Κορονοϊός: Νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη

Κορονοϊός: Νέο στέλεχος του ιού εξαπλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη

Για ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού ανησυχούν οι επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη, καθώς - σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας - ένα νέο στέλεχος του κορονοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 και προέρχεται από την Ισπανία εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο και αφορά τα περισσότερα νέα κρούσματα του ιού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Δανέζη, το νέο στέλεχος του κορονοϊού έχει έξι ξεχωριστές γενετικές μεταλλάξεις, αρχικά εντοπίστηκε σε αγρότες από την βορειοανατολική Ισπανία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε γρήγορα στον τοπικό πληθυσμό. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αυτό το νέο στέλεχος αντιπροσωπεύει σήμερα το 80% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ισπανία, το 60% των κρουσμάτων στην Ιρλανδία και έως το 40% των κρουσμάτων σε Γαλλία και Ελβετία.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι τουρίστες που ταξίδεψαν στην Ισπανία το καλοκαίρι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη και πλέον οι επιστήμονες προσπαθούν να ερευνήσουν εάν αυτό το νέο στέλεχος του κορονοϊού είναι περισσότερο μολυσματικό ή θανατηφόρο από τα υπόλοιπα.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα