Έκρηξη βυτιοφόρου στην Αφρίν της Συρίας – Τουλάχιστον 46 νεκροί

Έκρηξη βυτιοφόρου στην Αφρίν της Συρίας – Τουλάχιστον 46 νεκροί

Τουλάχιστον 46 νεκροί, ανάμεσά τους και πολλοί άμαχοι, και 50 τραυματίες, είναι ο απολογισμός της επίθεσης σε αγορά της Αφρίν στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αρχικά γινόταν λόγος για 36 ή 40 νεκρούς.

Τον έλεγχο της πόλης έχει ο στρατός της Τουρκίας και Σύροι αντικαθεστωτικοί μαχητές που έχουν συμμαχήσει μαζί του.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν έξι Σύροι μαχητές προσκείμενοι στην Άγκυρα, αλλά και 11 παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο απολογισμός ενδέχεται να γίνει πιο βαρύς, καθώς αρκετοί τραυματίες βρίσκονται σε «κρίσιμη» κατάσταση, σημείωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε ότι επρόκειτο για επίθεση της συριακής κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τέτοιες «άνανδρες» ενέργειες, «από όποια πλευρά κι αν προέρχονται» στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία.

Η κουρδική περιοχή Αφρίν, στην επαρχία του Χαλεπιού, καταλήφθηκε τον Μάρτιο του 2018 από τον τουρκικό στρατό και Σύρους αντικαθεστωτικούς βοηθητικούς του που εκδίωξαν τη YPG από την περιοχή, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Οι μισοί από τους 320.000 κατοίκους του κουρδικού θύλακα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους όταν έγινε η έφοδος του τουρκικού στρατού και των σύρων αντικαθεστωτικών. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν επέστρεψαν ποτέ.

Στην περιοχή αυτή σήμερα έχουν εγκατασταθεί χιλιάδες άμαχοι που αναγκάστηκαν να φύγουν από περιοχές των αντικαθεστωτικών που ανακατέλαβαν οι δυνάμεις της Δαμασκού.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Αμνηστία, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και σωρεία παραβιάσεων και ωμοτήτων έχουν καταγραφεί στον θύλακα, ειδικά από τους Σύρους αντικαθεστωτικούς συμμάχους της Τουρκίας.


newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα