Η Αγιά Σοφιά ήταν και έγινε ξανά τζαμί - Σόου Ερτογάν και η κίνηση του Ιμάμη με το Οθωμανικό Ξίφος

Η Αγιά Σοφιά ήταν και έγινε ξανά τζαμί - Σόου Ερτογάν και η κίνηση του Ιμάμη με το Οθωμανικό Ξίφος

Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, το μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας που πλέον χρησιμοποιείται από την Τουρκία ως τζαμί.

Η Αγιά Σοφιά είναι πολιτιστική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας, είπε ο Ερντογάν. Μετά την προσευχή πήγε στον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή.

Ερντογάν για την Αγία Σοφία: Ήταν και έγινε ξανά τζαμί

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να προκαλέσει στις δηλώσεις του και μετά το τέλος της προσευχής στην Αγία Σοφία. Συγκεκριμένα, ο «σουλτάνος» δήλωσε στις κάμερες των τουρκικών τηλεοπτικών δικτύων ότι «η Αγία Σοφία ήταν τζαμί και έγινε πάλι τζαμί. Επέστρεψε στην πραγματική της μορφή όμως θα παραμείνει ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς», δηλώνοντας, μάλιστα, πως έξω από τον ναό βρέθηκαν τουλάχιστον 350.000 πιστοί.

Εν συνεχεία ο Ερντογάν αποχώρησε για να επισκεφθεί τον τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή. Να θυμίσουμε πως νωρίτερα έψαλε απόσπασμα από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, κατά τη διάρκεια της προσευχής στο μνημείο το οποίο από σήμερα λειτουργεί ως τζαμί.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επευφημούμενος από πλήθος κόσμου και υποστηρικτές του, έφτασε στην Αγία Σοφία λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της προσευχής μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέγνωσε το Κοράνι.

 

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τον λόγο πήρε στο τέλος ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) της Κωνσταντινούπολης Αλί Ερμπάς, ο οποίος είπε στο τέλος πως πλέον η Αγία Σοφία είναι ένας ναός του Ισλάμ, που είναι θρησκεία της ειρήνης και του ανθρωπισμού.

Μίλησε δε κρατώντας στο χέρι ένα ξίφος.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε αναγνώσει στίχους του Κορανίου.

Πολύς κόσμος είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην Αγία Σοφία, από τις πρώτες πρωινές ώρες, για να είναι παρών σε αυτή την πρώτη προσευχή. Νωρίς το μεσημέρι όλοι οι χώροι γύρω από τον ναό είχαν πλέον γεμίσει και δεν χωρούσαν άλλοι προσκυνητές.

Τζαμί πλέον το μνημείο - σύμβολο της Αγίας Σοφιάς με σόου Ερτογάν

Ερντογάν: Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να μετατραπεί πλήρως η Αγία Σοφία σε τζαμί

Μετά τη μουσουλμανική προσευχή στη Αγιά Σοφία, ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων, λέγοντας ότι  το μνημείο αυτό πολιτιστικής κληρονομίας επέστρεψε στην πραγματική της μορφή.

«Δείχνει τη σημασία αυτής της ενέργειας και πιστεύω ότι μετά από σήμερα, θα κάνουμε τις δέουσες συνεννοήσεις για τη συνέχιση των έργων αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας», είπε αρχικά ο Ερντογάν.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η επιστροφή του μνημείου σε χώρο μουσουλμανικής επιστροφής θα συνεχιστεί όπως πρέπει και ευχαριστώ τον Θεό, πως εμείς ως μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον Μπαχτσελί, έχουμε καταφέρει να αποκαταστήσουμε την τωρινή λειτουργία του μνημείου».

Υπενθυμίζεται ότι, η τελετή ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων του κορανίου από τον Ερντογάν, ενώ στη συνέχεια ακούστηκε το κάλεσμα για προσευχή από τους τέσσερις μιναρέδες που βρίσκονται γύρω από τον ναό.

Εξαιτίας της πανδημίας, οι Αρχές της Τουρκίας είχαν ανακοινώσει ότι το 1.000 πιστοί θα μπορούσαν να προσευχηθούν στο εσωτερικό του ναού. Όμως, πολύ περισσότεροι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν στους εξωτερικούς χώρους.

Λόγω της συρροής πιστών, πολλοί από τους οποίους δεν φορούσαν μάσκες, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλίκαγια, ανακοίνωσε πριν από το μεσημέρι ότι όλοι οι χώροι πέριξ της Αγίας Σοφίας ήταν γεμάτοι.

Σε ένδειξη του χάους που επικράτησε, δεκάδες άνθρωποι παραβίασαν τον αστυνομικό κλοιό για να τρέξουν προς την Αγία Σοφία, όπως μεταδίδει το σύμφωνα με βίντεο που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

  Ουρές μουσουλμάνων για την πρώτη προσευχή

Από πολύ νωρίς το πρωί έξω από την Αγία Σοφία έχουν συγκεντρωθεί πιστοί που θέλουν να συμμετέχουν στην προσευχή που θα γίνει στις 13:00. Οι πύλες της Αγίας Σοφίας ανοίγουν στις 10:00 και στην Κωνσταντινούπολη έχουν συρρεύσει μουσουλμάνοι απ’ όλο τον κόσμο για το γεγονός στο οποίο έχει στρέψει το βλέμμα της όλη η υφήλιος.

Άλλοι βρέθηκαν στην πλατεία, μπροστά απ’ την Αγία Σοφία από το βράδυ προκειμένου να προλάβουν να κρατήσουν χώρο για την πρωινή προσευχή.

Όπως μεταδίδει το CNN Turk, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω απ’ την Αγία Σοφία και κατευθύνουν τον κόσμο.

Λόγω κορωνοϊού, στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, θα εισέλθουν για την προσευχή μόνο όσοι να έχουν προσκλήσεις από το Diyanet, το Ανώτατο Θρησκευτικό Συμβούλιο. Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί 1.000 έως 1.500 άτομα, ανάμεσά τους και σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο.

 

 

 

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα