Κορονοϊός: Οι κανόνες της μάσκας σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία, Τουρκία και Ελλάδα

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που θα καταστήσουν υποχρεωτική την κάλυψη προσώπων για τους καταναλωτές στην Αγγλία από τις 24 Ιουλίου.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει συμβουλεύσει ότι οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σε κλειστούς χώρους, αλλά ήταν υποχρεωτικές μόνο στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με τους νέους νόμους, σε όσους συλλαμβάνονται χωρίς μάσκα προσώπου μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα έως 100 βρετανικές λίρες.

Ορισμένες χώρες που αποτελούν μέρος των ταξιδιωτικών σχεδίων «αερογέφυρας» του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επίσης εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες σχετικά με την κάλυψη προσώπων σε κλειστούς χώρους, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.

Αν πηγαίνετε για διακοπές αυτό το καλοκαίρι, αυτά πρέπει να γνωρίζετε:

Ισπανία

Σε γενικές γραμμές, οι μάσκες προσώπου είναι υποχρεωτικές για άτομα άνω των 6 ετών, όταν δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί η απαιτούμενη κοινωνική απόσταση 1,5 μέτρων.

Ωστόσο, ορισμένες περιφερειακές αρχές έχουν εφαρμόσει αυστηρότερους κανόνες σχετικά με την κάλυψη προσώπων, καθιστώντας το απαραίτητη προϋπόθεση για τους πολίτες ανεξάρτητα από τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που ισχύουν.

Η Αραγονία, η Αστούριας, η Κανταβρία, η Ναβάρα, η Λα Ριόχα, η Καταλονία, οι Βαλερικές Νήσοι, η Εξτρεμαδούρα, η Ανδαλουσία και η Μούρθια είτε έχουν καταστήσει υποχρεωτική την κάλυψη προσώπου - είτε πρόκειται να το κάνουν.

Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές για παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών, αλλά συνιστώνται.

Ελλάδα

Είναι υποχρεωτικό να φοράτε μάσκες κατά τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων, των φέρι, των αεροδρομίων και των ταξί.

Είναι επίσης υποχρεωτικές σε ιατρικές εγκαταστάσεις και σε ανελκυστήρες. Μέχρι πρόσφατα, οι μάσκες ήταν υποχρεωτικές για τους καταναλωτές, αλλά η χαλάρωση αυτών των μέτρων σημαίνει ότι δεν απαιτούνται πλέον.

Ωστόσο, το προσωπικό του καταστήματος θα εξακολουθεί να υποχρεούται να φορά μάσκα.

Γαλλία

Όλοι όσοι είναι άνω των 11 ετών πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου στις δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ βρίσκονται σε ταξί και ενώ βρίσκονται στο αεροδρόμιο.

Οι μάσκες δεν είναι ακόμη υποχρεωτικές ενώ βρίσκεστε σε καταστήματα, αλλά οι καταστηματάρχες μπορούν να αποφασίσουν να το απαιτήσουν.

Από την 1η Αυγούστου οι μάσκες προσώπου θα είναι υποχρεωτικές σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους στη Γαλλία.

Όποιος αρνείται να τη φορέσει θα του επιβληθεί πρόστιμο ύψους 135 ευρώ.

Ιταλία

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, των καταστημάτων και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Στις περιοχές της Λομβαρδίας και του Πιεμόντε, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Στα εστιατόρια πρέπει να φοράτε μάσκες όταν μπαίνετε στο χώρο και κάθε φορά που φεύγετε από το τραπέζι σας.

Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές όταν βρίσκεστε έξω, αλλά πρέπει να φοριούνται όταν δεν μπορούν να διατηρηθούν τα απαιτούμενα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Τουρκία

Οι μάσκες προσώπου είναι υποχρεωτικές σε όλη την Τουρκία σε πολυσύχναστα μέρη, ειδικά σε αγορές και σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια και κουρεία.

Οι μάσκες είναι επίσης υποχρεωτικές σε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των μετρό, των λεωφορείων, των ταξί και των πορθμείων.

Ορισμένες επαρχίες κάνουν υποχρεωτικές τις μάσκες ανά πάσα στιγμή έξω από το σπίτι, οι οποίες περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία της Τουρκίας, όπως το Μπόντρουμ, η Μαρμαρίδα και την Κωνσταντινούπολη.

Αυτό περιλαμβάνει παραλίες, πάρκα και εστιατόρια.

Ωστόσο, ενώ βρίσκεστε στο ξενοδοχείο, είστε ελεύθεροι να ξεφύγετε από την προστατευτική μάσκα.

Σε όσους εντοπίζονται χωρίς μάσκα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 900 τουρκικές λίρες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα