Πως συνδέεται η Κύπρο και Ρωσία με τη νιτρική αμμωνία και τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό

Πως συνδέεται η Κύπρο και Ρωσία με τη νιτρική αμμωνία και τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό

Η έκρηξη στη Βηρυτό φέρνει στο προσκήνιο την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ και μια σύλληψη που είχε γίνει στην Κύπρο. Πώς συνδέεται η τραγωδία του Λιβάνου.

Οι πολύνεκρες εκρήξεις στη Βηρυτό την Τρίτη (04/08) το απόγευμα, αποτέλεσμα όπως φαίνεται των 2.750 τόνων νιτρικής αμμωνίας που είχαν κατασχεθεί το 2014 και βρίσκονταν αποθηκευμένοι από τότε σε αποθήκη του λιμανιού της λιβανικής πρωτεύουσας, φέρνει στο προσκήνιο μια άλλη πτυχή του θέματος που έχει να κάνει με την Χεζμπολάχ και την δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Μιας δράσης που έχει να κάνει ακόμα και με την Κύπρο.

Ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι λιβανικές Αρχές σχετικά με το φονικό αυτό φορτίο, όπως από το πού προήλθε, για ποιον προοριζόταν και ποιες ήταν συνθήκες φύλαξής του στη Βηρυτό, δεν θυμίζουν μόνο τη φονική έκρηξη στο Μαρί στην Κύπρο το 2011, αλλά και μία άλλη υπόθεση εντοπισμού στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μεγάλης ποσότητας νιτρικής αμμωνίας το 2015.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Philenews.com, τον Μάιο του 2015 η κυπριακή Αστυνομία έλαβε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες κατοικία στη Λάρνακα αγοράστηκε από μέλος της Χεζμπολάχ κι ότι εντός της οικίας αποθηκεύτηκε μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις, που θα λάμβαναν χώρα στο έδαφος της Δημοκρατίας και σε βάρος στόχων ξένων συμφερόντων.

Οι Αρχές προχώρησαν στις 27 Μαΐου στη σύλληψη ενός 26χρονου τότε Λιβανέζου κατόχου καναδικού διαβατηρίου ενώ σε έρευνα στην οικία εντοπίστηκαν στο υπόγειό της 447 χάρτινα κιβώτια που περιέχονταν 65.573 συσκευασίες με νιτρική αμμωνία συνολικού βάρους 8,2 τόνων.

Ενώ αρχικά ο Λιβανέζος ισχυριζόταν ότι ερχόταν στην Κύπρο από το 2012 για σκοπούς αναψυχής και διέμενε στο συγκεκριμένο σπίτι, αφού γνωρίζεται φιλικά με τον ιδιοκτήτη του, που του το παραχώρησε γ’ αυτό τον σκοπό, αργότερα σε γραπτή ομολογία του παραδέχθηκε ότι είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, ωστόσο δεν ανέφερε ούτε πώς βρέθηκε η νιτρική αμμωνία στην Κύπρο ούτυε ποιοι θα ήταν οι στόχοι που θα κτυπούσε η οργάνωση.

Ο 26χρονος, όπως και τα πλείστα μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ, εκπαιδεύτηκε στο Ιράν στα τάγματα των "Φρουρών της Επανάστασης".

Κατά τη δίκη που ακολούθησε ενώπιον του Κακουργιοδικείου ο 26χρονος είχε παραδεχθεί ότι στόχος της Χεζμπολάχ ήταν να βλάψει μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων τα συμφέροντα ξένων κρατών στη Κύπρο και η νιτρική αμμωνία προοριζόταν γι' αυτό το σκοπό.

Όπως είχε λεχθεί στο δικαστήριο, ο 26χρονος είχε αποστολή να μεταβαίνει στην Κύπρο μεταξύ 2012 και μέχρι τη σύλληψη του (περίπου δέκα φορές) και η παραμονή του διαρκούσε κάθε φορά περίπου δέκα μέρες με οδηγίες να ελέγχει τα κιβώτια με τη νιτρική αμμωνία που ήταν αποθηκευμένα στο υπόγειο της συγκεκριμένης οικίας.

Κάθε φορά, σύμφωνα με τις οδηγίες που λάμβανε, επισκεπτόταν μόνος του την κατοικία, μεταβαίνοντας πεζός και παίρνοντας προφυλάξεις, ενώ ως αμοιβή για την μετάβαση του στην Κύπρο λάμβανε κάθε φόρα γύρω στα 3500 ευρώ.

Η τρομοκρατική οργάνωση τον επέλεξε και τον εμπιστεύτηκε για την συγκεκριμένη αποστολή λόγω της διπλής του υπηκοότητας, της μόρφωσής του, του γεγονότος ότι μιλά καλά την αγγλική γλώσσα και επειδή ήταν άτομο που δεν κινεί υποψίες.

Όπως αναφέρει το Philenews.com, το δικαστήριο του επέβαλε την ποινή των 6 χρόνων φυλάκισης για συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλήματος, για παροχή υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

 

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα