Νεκρός ο τζιχαντιστής οδηγός του φονικού βαν στη Βαρκελώνη

Ο οδηγός του βαν, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στη Βαρκελώνη, είναι ένας από τους πέντε άνδρες που πυροβόλησαν και σκότωσαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο Καμπρίλς, μεταδίδουν ισπανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αναφορά που πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από την Aστυνομία.

Πρόκειται για τον 17χρονο Μουσά Ουκαμπίρ, ο οποίος φέρεται να οδηγούσε το φορτηγάκι το οποίο έπεσε επάνω στο πλήθος στην Λας Ράμπλας, το απόγευμα της Πέμπτης, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

Ο Μ. Ουκαμπίρ φέρεται να χρησιμοποίησε τα στοιχεία του αδελφού του για να ενοικιάσει το φορτηγάκι.

Μερικές ώρες μετά από την επίθεση στη Βαρκελώνη, η Aστυνομία σκότωσε πέντε υπόπτους για τζιχαντισμό, οι οποίοι, επιβαίνοντας σε άλλο όχημα, πραγματοποίησαν ανάλογη επίθεση στην πόλη Καμπρίλς. Μία γυναίκα η οποία τραυματίστηκε κατά την επίθεση αυτή, πέθανε την Παρασκευή.

Η Αστυνομία σημειώνει ότι οι άνδρες που σκοτώθηκαν στην Καμπρίλς συνδέονται με την επίθεση στην Βαρκελώνη, την οποία ήδη από το βράδυ της Πέμπτης «ανέλαβε» το Ισλαμικό Κράτος.

Τα ονόματα και τις φωτογραφίες των τεσσάρων υπόπτων φέρονται να σχετίζονται με την φονική επίθεση στον πεζόδρομο της Λα Ραμπλας στο κέντρο της Βαρκελώνης, έδωσε στη δημοσιότητα η ισπανική αστυνομία.

Όπως ανακοινώθηκε πρόκειται για τους Μούσα Ουκαμπίρ (αδερφό του Ντρις Ουκαμπίρ που είχε νοικιάσει το λευκό βαν), Σαΐντ Ααλαά, Μοχαμέντ Χισαμί και Γιουνές Αμπουγιακούμπ, οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν στην οργάνωση και στην εκτέλεση του τρομοκρατικού χτυπήματος στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας, προκαλώντας τον θάνατο 14 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 100.

Την ίδια ώρα,  οδηγός του βαν που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στη Βαρκελώνη είναι ένας από τους 5 άνδρες που πυροβόλησαν και σκότωσαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο Καμπρίλς, μεταδίδουν την τελευταία ώρα ισπανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico, ο οδηγός στην επίθεση στη Λα Ράμπλα που αναγνωρίστηκε ως ο Μούσα Ουκαμπίρ ήταν μεταξύ των προσώπων που εξουδετέρωσαν οι αστυνομικές αρχές στο Καμπρίλς.

Τη στιγμή που το λευκό βαν σκορπά τον θάνατο στον πεζόδρομο στο κέντρο της Βαρκελώνης το απόγευμα της Πέμπτης καταγράφει ένα βίντεο-ντοκουμέντο που έφερε στη δημοσιότητα η ισπανική El Pais.

Από μπαλκόνι καταστήματος στον πεζόδρομο, η κάμερα καταγράφει μέρος της φονικής πορείας του βαν, ενώ ο κόσμος φαίνεται να τρέχει δεξιά και αριστερά για να σωθεί. Δειτε το βιντεο στο τελος του αρθρου.

Βαρκελώνη: Υπάρχει περίπτωση ο δράστης της επίθεσης να είναι ανάμεσα στους νεκρούς

Συμφωνα με τις τελευταιες πληροφοριες ο αριθμος των νεκρων ανερχεται στους 14 ενω πανω από 118 ανθρωποι εχουν τραυματιστοι. Τα ισπανικα μεσα εκφραζουν φοβους οτι ο αριθμος των θυματων ενδεχομενως να αυξηθει.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες υπάρχει περίπτωση ο δράστης της επίθεσης να είναι ανάμεσα στους νεκρούς. Την ίδια ωρα στην Φινλανδία ένας άνδρας έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στην πόλη Τούρκου της Φινλανδίας, μετά από επίθεση που πραγματοποίησε με μαχαίρι σε ικανό αριθμό ατόμων.

Ενας αστυνομικός κατάφερε να εξουδετερώσει τους 4 από τους 5 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), οι οποίοι σκόρπισαν τον τρόμο την Παρασκευή στις 02.00 τα ξημερώματα στην Καμπρίλς, λίγες ώρες μετά από την πολύνεκρη επίθεση στην τουριστική λεωφόρο Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της καταλανικής Αστυνομίας, ο αστυνομικός του οποίου το όνομα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πυροβόλησε και σκότωσε τους 4 από τους 5 άνδρες οι οποίοι παρέσυραν με το όχημά τους πλήθος περαστικούς σε παραλιακή δρόμο της πόλης Καμπρίλς, σκοτώνοντας μια γυναίκα και αφήνοντας πίσω τους πολλούς τραυματίες.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή μία εκ των τραυματιών που παρασύρθηκε από το όχημα των δραστών υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό της χθεσινής διπλής επίθεσης σε 14 άτομα.

Τριήμερο πένθος στην Ισπανία για τα θύματα της επίθεσης

Αυτός είναι ο 17χρονος που οδηγούσε το βαν του θανάτου

Ο 17χρονος Μούσα Ουκαμπίρ θεωρείται πως ήταν ο οδηγός του λευκού βαν που έπεσε το απόγευμα της Πέμπτης στη λεωφόρο Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη!

Η αστυνομία ανακοίνωσε και επίσημα ότι αναζητά τον Μούσα Ουκαμπίρ, τον αδελφό του άνδρα στο όνομα του οποίου νοικιάστηκε το λευκό βαν - Έλεγε ότι ήθελε να σκοτώσει τους απίστους

Τον Μούσα Ουκαμπίρ, τον μικρότερο αδελφό του Ντρις Ουκαμπίρ που έχει ήδη συλληφθεί, αναζητά πλέον και επίσημα η ισπανική αστυνομία ως τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη που άφησε πίσω της 13 νεκρούς και 100 τραυματίες.

Ο 17χρονος Μούσα πιστεύεται ότι έκλεψε την ταυτότητα του αδερφού του για να νοικιάσει τα λευκό βαν με το οποίο το απόγευμα της Πέμπτης σάρωσε τους πάντες στο διάβα του στον πεζόδρομο Λας Ράμπλας.

Σύμφωνα με την El Pais στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Kiwi υπάρχει ένα προφίλ με το όνομα Μούσα Ουκαμπίρ στο οποίο γίνονται αναφορές σε σφαγή απίστων. Συγκεκριμένα ο Ουκαμπίρ έγραφε ότι αν ήταν ο απόλυτος ηγέτης του κόσμου το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν «να σκοτώσω τους άπιστους και να αφήσω τους Μουσουλμάνους να ακολουθήσουν την πίστη τους».

Αν και έχουν γίνει λίγα στοιχεία γνωστά για το παρελθόν του, ο αδερφός του που έχει συλληφθεί είχε γεννηθεί στο χωριό Αγκμπάλα στο Μαρόκο.

Οι New York Times υποστηρίζουν ότι στο όνομα του Ντρις Ουκαμπίρ είχαν νοικιαστεί συνολικά τρία βαν.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον Μούσα Ουκαμπίρ, καθώς ήταν αυτός που βρισκόταν στο τιμόνι του βαν που κάνοντας ζιγκ-ζαγκ σκόρπισε το θάνατο.

 

 

Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για το άτομο που οδηγούσε το φορτηγάκι, ο οποίος εθεάθη να απομακρύνεται πεζός, η αστυνομία δήλωσε ότι είχε σκοτώσει πέντε άτομα που είχαν επιτεθεί χθες βράδυ στο Καμπρίλς, μια κωμόπολη νότια της Βαρκελώνης, αποτρέποντας μια τρομοκρατική επίθεση, όπως την αποκάλεσαν, που θα περιελάμβανε ζώνες με εκρηκτικά. Έξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση. Η αστυνομία σκότωσε τέσσερα άτομα στο Καμπρίλς, νότια της Βαρκελώνης, για τρομοκρατική δράση, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του.

Έκρηξη με έναν νεκρό σε σπίτι στην Καταλονία, πιθανή σχέση με επίθεση στη Βαρκελώνη

Επίθεση και στο Καμπρίλς έξω από τη Βαρκελώνη – Επτά τραυματίες – Αστυνομικοί «γάζωσαν» τους πέντε δράστες

Εξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν τη νύκτα όταν αυτοκίνητο όρμησε κατά του πλήθους στον παραλιακό δρόμο θερέτρου της Καταλονίας Καμπρίλς, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Βαρκελώνης.

Οι τέσσερις από τους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν από την αστυνομία επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του.

Η δεύτερη αυτή επίθεση, κατά τα πρότυπα της επίθεσης στη λεωφόρο Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη, πραγματοποιήθηκε περί τις 02.00 τη νύκτα στην τουριστική πόλη που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά., ωστόσο όπως δήλωσε ο περιφερειακός ηγέτης της επαρχίας ήταν ψεύτικες. «Οι ύποπτοι τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και κτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν. Δύο από τους πολίτες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η αστυνομία θεωρεί ότι οι δύο επιθέσεις συνδέονται, αλλά δεν είναι σαφές αν ο οδηγός του βαν, δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη που διέφυγε, περιλαμβάνεται στους πέντε υπόπτους που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς. Η αστυνομία άφησε να εννοηθεί ότι το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται.

Συνελήφθη ένα άτομο στη Ριπόλ της Καταλονίας

Θρήνος για 3χρονο αγγελούδι

'Ενα κοριτσάκι τριών ετών είναι σύμφωνα με πληροφορίες το νεαρότερο θύμα της τρομοκρατικής. Άλλο ένα κοριτσάκι έξι ετών είναι σοβαρά τραυματισμένο. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, άνθρωποι από 24 χώρες είναι ανάμεσ στους νεκρούς και τους τραυματίες.

Ανάμεσα στους 100 τραυματίες, εκτός από τους 26 Γάλλους και τους  τρεις Έλληνες, μια μητέρα και τα δύο παιδιά της είναι και 4 Αυστραλοί, δυο εκ των οποίων είναι σοβαρά. Τραυματίες επίσης τρεις Ολλανδοί, ένας πολίτης από το Χονγκ Κονγκ και ένας Αμερικανός.

Κρίσιμη η κατάσταση της Ελληνίδας

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η Ελληνίδα που τραυματίστηκε από την τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη.

Συγγενής της μίλησε στον ΣΚΑΙ και τόνισε πως ήδη έχει χειρουργηθεί αλλά ο κίνδυνος για την ζωή της δεν έχει περάσει ακόμη. Επίσης τόνισε πως έχουν τραυματιστεί και τα δύο παιδιά της οικογένειας και μόνο ο πατέρας είναι καλά στην υγεία του. Αποκάλυψες πως η οικογένεια είχε πάει για διακοπές στην Βαρκελώνη και πως σήμερα ήταν προγραμματισμένη η αναχώρησή τους από εκεί.

Τα θύματα

Τρείς Γερμανοί και ένας Βέλγος είναι ανάμεσα στους 13 νεκρούς της επίθεσης στη Βαρκελώνη όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, 26 Γάλλοι πολίτες είναι ανάμεσα στους τραυματίες. 11 από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ίβ Λε Ντριάν θα επισκεφτεί τη Βαρκελώνη αργότερα εντός της ημέρας.

ΒΙΝΤΕΟ ντουκουμεντο

ΒΙΝΤΕΟ: Σκληρες εικονες ΕΡΤ

ΒΙΝΤΕΟ Μαρτυριες ελληνων

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα