Αν όχι τώρα, πότε; Το νέο «πείραμα της Αγγλίας» με την ανοσία της αγέλης έρχεται και στην Ελλάδα

Αν όχι τώρα, πότε; Το νέο «πείραμα της Αγγλίας» με την ανοσία της αγέλης έρχεται και στην Ελλάδα

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε πλέον στην τελευταία πράξη του δράματος του κορoνοϊού, στο πιο βαθύ σκοτάδι πριν την αυγή. Ο Νίκος Σύψας το είπε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα κάνουν το «εμβόλιο της φύσης», θα νοσήσουν δηλαδή το επόμενο διάστημα κι έτσι σε λίγους μήνες θα φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης. Με ένα ποσοστό γύρω στο 60% από εμβολιασμένους και με το υπόλοιπο να συμπληρώνεται απ’ όσους απέκτησαν φυσική ανοσία επειδή νόσησαν.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πριν φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης θα δούμε σκληρές σκηνές με κρούσματα που μπορεί να αγγίζουν και τις 20.000 καθημερινά και το σύστημα υγείας να φτάνει στα όριά του. Όλα τα μοντέλα προβλέπουν μέχρι τέλη Αυγούστου τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων και αλλαγή στο μέσο όρο ηλικίας τους.

Οι πιτσιρικάδες που νοσούν αυτό το διάστημα είναι βέβαιο ότι θα κολλήσουν συγγενικά τους πρόσωπα επιστρέφοντας απ’ τις διακοπές κι έτσι σε λίγο καιρό θα δούμε αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 50-65 που βρίσκεται στη ζώνη κινδύνου.

Το σίγουρο είναι ότι περίπτωση νέου lockdown δεν υπάρχει καθώς (και) η Ελλάδα αναμένεται να ακολουθήσει το «νέο πείραμα» της Αγγλίας. Θα μάθουμε πλέον να ζούμε με τον κορoνοϊό. Όλα θα είναι ανοιχτά και η ζωή θα συνεχίζεται κανονικά χωρίς μέτρα και καραντίνες. Αυτό άλλωστε ετοιμάζονται να κάνουν και οι Άγγλοι.

Από τις 19 Ιουλίου οι μάσκες πέφτουν, οι αποστάσεις μηδενίζονται και τα γραφεία ανοίγουν ξανά. Η χαρακτηριστική φράση του Μπόρις Τζόνσον «αν όχι τώρα, πότε;», έδωσε το στίγμα της νέας εποχής. Η Αγγλία πάει πρώτη στη λύση της ανοσίας της αγέλης με το εμβόλιο και με το… εμβόλιο της φύσης.

Ο Τζόνσον γνωρίζει ότι με την μετάλλαξη Δέλτα να θερίζει στο Νησί τα κρούσματα θα φτάσουν πάνω από 50.000 την ημέρα, η απόφασή του όμως δεν αλλάζει. Η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, χωρίς περιορισμούς. Τέλος οι μάσκες (προαιρετική σε ΜΜΜ και εσωτερικούς χώρους), τέλος οι αποστάσεις, επιστρέφουν όλοι στα γραφεία τους και αίρονται οι περιορισμοί κοινωνικών επαφών.

Και δεν είναι μόνο αυτά: Τα νυχτερινά club ανοίγουν, ενώ θέατρα, εστιατόρια, σινεμά και καφετέριες θα λειτουργούν χωρίς πλέον κανέναν περιορισμό χωρητικότητας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η χώρα επιστρέφει στην προ κορoνοϊού ζωή, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να μάθει να ζει με τον covid μέχρι να φτάσει στην πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιλέξουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν. Αυτοί επιλέγουν αν θα υιοθετήσουν τον νέο τρόπο λειτουργίας χωρίς περιορισμούς ή θα βάλουν τους δικούς τους κανόνες για μάσκες, αποστάσεις κλπ. Η EasyJet για παράδειγμα δεν αλλάζει την πολιτική της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας εντός αεροπλάνου.

Η δήλωση άλλωστε του υπουργού Υγείας, Σάντζιτ Τζάβιντ, δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνειών:«Δεν μπορούμε να ζούμε πια σε έναν κόσμο που σκέφτεται μόνο τον κορoνοϊό, έχουμε και άλλα προβλήματα υγείας, οικονομίας και εκπαίδευσης».

Η Αγγλία εν ολίγοις κάνει πρώτη αυτό που θα κάνουν και οι άλλες χώρες σε λίγο καιρό (και η Ελλάδα). Λέει στους πολίτες ότι τους προσφέρει δωρεάν ένα υπερόπλο όπως το εμβόλιο. Αν δεν θέλουν να το χρησιμοποιήσουν τότε αναλαμβάνουν το ρίσκο να νοσήσουν (βαριά) καθώς περιορισμοί δεν θα υπάρχουν πια και οι ίδιοι θα είναι οι πιο εκτεθειμένοι. Το τέλος αυτού του δύσκολου δρόμου οδηγεί στην ανοσία της αγέλης και το οριστικό τέλος της πανδημίας. Με σκληρό και επώδυνο τρόπο…

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα