Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Καταδίκη της Τουρκίας για Βαρώσια - Η ομόφωνη δήλωση

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Καταδίκη της Τουρκίας για Βαρώσια - Η ομόφωνη δήλωση

Αυτό είναι το το τελικό σχέδιο δήλωσης του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια που πέρασε την διαδικασία σιωπηράς αποδοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ομόφωνη καταδίκη
Η δήλωση αυτή που έχει την ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζει ρητά τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις για τα Βαρώσια με τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει όλες τις ενέργειες που έχει πάρει για να ανατρέψει το καθεστώς που ορίζουν για τα Βαρώσια τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Για την δήλωση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας η ελληνική διπλωματία εξέφρασε την ικανοποίησή της.

Αναλυτικά το τελικό σχέδιο δήλωσης του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ως εξής:

Αναλυτικά το τελικό σχέδιο δήλωσης
«Δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας

»Στην (…) συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στις (…) Ιουλίου 2021, σε σχέση με την γνώμη του Συμβουλίου για το θέμα (…), ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε την ακόλουθη δήλωση εξ’ ονόματος του Συμβουλίου.

»Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δήλωση του προέδρου του στις 9 Οκτωβρίου 2020 για τα Βαρώσια.

»Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανόμενων του ψηφίσματος 550 (1984) και του ψηφίσματος 789 (1992).

»Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εποικισμού οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από ανθρώπους άλλους εκτός από τους κατοίκους των (σ.σ. Βαρωσίων) είναι απαράδεκτη και καμιά δράση δεν μπορεί να αναληφθεί σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα (σ.σ. του ΣΑ του ΟΗΕ).

»Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει τις ανακοινώσεις στην Κύπρο από τον Τούρκο (σ.σ. πρόεδρο Ερντογάν) και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 20 Ιουλίου 2021 για το περαιτέρω άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του θλίψη σχετικά με αυτές τις μονομερείς ενέργειες οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις (σ.σ. του ΣΑ ΟΗΕ).

»Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί για την άμεση αντιστροφή αυτής της πορείας και την αναίρεση όλων των βημάτων που έχουν γίνει σε σχέση με τα Βαρώσια από τον Οκτώβρη του 2020. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματά του και που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να βλάψουν τις προοπτικές λύσης.

»Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του σε μια διαρκή, συνολική και δίκαιη λύση σε συμφωνία με τις επιθυμίες του Κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα.

»Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχίζει να ασχολείται με το θέμα».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής όλων των ψηφισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του να περάσουν τα Βαρώσια στη διοίκηση του ΟΗΕ, και του σεβασμού της ελευθερίας κίνησης της UNFICYP.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα