Δεν μπορώ να ανασάνω: Τρεις νεκροί, εκτεταμένες ταραχές και οργή στις ΗΠΑ

Αντιμέτωπες με ένα παλιό και βαθιά ριζωμένο πρόβλημα -την αστυνομική βία κατά των μαύρων πολιτών- βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι ΗΠΑ. Για ακόμη μια φορά, η οργή ξεχειλίζει και χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται για την άνιση μεταχείριση των συμπολιτών τους από τις Αρχές. Τα βίντεο της δολοφονίας του μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς «πάγωσαν» τον πλανήτη και έκαναν τους Αμερικανούς να βγουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την βάναυση μεταχείριση του 47χρονου.

«Δεν μπορώ να ανασάνω»: τα τελευταία λόγια του Φλόιντ, την ώρα που ένας πρώην -πλέον- αστυνομικός γονατίζει πάνω στο λαιμό του γίνονται σύνθημα στα χείλη των διαδηλωτών, που ξεχύθηκαν στους δρόμους τουλάχιστον 30 πόλεων για να καταδικάσουν έμπρακτα τη βία.

«Λάδι στη φωτιά» έριξαν και οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Ντέρεκ Σόβιν, τον αστυνομικό που «πρωταγωνίστησε» στο περιστατικό, καθώς ο πρώην αστυνομικός θα κληθεί να απολογηθεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Παρά τα μέτρα για τον κορωνοϊό, διαμαρτυρίες για τον θάνατο του Φλόιντ διοργανώθηκαν και το Σάββατο το βράδυ σε δεκάδες περιοχές των ΗΠΑ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι πορείες που ξεκίνησαν ειρηνικά πήραν άλλη τροπή…

Ορισμένοι διαδηλωτές στη Μινεάπολη -την πόλη όπου δολοφονήθηκε ο Φλόιντ- άναψαν φωτιές και πέταξαν αντικείμενα στους αστυνομικούς. Με τη σειρά τους, οι Αρχές απάντησαν με χρήση χημικών, με αποτέλεσμα η κατάσταση να εκτροχιαστεί πολύ γρήγορα και να ξεκινήσει ένα ιδιότυπο κυνηγητό στους δρόμους της πόλης.

Στο Σιάτλ, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Φωτιές έκαιγαν σε διάφορα σημεία της πόλης, την ώρα που αστυνομικοί με ειδική εξάρτηση είχαν παραταχθεί έξω από καταστήματα.

Την ίδια ώρα, στη Φιλαδέλφεια, πυροσβέστες έκαναν αγώνα για να σβήσουν τις φλόγες ενώ αστυνομικοί κυνηγούσαν διαδηλωτές που είχαν παραβιάσει την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στην πόλη. Κάποιοι έγραψαν τη φράση «δεν μπορώ να ανασάνω» πάνω στον τοίχο κτηρίου..

Στο «στόχαστρο» βρέθηκαν και καταστήματα στη γνωστή λεωφόρο του Μέλροουζ στο Λος Άντζελες.

Εκμεταλλευόμενοι την περίσταση, κάποιοι έκαναν πλιάτσικο στα καταστήματα, αδειάζοντας τα ράφια. Στη συνέχεια, έβαλαν φωτιά και σε κάποια από αυτά τα κτήρια.

Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, η Εθνοφρουρά εκλήθη να βοηθήσει τους αστυνομικούς να κρατήσουν τους διαδηλωτές μακριά από τον Λευκό Οίκο…

Τα σημαντικότερα γεγονότα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι τοπικές Αρχές 25 πόλεων -μεταξύ των οποίων το Λος Άντζελες, η Φιλαδέλφεια και η Ατλάντα- προχώρησαν σε απαγόρευση κυκλοφορίας, εν αναμονή νέων βίαιων επεισοδίων. 

Ενεργοποίηση Εθνοφρουράς: Αρκετές πολιτείες αποφάσισαν, επίσης, να ενεργοποιήσουν την Εθνοφρουρά… 

Τραυματίστηκαν αστυνομικοί: Ένας αστυνομικός στη Φιλαδέλφεια τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να σταματήσει άτομα που είχαν κάνει πλιάτσικο σε καταστήματα. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και σύμφωνα με το CNNi έχει ένα σπασμένο χέρι και άλλα τραύματα. Άλλοι 12 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί. 

Νεκρός ένας 21χρονος: Ένας 21χρονος άνδρας πέθανε το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο του Ντιτρόιτ. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει αρχικά πως ο εν λόγω άνδρας ήταν 19 ετών και δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν εάν συμμετείχε στις διαμαρτυρίες. Όπως έγινε γνωστό, ο 21χρονος έπεσε νεκρός από πυρά που προήλθαν από ένα γκρι SUV. 

Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες στην Ινδιανάπολη: Όπως μεταδίδει το CNNi, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από πυρά στο κέντρο της Ινδιανάπολης το βράδυ του Σαββάτου. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για το περιστατικό και έχει ζητήσει από τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Ράνταλ Τέιλορ, αποκάλυψε επίσης πως τραυματίστηκε ελαφρά και ένας αστυνομικός. 

Νεκρός ομοσπονδιακός αστυνομικός στο Όκλαντ: Νεκρός από πυρά έπεσε και ένας ομοσπονδιακός αστυνομικός -μέλος υπηρεσίας που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security) στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Στο περιστατικό τραυματίστηκε και ένας ακόμη ομοσπονδιακός αστυνομικός.

www.cnn.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα