Το Ιράν επιδιώκει να σωθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά

Η κυβέρνηση του Ιράν συνεχίζει να είναι διατεθειμένη να περιορίσει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για να παραμείνει στη ζωή η συμφωνία του 2015, δήλωσε χθες Κυριακή ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καθώς εντός της εβδομάδας θα παρέλθει μια προθεσμία κρίσιμης σημασίας που όρισε η Τεχεράνη.

«Η επόμενη φάση της σταδιακής αποχώρησής μας από τη συμφωνία μπορεί ακόμη να προληφθεί εάν υπάρξει αλλαγή [της στάσης] των Ευρωπαίων», ανέφερε ο Ζαρίφ έπειτα από μια συνάντησή του με μέλη της επιτροπής διεθνών υποθέσεων του ιρανικού κοινοβουλίου.

Ο ιρανός ΥΠΕΞ σκοπεύει να συναντηθεί σήμερα στη Μόσχα με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ. Ο υφυπουργός του και αντιπροσωπεία της κεντρικής τράπεζας του Ιράν θα μεταβούν στο Παρίσι, για να συζητήσουν σχετικά με μια πιθανή πιστωτική γραμμή της ΕΕ.

Πηγές προσκείμενες στο ιρανικό κοινοβούλιο λένε ότι οι πιστώσεις αυτές σκοπός είναι να ανέλθουν σε 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ και να εκταμιευθούν σε τρεις δόσεις.

Αν οι συνομιλίες αποτύχουν, ο Ζαρίφ προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη ενδέχεται να αρχίσει την τρίτη φάση της αθέτησης δεσμεύσεών της εντός των ορίων του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) από την Πέμπτη. Δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση του Ιράν σε αυτή την περίπτωση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα