Χάος στη Χιλή: Στους 7 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί -"Βρισκόμαστε σε πόλεμο"

Χάος στη Χιλή: Στους 7 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί -"Βρισκόμαστε σε πόλεμο"

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός ισχυρού εχθρού», δήλωσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, καθώς η χώρα συγκλονίζεται από βίαια επεισόδια στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι, κατά τον επίσημο απολογισμό των αρχών.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν και είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο», είπε ο αρχηγός του Κράτους σε ΜΜΕ.

«Η δημοκρατία δεν έχει μόνο δικαίωμα, έχει υποχρέωση να αμυνθεί, χρησιμοποιώντας όλα τα όργανα που διαθέτει (...) για να αγωνιστεί εναντίον όσων προσπαθούν να την καταστρέψουν», είπε ο αρχηγός του Κράτους μετά την έκτακτη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Βουλής, της Γερουσίας και του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν μέσω των βίαιων επεισοδίων, των λεηλασιών και των εμπρησμών το Σαββατοκύριακο, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αντρές Τσάντγουικ χθες βράδυ, κάνοντας λόγο για «κλιμάκωση της βίας και των βανδαλισμών», δύο εβδομάδες αφότου άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης των τιμών του εισιτηρίου του μετρό.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή όταν πυρπολήθηκε εργοστάσιο παραγωγής ενδυμάτων που υφίστατο λεηλασία σε βόρεια συνοικία του Σαντιάγο.«Πέντε πτώματα βρέθηκαν στο εσωτερικό του εργοστασίου» μετά την πυρκαγιά, ενημέρωσε τα ΜΜΕ ο διοικητής του πυροσβεστικού σώματος του Σαντιάγο, ο Ντιέγκο Βελάσκες.

Επικαλούμενο πληροφορίες που έδωσαν τοπικοί αξιωματούχοι — αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση του Πινιέρα — το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μεταδίδει ότι οι νεκροί στις ταραχές του Σαββατοκύριακου είναι τουλάχιστον δέκα, ανάμεσά τους ένας υπήκοος Περού και ένας υπήκοος Ισημερινού, και ότι τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιών σε πολυκαταστήματα.

Ο Τσάντγουικ έκανε λόγο για 70 «σοβαρά επεισόδια βίας» χθες, ανάμεσά τους 40 λεηλασίες σούπερ μάρκετ και άλλων επιχειρήσεων, ενώ διαβεβαίωσε πως στο Σαντιάγο έχουν αναπτυχθεί 10.500 αστυνομικοί και στρατιωτικοί και θα δοθεί διαταγή να κινητοποιηθούν περισσότερες δυνάμεις εάν απαιτηθεί.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στο Σαντιάγο θα επεκταθεί στην Αντοφαγκάστα, στη Βαλπαραΐσο, στη Βαλδίβια, στην Τσιζάν, στην Τάλκα, στην Τεμούκο και στην Πούντα Αρένας, είπε ακόμη ο χιλιανός υπουργός Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα