Ισραήλ: 12.000 θετικοί στον Covid-19 έπειτα από την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer

Ισραήλ: 12.000 θετικοί στον Covid-19 έπειτα από την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer

Συνολικά 12.000 πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου στο Ισραήλ βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «il Messaggero» και προσθέτει πως ο ορός φαίνεται αδύναμος και δημιουργούνται αμφιβολίες.

Η εφημερίδα συνεχίζει:

Σε πολλά μέρη του κόσμου έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer για τον κορωνοϊό, ακόμα κι αν είναι νωρίς για να υπάρξουν συμπεράσματα. Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με ανεπιθύμητες ενέργειες. Στο Ισραήλ, ωστόσο, ο ορός ήταν τόσο αδύναμος με αποτέλεσμα χιλιάδες εμβολιασμένοι να βρεθούν θετικοί.

Τα νέα που προέρχονται από τη χώρα, στην οποία σχεδόν το 30% των πολιτών έχει εμβολιαστεί, προκαλούν ανησυχία. Στο Ισραήλ, πολλοί άνθρωποι έλαβαν την πρώτη δόση και πρέπει να τονιστεί ότι η προστασία θα ενισχυθεί σίγουρα μετά τη δεύτερη δόση. Ο Nachman Ash, εθνικός συντονιστής της στρατηγικής κατά του κορωνοϊού, εξήγησε ότι «η προστασία που εγγυάται η πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech αποδεικνύεται κατώτερη από ό,τι ήλπιζαν και από αυτή που παρουσιάστηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία» γράφει η «Time of Israel».

Ως αποτέλεσμα, οι αμφιβολίες για το εμβόλιο αρχίζουν να αυξάνονται επειδή ο ορός φαίνεται ότι είναι πολύ πιο αδύναμος από το αναμενόμενο. Οι λεπτομέρειες για τους αριθμούς των πολιτών που μολύνθηκαν αναφέρονται στον ιστότοπο «Haaretz». Όπως γράφει η ιστοσελίδα, «Πάνω από 12.400 Ισραηλινοί κάτοικοι έχουν βρεθεί θετικοί στον Covid-19 αφού εμβολιάστηκαν. Μεταξύ αυτών 69 άτομα είχαν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση. Αυτό ισοδυναμεί με το 6,6% των 189.000 εμβολιασμένων ατόμων που έχουν υποβληθεί σε τεστ κορωνοϊού μετά τον εμβολιασμό τους».

Από τους 100.000 εμβολιασμένους, μία εβδομάδα μετά την πρώτη δόση, 5.348 βρέθηκαν θετικοί, ενώ, από τους υπόλοιπους 67.000, 5.585 ήταν θετικοί μεταξύ της έβδομης και της δέκατης τέταρτης ημέρας μετά το εμβόλιο. Κατά την επόμενη περίοδο, από 20.000 εμβολιασμένους, 1.410 μολύνθηκαν. Έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό, 84 στα 3.199 άτομα είχαν θετικά αποτελέσματα και από αυτά τα 69 είχαν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση.

Ο ιός κυκλοφορεί πολύ στο Ισραήλ, παρά το lockdown, και οι άνθρωποι μπορεί να ήταν απρόσεκτοι μετά τη λήψη της πρώτης δόσης. Οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου Sheba μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου έδειξαν ότι οι 100 στους 102 είχαν επίπεδα αντισωμάτων μεταξύ 6 και 20 φορές υψηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα. Υπήρξε πραγματική συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer. Οι αμφιβολίες διατυπώθηκαν από τον Peter Doshi στην ιστοσελίδα της British Medical Journal. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το ποσοστό επιτυχίας, ακόμη και όσον αφορά το εμβόλιο της Moderna. Ο Marco Cavaleri, διευθυντής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε στην Quotidiano Sanità ότι, μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη, 2.410 είχαν συμπτώματα αναπνευστικών ασθενειών. Οι περισσότεροι ήταν αρνητικοί στα τεστ και δεν θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι ήταν ψευδώς αρνητικά.

Η Καλιφόρνια θέτει εκτός παρτίδα εμβολίου της Moderna λόγω παρενεργειών

Την ίδια ώρα, η Καλιφόρνια σταματά τη χορήγηση 330.000 δόσεων του εμβολίου της Moderna, από παρτίδα που βρίσκεται υπό διερεύνηση, έπειτα από αρκετές σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν σε ανθρώπους την προηγούμενη εβδομάδα.

Αξιωματούχοι Υγείας στην Καλιφόρνια είπαν στα εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την πολιτεία να μη χορηγούν δόσεις από το εμβόλιο της Moderna, ενώ διερευνούν πιθανές σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Περισσότερες από 330.000 δόσεις από την παρτίδα διανεμήθηκαν σε 287 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την πολιτεία από τις 5 έως τις 12 Ιανουαρίου. 

Μπορεί να έχουν ήδη χορηγηθεί δεκάδες χιλιάδες δόσεις, αλλά ο αριθμός των αχρησιμοποίητων δόσεων είναι άγνωστος, σύμφωνα με τον Darrel Ng, εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας της Καλιφόρνια.

Το υπουργείο δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι λιγότερα από 10 άτομα σε μια κλινική στο Σαν Ντιέγκο που έλαβαν δόσεις από τη συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα για τουλάχιστον 24 ώρες. Η πολιτεία είπε ότι δεν γνώριζε κανέναν από οποιοδήποτε από τα άλλα 286 εμβολιαστικά κέντρα που να είχε παρόμοιες αλλεργικές αντιδράσεις μετά τη λήψη εμβολίου από την παρτίδα.

Το Υπουργείο Υγείας της Καλιφόρνια είπε ότι συνέστησε την παύση χρήσης ολόκληρης της παρτίδας, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν άμεσες δόσεις αντικατάστασης εκτός από αυτές που είχαν ήδη παραγγελθεί.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα