Covid-19: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ιταλία. O ιός εξαπλώνεται «στα μουλωχτά»

Covid-19: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ιταλία. O ιός εξαπλώνεται «στα μουλωχτά»

 Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιταλία έχουν φτάσει τα 357, ενώ οι νεκροί είναι 11. Συνολικά, υπάρχουν ασθενείς σε εννέα περιφέρειες της χώρας. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο ιός μεταδόθηκε και σε ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών στην Λομβαρδία, αλλά η κατάσταση του δεν θεωρείται σοβαρή. Επίσης, άλλα τρία παιδιά στην Λομβαρδία μολύνθηκαν με τον κορονοϊό.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από την δημόσια τηλεόραση Rai να χρησιμοποιεί εφεξής πιο χαμηλούς τόνους στο θέμα του κορονοϊού για να μην καλλιεργηθεί υπερβολική ανησυχία στους πολίτες και παράλληλα να μην προκληθούν καταστροφικές συνέπειες στην ιδιωτική και δημόσια οικονομία της χώρας.
Ανεξέλεγκτος ο ιός

Η παγκόσμια επέλαση της νόσου Covid-19 που προκαλείται από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, αρχίζει πλέον να φαίνεται ασταμάτητη, όπως δείχνει η αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων σε ολοένα περισσότερες χώρες.

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανότατο ότι ο ιός εξαπλώνεται «στα μουλωχτά» σε πολύ περισσότερα μέρη από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα. Επιδημιολόγοι του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου εκτιμούν ότι περίπου τα δύο τρίτα των περιστατικών που μόνο η Κίνα έχει «εξάγει» σε άλλες χώρες μέσω ταξιδιών, δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί, σύμφωνα με το «Science».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφεύγει ακόμη να χρησιμοποιήσει τον όρο «πανδημία» και προτιμά να αναφέρεται σε «επιδημίες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου». Όμως πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι, άσχετα με την ονομασία, το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού έχει πια σχεδόν σίγουρα κλείσει.

«Μοιάζει σαν ο ιός να έχει πραγματικά ξεφύγει από την Κίνα και να μεταδίδεται ευρύτατα. Νιώθω πλέον πολύ πιο απαισιόδοξος ότι είναι δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε ο επιδημιολόγος Κρίστοφερ Ντάι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Εξαπλώνονται τα κρούσματα του COVID-19 ανά τον κόσμο

Η Αυστρία προστέθηκε στη λίστα των χωρών όπου εντοπίζονται επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19.

Ένα ζευγάρι μπήκε σε καραντίνα σε νοσοκομείο του Ίνσμπρουκ.

Η πόλη είναι τουριστικό θέρετρο για Ευρωπαίους που κάνουν σκι και την ίδια στιγμή τα σχολεία βρίσκονται σε περίοδο διακοπών.

Στη Βρετανία, μαθητές που επέστρεψαν από διακοπές στη Βόρεια Ιταλία, την περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη, εστάλησαν στα σπίτια τους για να γίνει απολύμανση στο σχολείο τους.

Στην Τενερίφη εκατοντάδες τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχείο εγκλωβίστηκαν από τη στιγμή που ένας Ιταλός τουρίστας πήγε στο νοσοκομείο ως ύποπτο κρούσμα.

Στην Κίνα οι αρχές κατέγραψαν την Τρίτη 52 νέους θανάτους. Ο απολογισμός αυτός είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών εβδ ομάδων. Εντοπίστηκαν 406 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ένας ακόμη άνθρωπος, ο ενδέκατος, έχασε τη ζωή του στη Νότια Κορέα εξαιτίας του COVID- 19. Συνολικά 169 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η δύναμη του στρατού των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένη στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στις τάξεις της. Πρόκειται για 23χρονο στρατιώτη ο οποίος σταθμεύει στο στρατόπεδο Κάρολ, περίπου 20 χιλιόμετρα από τη Ντέγκου. Στη συγκεκριμένη πόλη εντοπίζεται το 90% των κρουσμάτων στη χώρα.

Στο Ιράν ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ανέβασε μάλιστα και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο υπόσχεται ότι θα κάνει τα πάντα για να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.

Όμως οι αρμόδιοι αρνούνται να θέσουν ολόκληρες περιοχές σε καραντίνα, παρά το γεγονός ότι εντοπίζονται επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επέστρεψαν από αποστολή στην Κίνα επισημαίνουν στις κυβερνήσεις των κρατών όλου του κόσμου να προετοιμαστούν για περαιτέρω μετάδοση του COVID-19. Αυτό που απαιτείται τονίζουν είναι ο καλύτερος εξοπλισμός των νοσοκομείων αλλά και η προετοιμασία της κοινής γνώμη, ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση όταν εντοπίζονται κρούσματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα