Συναγερμός στην Ευρώπη: Καταρρίπτονται τα ρεκόρ ζέστης - Τι λένε οι επιστήμονες

Κύμα καύσωνα πλήττει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες την Ευρώπη με τις θερμοκρασίες για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα να σπάνε τα προηγούμενα ρεκόρ σε πολλές χώρες και τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Το Παρίσι κατέρριψε την Πέμπτη το ιστορικό ρεκόρ ζέστης, που είχε καταγραφεί πριν από 70 χρόνια, με τον υδράργυρο να έχει εκτοξευθεί στους 42,4 βαθμούς Κελσίου στις 15.20 τοπική ώρα, στον σταθμό Παρίσι-Μονσουρί, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Météo-France. Το ρεκόρ είχε καταρριφθεί από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας έκανε λόγο ακόμη και για 43 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή του Παρισιού.

Από την έναρξη των μετρήσεων το 1873, στο Παρίσι ο υδράργυρος δεν είχε υπερβεί τους 40 βαθμούς Κελσίου παρά μονάχα μία φορά, την 28η Ιουλίου του 1947 με 40,4 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία, η θερμοκρασία ανέβηκε για πρώτη φορά άνω των 41 βαθμών Κελσίου και αναμένεται περαιτέρω άνοδος αργότερα, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία DWD. Το νέο προσωρινό ρεκόρ, 41,5 βαθμών Κελσίου, καταγράφηκε στο Λίνγκεν, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Στο υψηλότερο επίπεδο για τον μήνα Ιούλιο ανήλθε ο υδράργυρος και στη Βρετανία, φθάνοντας στους 36,9 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας (Met Office). Η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στο Χίθροου, στο Λονδίνο, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουλίου, των 36,7 βαθμών Κελσίου. Μάλιστα οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι παραμένει πολύ πιθανό η Βρετανία να σπάσει το ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών, των 38,5 βαθμών Κελσίου.

Στην Ολλανδία, η θερμοκρασία σκαρφάλωσε στους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στα χρονικά, ανακοίνωσε το μετεωρολογικό ινστιτούτο της χώρας KNMI. Ο υδράργυρος ανήλθε στους 40,4 βαθμούς Κελσίου στον ολλανδικό νότο, καταρρίπτοντας το εθνικό ρεκόρ των 39,3 βαθμών μία ημέρα πριν.

Στο Βέλγιο, τα θερμόμετρα έδειξαν 40,6 βαθμούς Κελσίου στη στρατιωτική βάση Κλάιν Μπρόγκελ, στο βορειοανατολικό τμήμα, ένα ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, έγινε γνωστό από τον Ντάβιντ Ντεχενάου, τον επικεφαλής μετεωρολόγο της μετεωρολογικής υπηρεσίας IRM. «Νέο εθνικό ρεκόρ στο Βέλγιο: 40,6 βαθμοί στο Κλάιν Μπρόγκελ τώρα και δεν έχει τίποτα τελειώσει ακόμα! Απίστευτο!» έγραψε σε tweet ο μετεωρολόγος.

Παράλληλα, η σιδηροδρομική εταιρεία Thalys ανακοίνωσε την απόφασή της να κλείσει τα εκδοτήρια εισιτηρίων σε όλους τους σταθμούς της και ζήτησε από το επιβατικό κοινό να αναβάλει τα ταξίδια του λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε στις υποδομές της το κύμα καύσωνα.

«Εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που οφείλονται στις έκτακτες κλιματολογικές συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι να κλείσουμε τα εκδοτήρια σε όλες τις γραμμές μας. Συστήνουμε στους επιβάτες να αναβάλουν τα ταξίδια τους» εξήγησε η εταιρεία, η οποία εκτελεί δρομολόγια σε πολλές πόλεις της βόρειας Ευρώπης.

Επίσης ο καύσωνας οδήγησε μέχρι και στη σύλληψη δύο εμπόρων ναρκωτικών. Μπροστά στην απόλυτη βεβαιότητά τους ότι θα έσκαγαν, κλεισμένοι σε ένα κοντέινερ, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά ακόμη και τους 40 βαθμούς, η φυλακή μάλλον θα τους φαινόταν όαση: οι δύο άνδρες, ύποπτοι για διακίνηση κοκαΐνης στο λιμάνι της Αμβέρσας, κάλεσαν την αστυνομία για να τους απελευθερώσει από την παγίδα όπου είχαν βρεθεί.

Τι λένε οι επιστήμονες

Ο Γκραντ Άλλεν, καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε ότι ενώ κανένα μεμονωμένο φαινόμενο δεν μπορεί να συνδεθεί άμεσα με την κλιματική αλλαγή, μια στατιστικά σημαντική τάση είναι η κλιματική αλλαγή εξ ορισμού. όπως σημείωνει « Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα στο μέλλον, είναι εδώ και επιταχύνει. Καθώς η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται, η συχνότητα των προηγούμενων ακραίων καιρικών φαινομένων θα αυξηθεί. Θα υπάρξει ένα νέο φυσιολογικό, το οποίο θα αμφισβητήσει την υφιστάμενη υποδομή του Ηνωμένου Βασιλείου και θα επηρεάσει βαθιά το οικοσύστημα μας».

«Εκτός από την πρόσφατη ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας, τέτοιες εναλλαγές θερμών και κρύων περιόδων δεν έχουν συμβεί ποτέ σε όλον τον κόσμο ταυτόχρονα τις τελευταίες δύο χιλιετίες», λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Βέρνης, Ράφαελ Νεουκομ. Σε άρθρο του στο περιοδικό Nature, ο καθηγητής Νεουκομ και η ομάδα του, αποδεικνύουν τώρα μια σημαντική διαφορά στο κλίμα, αντικρούοντας εκείνους που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε και τόσο, γιατί η πρόσφατη υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα φυσικό φαινόμενο και τίποτα ανησυχητικό.

Ο καθηγητής γεωγραφίας, Τζορτζ Σκοτ, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα σε σχετικό σχόλιο στο περιοδικό "Nature" αναφέρεται στα όρια των δεδομένων θερμοκρασίας των τελευταίων 2.000 ετών. Όπως επισημαίνει είναι μερικές φορές δύσκολο να συγκρίνουμε τις παλιές ψυχρές και θερμές φάσεις, επειδή οι ετήσιοι δακτύλιοι στα δέντρα, για παράδειγμα, δεν μπορούσαν να αντιπροσωπεύσουν πολύ αξιόπιστα την αργή αλλαγή του κλίματος που θα επεκταθεί σε αρκετούς αιώνες. «Παρ' όλα αυτά ακόμα κι αν πάμε πίσω στις αρχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δεν μπορούμε να δούμε κανένα γεγονός που να προσεγγίζει το επίπεδο ή την έκταση της υπερθέρμανσης των τελευταίων δεκαετιών», λέει ο καθηγητής. «Το σημερινό κλίμα ξεχωρίζει ιστορικά» προσθέτει ο καθηγητής Σκοτ.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα