίωσε πως έχει θέσει υπό κράτηση τον φερόμενο ως δράστη της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον ανθρώπων που συμμετείχαν ή παρακολουθούσαν την παρέλαση για την αμερικανική εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου στο Χάιλαντ Παρκ, προάστιο του Σικάγου.

Πλάνα από τη σύλληψη δείχνει το αυτοκίνητο του Crimo να σταματά σε μια διασταύρωση με δεκάδες αστυνομικά οχήματα πίσω του. Στη συνέχεια βγαίνει από το όχημα (ένα ασημί Honda Fit του 2010) με τα χέρια ψηλά και ξαπλώνει μπρούμυτα στο οδόστρωμα με εντολή της αστυνομίας. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί τον περικυκλώνουν με τα όπλα του προτεταμένα και του βάζουν χειροπέδες.

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, ο Robert «Bobby» Crimo III δήλωνε ράπερ, η ιδεολογία του ήταν ακροδεξιά και ο ίδιος είχε ανεβάσει κατά καιρούς στα social media φωτογραφίες στις οποίες κρατούσε σημαίες του Ντόναλντ Τραμπ σε συγκεντρώσεις που διοργάνωνε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η κοινότητά μας τρομοκρατήθηκε από μια πράξη βίας που μας συγκλόνισε. Η καρδιά μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, αυτήν τη σπαρακτική στιγμή», είπε η δήμαρχος Νάνσι Ρότερινγκ, σε μια πρόχειρη συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στον δρόμο. «Ενώ είχαμε συγκεντρωθεί για να γιορτάσουμε την ελευθερία μας, τώρα θα πρέπει να θρηνήσουμε την τραγική απώλεια τόσων ζωών», πρόσθεσε.

Το μακελειό στο Χάιλαντ Παρκ σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο του Τέξας, όπου ένας νεαρός σκότωσε 19 μικρούς μαθητές και δύο δασκάλες, καθώς και την επίθεση, στις 14 Μαΐου, σε ένα σουπερμάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, με θύματα 10 Αφροαμερικανούς.Ένας εκπρόσωπος του τοπικού νοσοκομείου είπε ότι οι τραυματίες ήταν συνολικά 31. Οι πέντε από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νόρθορ Έβανστον και οι υπόλοιποι 26 στο νοσοκομείο Νόρθσορ Χάιλαντ Παρκ. «Οι περισσότεροι φέρουν τραύματα από σφαίρες. Οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν λόγω του χάους που ακολούθησε», είπε ο εκπρόσωπος Τζιμ Άντονι.

Τα πυρά ξέσπασαν τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για την παραδοσιακή παρέλαση της 4ης Ιουλίου. Ένας αυτόπτης μάρτυρας, που μίλησε στο κανάλι WGN, είπε ότι είδε έναν άνδρα οπλισμένο με τουφέκι να ανοίγει πυρ εναντίον του πλήθος. «Ήταν στο έδαφος και σερνόταν, σαν στρατιωτικός», σχολίασε ο άνδρας αυτός.

Η Αντριεν Ντρελ παρακολουθούσε τους μαθητές ενός λυκείου να παρελαύνουν όταν ένας άνδρας σήμανε συναγερμό. «Επικράτησε πανικός σε όλη την πόλη. Έχουμε αποσβολωθεί», είπε στην εφημερίδα Chicago Sun-Times.Η παρέλαση διακόπηκε ενώ στη συνέχεια ματαιώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις και σε πολλές γειτονικές πόλεις.

Ο Λευκός Οίκος επέλεξε να μεταδώσει το βιντεοσκοπημένο πριν το μακελειό μήνυμα του αμερικανού προέδρου. Αργότερα, δημοσιεύθηκε η εξής δήλωση: «Η Τζιλ κι εγώ είμαστε συγκλονισμένοι από την παράλογη βία με τη χρήση όπλων που έφερε για άλλη μια φορά θλίψη σε μια αμερικανική κοινότητα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Όπως πάντα, είμαστε ευγνώμονες στους πρώτους που ανταποκρίθηκαν και στις αρχές επιβολής του νόμου. Μίλησα με τον κυβερνήτη Πρίτσκερ και τον δήμαρχο Ρότερινγκ και πρόσφερα την πλήρη υποστήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις κοινότητές τους…Πρόσφατα υπέγραψα την πρώτη μεγάλη δικομματική νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση των όπλων μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια, η οποία περιλαμβάνει ενέργειες που θα σώσουν ζωές. Αλλά υπάρχει πολύ περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει και δεν πρόκειται να εγκαταλείψω την καταπολέμηση της επιδημίας της ένοπλης βίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Δείτε το ανατριχιαστικό βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα