Οι G7 αποδεσμεύουν έκτακτη βοήθεια 20 εκατ. δολαρίων για τις φωτιές στον Αμαζόνιο

Οι G7 αποδεσμεύουν έκτακτη βοήθεια 20 εκατ. δολαρίων για τις φωτιές στον Αμαζόνιο

Η Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη αποφάσισε να αποδεσμεύσει επείγουσα βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την Αμαζονία, κυρίως για να στείλει εκεί πυροσβεστικά αεροπλάνα Canadair για να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Η πραγματικότητα είναι πως για την επείγουσα βοήθεια χρειάζονται ιδιαίτερα χρηματοδότηση … διότι δεν έχουν τα κεφάλαια για να μπορέσουν να απογειωθούν τα αεροπλάνα, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα», δήλωσε γαλλική προεδρική πηγή, επιβεβαιώνοντας τον αριθμό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτός από την αποστολή των αεροπλάνων, η G7 συμφώνησε σε μια πτυχή μεσοπρόθεσμης βοήθειας για την αναδάσωση, η οποία θα παρουσιαστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και για την οποία θα χρειαστεί η συμφωνία της Βραζιλίας, καθώς και συνεργασία με τις μκο και τους τοπικούς πληθυσμούς, διευκρινίσθηκε από το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται Κολομβία και Βολιβία, όπου ξέσπασαν εκατοντάδες πυρκαγιές μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος της πρώτης, Ιβάν Ντούκε, ζήτησε την άμεση βοήθεια της διεθνούς κοινότητας όχι μόνο στην κατάσβεση, αλλά και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της πάταξης του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων στον Αμαζόνιο. Πέρυσι η Κολομβία έχασε σχεδόν 2.000.000 στρέμματα δάσους, ενώ στη γειτονική Βολιβία επικρατεί πραγματική κόλαση. Ο πρόεδρος Εβο Μοράλες ζήτησε την άμεση σύγκληση της Ομάδας Χωρών του Αμαζονίου (δεν θα είναι εύκολο, λόγω της καραντίνας του καθεστώτος Μαδούρο, στη Βενεζουέλα), καθώς η χώρα του έχασε 10.000.000 στρέμματα, με τις φλόγες να έχουν καταστρέψει το 32% του περίφημου παρθένου δάσους Τσικιτάνο.

Σύμφωνα με την ισπανική «Vanguardia», το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν στη Βολιβία 646 νέες φωτιές και για την αναγέννηση του δάσους θα χρειαστούν πάνω από 200 χρόνια.

Η κυβέρνηση της Λα Πας έχει επιστρατεύσει ένα πυροσβεστικό Mπόινγκ 747 και άλλα 6-7 αεροσκάφη για να αντιμετωπίσει τις εστίες στην περιοχή Παντανάλ, μια κοιλάδα που εκτείνεται σε Βολιβία, Παραγουάη και Βραζιλία. Μέχρι στιγμής ο Μοράλες αντιστέκεται στις πιέσεις του κυβερνήτη της επαρχίας Σάντα Κρουζ να ζητήσει κι αυτός διεθνή βοήθεια, όπως η Κολομβία, με αποτέλεσμα ο κυβερνήτης Ρόλι Αγκιλέρα να απευθύνει μόνος του διεθνή έκκληση για βοήθεια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα