Ο Ερντογάν επιβεβαιώνει την παρουσία Σύρων συμμάχων του στη Λιβύη

Ο Ερντογάν επιβεβαιώνει την παρουσία Σύρων συμμάχων του στη Λιβύη

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε σήμερα για πρώτη φορά την παρουσία στη Λιβύη σύρων μαχητών συμμάχων της Άγκυρας για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης έναντι των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Υπάρχουν εκεί στοιχεία του Συριακού Εθνικού Στρατού. Αυτοί (ο Χάφταρ και οι υποστηρικτές του) θέλουν (οι εν λόγω μαχητές) να φύγουν. Όμως γιατί δεν μιλάμε για τη ρωσική εταιρεία ασφαλείας που διαθέτει 2.500 άνδρες (στη Λιβύη);», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Συριακός Εθνικός Στρατός είναι μια συμμαχία ένοπλων συριακών οργανώσεων οι οποίες εκπαιδεύονται και χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν αργότερα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία για να συζητήσουν

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, η οποία έχει δημιουργήσει ένταση ανάμεσα σε Ρωσία-Τουρκία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν αργότερα σήμερα τηλεφωνική συνομιλία.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, δήλωσε ότι θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα το απόγευμα και ότι, βάσει της συνομιλίας αυτής, θα καθορίσει τη στάση του σχετικά με την σύγκρουση στην περιοχή της Ιντλίμπ.

Εκτίμησε ότι «τα γεγονότα που συμβαίνουν τώρα στην Ιντλίμπ μπορούν να χαρακτηρισθούν πόλεμος» και υποστήριξε ότι μέχρι τώρα ο τουρκικός στρατός έχει σκοτώσει 150 στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού της Συρίας.

Ο Ερντογάν είπε επίσης, ότι οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας πρότειναν την διεξαγωγή συνάντησης κορυφής με την συμμετοχή της Ρωσίας, αλλά ο Πούτιν δεν έχει απαντήσει ακόμη. Επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ιντλίμπ. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την στέγαση τον Σύρων προσφύγων σε μια «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 30-35 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα