Συναγερμός στην Ευρώπη για τον καύσωνα – Νέες θερμοκρασίες - ρεκόρ

Με νέες θερμοκρασίες - ρεκόρ συνεχίζεται και σήμερα το κύμα καύσωνα στην Γερμανία, όπου, ειδικά στις δυτικές περιοχές της χώρας, ο υδράργυρος αναμένεται να φθάσει τους 41 βαθμούς.

Από την Τρίτη μέχρι και σήμερα πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε λίμνες και ποτάμια, όπου είχαν καταφύγει αναζητώντας λίγη δροσιά.

Το ρεκόρ της 5ης Ιουλίου του 2015, όταν η θερμοκρασία στο Κίτσινγκεν της Βαυαρίας είχε φθάσει στους 40,3 βαθμούς, καταρρίφθηκε ήδη χθες στο Γκάιλενκίρχεν της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, όπου και σήμερα αναμένονται ανάλογες θερμοκρασίες.

Ο Δήμαρχος της πόλης, Γκέοργκ Σμιτς, σε μια προσπάθεια να δροσίσει τους 150 υπαλλήλους του Δημαρχείου, έχει παραγγείλει για σήμερα παγωτά, τα οποία θα διατεθούν δωρεάν.

Οι Πράσινοι πάντως, με αφορμή τον νέο καύσωνα, έχουν ετοιμάσει δέσμη προτάσεων, οι οποίες, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», περιλαμβάνουν δικαίωμα απουσίας από την εργασία για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους ή εργασίας από το σπίτι για τους υπαλλήλους γραφείου, όταν τα καιρικά φαινόμενα είναι τόσο ακραία όσο αυτές τις μέρες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει περιορισμένης έκτασης προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, καθώς σε κάποια σημεία του δικτύου της νοτιοδυτικής Γερμανίας οι ράγες έχουν υποστεί αλλοιώσεις από τη ζέστη. Στο Βίρτσμπουργκ της Βαυαρίας οι αρχές έβαψαν τις γραμμές του τραμ λευκές, καθώς διαπίστωσαν ότι έτσι αναπτύσσονται θερμοκρασίες κατά 7-8 βαθμούς χαμηλότερες.

Προβλήματα όμως διαπιστώνονται και στις συγκοινωνίες με τα ποταμόπλοια στην νότια Βαυαρία, όπου, λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων και του καύσωνα, η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γερμανίας, το κύμα καύσωνα αναμένεται να αρχίσει να υποχωρεί από το Σάββατο.

Βέλγιο: 40,2 βαθμοί Κελσίου - Νέο ιστορικό ρεκόρ έσπασε ο υδράργυρος στη χώρα      

Θερμοκρασία 40,2 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε σήμερα στη Λιέγη στο ανατολικό Βέλγιο σε έναν από τους σταθμούς του βασιλικού ινστιτούτου μετεωρολογίας (IRM), κάτι που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για τη χώρα.

Μέχρι στιγμής η υψηλότερη θερμοκρασία στο Βέλγιο ήταν 39,9 βαθμοί Κελσίου και είχε καταγραφεί χθες Τετάρτη στις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) στη στρατιωτική βάση Κλάινε- Μπρόγκελ στα βορειοανατολικά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα