Ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα. Ετοιμάζονται αντίποινα και απελάσεις

Ακυρώνεται η επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα. Ετοιμάζονται αντίποινα και απελάσεις

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για το φθινόπωρο επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα ακυρώνεται. Την ανακοίνωση για την ακύρωση της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ έκανε ο πρέσβης της Μόσχας στη χώρα μας.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή στην Αθήνα στο TASS . Ο Ρώσος πρεσβευτής δήλωσε ότι η χρονική στιγμή για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα το Φθινόπωρο δεν είναι πλέον η κατάλληλη.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε προσκαλέσει πριν από ένα μήνα τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την χώρα, αλλά οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο χειρότερο σημείο μετά την απέλαση δυο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε άλλους δυο με τις κατηγορίες της προσπάθειας χρηματισμού Ελλήνων αξιωματούχων για να υποκινήσουν διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Μπρα ντε φερ Αθήνας-Μόσχας για τις απελάσεις διπλωματών με απειλές

Μετά την απειλή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα σε αντίποινα για τις απελάσεις, το ελληνικό ΥπΕξ προέβη σε σκληρή ανακοίνωση, μιλώντας για «ασέβεια προς τρίτη χώρα» και για «έλλειψη κατανόησης του σύγχρονου κόσμου στον οποίο τα κράτη ασκούν ανεξάρτητη πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

Η νέα «κόντρα» ξεκίνησε από τη συνέντευξη Τύπου της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία κάλεσε την Αθήνα «να μην πέφτει θύμα βρόμικων προβοκατσιών». Μιλώντας για τις απελάσεις, η κ. Ζαχάροβα είπε ότι αυτά τα γεγονότα «ρίχνουν σκιές στις διμερείς σχέσεις χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο».

Η απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και η απαγόρευση εισόδου στη χώρα μας άλλων δύο, για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της οποίας τα Σκόπια έλαβαν πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στη Συμμαχία.

Απαντώντας στη δήλωση της κ. Ζαχάροβα ότι «οι Ελληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρόμικη πρόκληση, στην οποία η Αθήνα σύρθηκε», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε στην ανακοίνωσή του: «Τα στοιχεία βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές… Η Ελλάδα επεδίωξε εξ αρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη δήλωσή της όμως η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥπΕξ δείχνει να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες. Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει…».

Η ελληνορωσική ρήξη συμπίπτει με την πρόσκληση των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, που βασίστηκε στη συμφωνία των Πρεσπών. Η Μόσχα βλέπει αρνητικά την πρόσκληση αυτή, καθώς δεν θέλει να προσδεθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στο άρμα της Συμμαχίας.

Την ημέρα που τα Σκόπια έλαβαν την πρόσκληση, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «τα Σκόπια εισήχθησαν με το ζόρι στο ΝΑΤΟ» και ότι «τέτοιες κινήσεις αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη. Η πολιτική των ανοιχτών θυρών έχει γίνει αυτοσκοπός και εργαλείο με στόχο τη γεωπολιτική επιρροή».

ελεύεθερος τύπος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα