Βαρκελώνη: Υπάρχει περίπτωση ο δράστης της επίθεσης να είναι ανάμεσα στους νεκρούς

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες υπάρχει περίπτωση ο δράστης της επίθεσης να είναι ανάμεσα στους νεκρούς ενω ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 14 νεκρους και πάνω από 118 τραυματίες. Την ίδια ωρα στην Φινλανδία ένας άνδρας έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στην πόλη Τούρκου της Φινλανδίας, μετά από επίθεση που πραγματοποίησε με μαχαίρι σε ικανό αριθμό ατόμων.

Την ίδια ώρα ενας αστυνομικός κατάφερε να εξουδετερώσει τους 4 από τους 5 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), οι οποίοι σκόρπισαν τον τρόμο την Παρασκευή στις 02.00 τα ξημερώματα στην Καμπρίλς, λίγες ώρες μετά από την πολύνεκρη επίθεση στην τουριστική λεωφόρο Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της καταλανικής Αστυνομίας, ο αστυνομικός του οποίου το όνομα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό πυροβόλησε και σκότωσε τους 4 από τους 5 άνδρες οι οποίοι παρέσυραν με το όχημά τους πλήθος περαστικούς σε παραλιακή δρόμο της πόλης Καμπρίλς, σκοτώνοντας μια γυναίκα και αφήνοντας πίσω τους πολλούς τραυματίες.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή μία εκ των τραυματιών που παρασύρθηκε από το όχημα των δραστών υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό της χθεσινής διπλής επίθεσης σε 14 άτομα.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία εξετάζει πληροφορίες ότι αγνοείται η τύχη ενός 7χρονου παιδιού με διπλή βρετανική υπηκοότητα μετά τον θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων κατά την επίθεση με όχημα που πραγματοποίησε στη Βαρκελώνη ένας τζιχαντιστής.

«Πιστεύουμε ότι αριθμός βρετανών υπηκόων βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης και εξετάζουμε επειγόντως πληροφορίες για ένα παιδί που πιστεύεται ότι είναι αγνοούμενο και είναι βρετανός πολίτης με διπλή υπηκοότητα», ανέφερε σε δήλωσή της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η Μέι δήλωσε επίσης πως η Βρετανία θα εξετάσει προσεκτικά τις εξουσίες που χρειάζονται η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν την κοινή απειλή των επιθέσεων από μαχητές.

Ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις στην Καταλονία αυξήθηκε σε 14, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.Ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις στην Καταλονία αυξήθηκε σήμερα σε 14, μετά τον θάνατο μιας γυναίκας που είχε τραυματιστεί στην πόλη Καμπρίλς, σύμφωνα με τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Η Ισπανία ξεκίνησε μια τεράστια αντιτρομοκρατική επιχείρηση αφότου ένας ύποπτος ως ισλαμιστής μαχητής παρέσυρε με φορτηγάκι πλήθος στη Βαρκελώνη, σκοτώνοντας 14 άτομα προτού εξαφανιστεί, σε μια από πολλαπλές, όπως είπε η αστυνομία, συντονισμένες επιθέσεις.

Σοκάρουν  οι νεότερες πληροφορίες που έρχονται από τις ισπανικές αρχές για τις προθέσεις των τρομοκρατών που σκόρπισαν τον θάνατο στην Βαρκελώνη.

Οι ισπανικές αρχές που ερευνούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς θεωρούν ότι πιθανόν ένας πυρήνας οκτώ ατόμων συμμετείχε σε αυτές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι οχτώ τρομοκράτες εμπλέκονται τόσο στην επίθεση με τους 14 νεκρούς στη Βαρκελώνη όσο και σε αυτή στην πόλη Καμπρίλς με τους έξι τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοακίμ Φορν δήλωσε σήμερα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι πιθανό ότι οι τρομοκράτες είχαν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου στην επίθεση στη λεωφόρο Λας Ράμπλας.

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου Μέχρι στιγμής η ισπανική αστυνομία έχει συλλάβει τρία άτομα για τις δύο επιθέσεις ενώ πέντε ήταν οι τζιχαντιστές που έπεσαν νεκροί στην πόλη Καμπρίλς.

Τριήμερο πένθος στην Ισπανία για τα θύματα της επίθεσης

Αυτός είναι ο 17χρονος που οδηγούσε το βαν του θανάτου

Ο 17χρονος Μούσα Ουκαμπίρ θεωρείται πως ήταν ο οδηγός του λευκού βαν που έπεσε το απόγευμα της Πέμπτης στη λεωφόρο Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη!

Η αστυνομία ανακοίνωσε και επίσημα ότι αναζητά τον Μούσα Ουκαμπίρ, τον αδελφό του άνδρα στο όνομα του οποίου νοικιάστηκε το λευκό βαν - Έλεγε ότι ήθελε να σκοτώσει τους απίστους

Τον Μούσα Ουκαμπίρ, τον μικρότερο αδελφό του Ντρις Ουκαμπίρ που έχει ήδη συλληφθεί, αναζητά πλέον και επίσημα η ισπανική αστυνομία ως τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη που άφησε πίσω της 13 νεκρούς και 100 τραυματίες.

Ο 17χρονος Μούσα πιστεύεται ότι έκλεψε την ταυτότητα του αδερφού του για να νοικιάσει τα λευκό βαν με το οποίο το απόγευμα της Πέμπτης σάρωσε τους πάντες στο διάβα του στον πεζόδρομο Λας Ράμπλας.

Σύμφωνα με την El Pais στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Kiwi υπάρχει ένα προφίλ με το όνομα Μούσα Ουκαμπίρ στο οποίο γίνονται αναφορές σε σφαγή απίστων. Συγκεκριμένα ο Ουκαμπίρ έγραφε ότι αν ήταν ο απόλυτος ηγέτης του κόσμου το πρώτο πράγμα που θα έκανε θα ήταν «να σκοτώσω τους άπιστους και να αφήσω τους Μουσουλμάνους να ακολουθήσουν την πίστη τους».

Αν και έχουν γίνει λίγα στοιχεία γνωστά για το παρελθόν του, ο αδερφός του που έχει συλληφθεί είχε γεννηθεί στο χωριό Αγκμπάλα στο Μαρόκο.

Οι New York Times υποστηρίζουν ότι στο όνομα του Ντρις Ουκαμπίρ είχαν νοικιαστεί συνολικά τρία βαν.

Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον Μούσα Ουκαμπίρ, καθώς ήταν αυτός που βρισκόταν στο τιμόνι του βαν που κάνοντας ζιγκ-ζαγκ σκόρπισε το θάνατο.

 

 

Ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για το άτομο που οδηγούσε το φορτηγάκι, ο οποίος εθεάθη να απομακρύνεται πεζός, η αστυνομία δήλωσε ότι είχε σκοτώσει πέντε άτομα που είχαν επιτεθεί χθες βράδυ στο Καμπρίλς, μια κωμόπολη νότια της Βαρκελώνης, αποτρέποντας μια τρομοκρατική επίθεση, όπως την αποκάλεσαν, που θα περιελάμβανε ζώνες με εκρηκτικά. Έξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν κατά την επιχείρηση. Η αστυνομία σκότωσε τέσσερα άτομα στο Καμπρίλς, νότια της Βαρκελώνης, για τρομοκρατική δράση, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του.

Έκρηξη με έναν νεκρό σε σπίτι στην Καταλονία, πιθανή σχέση με επίθεση στη Βαρκελώνη

Επίθεση και στο Καμπρίλς έξω από τη Βαρκελώνη – Επτά τραυματίες – Αστυνομικοί «γάζωσαν» τους πέντε δράστες

Εξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν τη νύκτα όταν αυτοκίνητο όρμησε κατά του πλήθους στον παραλιακό δρόμο θερέτρου της Καταλονίας Καμπρίλς, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Βαρκελώνης.

Οι τέσσερις από τους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν από την αστυνομία επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του.

Η δεύτερη αυτή επίθεση, κατά τα πρότυπα της επίθεσης στη λεωφόρο Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη, πραγματοποιήθηκε περί τις 02.00 τη νύκτα στην τουριστική πόλη που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά., ωστόσο όπως δήλωσε ο περιφερειακός ηγέτης της επαρχίας ήταν ψεύτικες. «Οι ύποπτοι τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και κτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν. Δύο από τους πολίτες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η αστυνομία θεωρεί ότι οι δύο επιθέσεις συνδέονται, αλλά δεν είναι σαφές αν ο οδηγός του βαν, δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη που διέφυγε, περιλαμβάνεται στους πέντε υπόπτους που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς. Η αστυνομία άφησε να εννοηθεί ότι το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται.

Συνελήφθη ένα άτομο στη Ριπόλ της Καταλονίας

 

Θρήνος για 3χρονο αγγελούδι

'Ενα κοριτσάκι τριών ετών είναι σύμφωνα με πληροφορίες το νεαρότερο θύμα της τρομοκρατικής. Άλλο ένα κοριτσάκι έξι ετών είναι σοβαρά τραυματισμένο. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, άνθρωποι από 24 χώρες είναι ανάμεσ στους νεκρούς και τους τραυματίες.

Ανάμεσα στους 100 τραυματίες, εκτός από τους 26 Γάλλους και τους  τρεις Έλληνες, μια μητέρα και τα δύο παιδιά της είναι και 4 Αυστραλοί, δυο εκ των οποίων είναι σοβαρά. Τραυματίες επίσης τρεις Ολλανδοί, ένας πολίτης από το Χονγκ Κονγκ και ένας Αμερικανός.

Κρίσιμη η κατάσταση της Ελληνίδας

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η Ελληνίδα που τραυματίστηκε από την τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη.

Συγγενής της μίλησε στον ΣΚΑΙ και τόνισε πως ήδη έχει χειρουργηθεί αλλά ο κίνδυνος για την ζωή της δεν έχει περάσει ακόμη. Επίσης τόνισε πως έχουν τραυματιστεί και τα δύο παιδιά της οικογένειας και μόνο ο πατέρας είναι καλά στην υγεία του. Αποκάλυψες πως η οικογένεια είχε πάει για διακοπές στην Βαρκελώνη και πως σήμερα ήταν προγραμματισμένη η αναχώρησή τους από εκεί.

Τα θύματα

Τρείς Γερμανοί και ένας Βέλγος είναι ανάμεσα στους 13 νεκρούς της επίθεσης στη Βαρκελώνη όπως αναφέρουν τα ισπανικά ΜΜΕ. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, 26 Γάλλοι πολίτες είναι ανάμεσα στους τραυματίες. 11 από αυτούς είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ίβ Λε Ντριάν θα επισκεφτεί τη Βαρκελώνη αργότερα εντός της ημέρας.

Πυρήνας 8 ατόμων πίσω από τις δυο επιθέσεις

Οι ισπανικές αρχές που ερευνούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελόνη και το Καμπρίλς θεωρούν ότι πιθανόν ένας πυρήνας οκτώ ατόμων συμμετείχε σε αυτές, ο οποίος προετοίμαζε επιθέσεις με φιάλες αερίου, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου. Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι κάτοικοι του σπιτιού είναι πιθανόν ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου.

Βαρκελώνη: Ετοίμαζαν τεράστιο χτύπημα με φιάλες αερίου

Οι ισπανικές αρχές που ερευνούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς θεωρούν ότι πιθανόν ένας πυρήνας οκτώ ατόμων συμμετείχε σε αυτές, ο οποίος προετοίμαζε επιθέσεις με φιάλες αερίου, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου.

Ο εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοακίμ Φορν δήλωσε σήμερα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι πιθανό ότι οι τρομοκράτες είχαν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου στην επίθεση στη λεωφόρο Λας Ράμπλας.

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου. Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι κάτοικοι του σπιτιού είναι πιθανόν ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου.

Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη δύο ατόμων, ενώ Ισπανού και ενός Μαροκινού, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός ακόμη ατόμου στην πόλη Ριπόλ, χωρίς να δοθούν περισσότερα στοιχεία. Ο οδηγός της καμιονέτας που πραγματοποίησε την επίθεση στη Βαρκελόνη διαφεύγει.

Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελόνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύκτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Η αστυνομία συνδέει αυτήν την έκρηξη με την επίθεση της Βαρκελόνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο Μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελόνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελόνης.

«Τώρα προέχει να εξετάσουμε τα στοιχεία της ταυτότητας αυτών των ανθρώπων, να αποδείξουμε τη σχέση ανάμεσα στα διαφορετικά ενεχόμενα άτομα, σε εκείνους που πήραν την καμιονέτα και εκείνους που κατάφεραν να διαφύγουν», δήλωσε ο Γιοακίμ Φορν.

Η CIA είχε προειδοποιήσει τις ισπανικές Αρχές για την επίθεση στη Βαρκελώνη

Οι ύποπτοι

Φωτογραφία του ενός από τους υπόπτους για το φονικό χτύπημα στη Βαρκελώνη, Μαγκχρεμπί Ντρις Ουκαμπίρ, που κρατείται, όπως δόθηκε από την ισπανική αστυνομία. Ο δράστης που οδήγησε το φορτηγό πάνω στους πολίτες παραμένει ασύλληπτος.

Ο οδηγός της καμιονέτας διαφεύγει. Ενας μάρτυρας δήλωσε ότι είδε «ένα πολύ νέο άνθρωπο, περίπου 20 ετών, με λεπτό πρόσωπο».

Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο ατόμων, ενώ Ισπανού και ενός Μαροκινού.

Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελόνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύκτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Η αστυνομία συνδέει αυτήν την έκρηξη με την επίθεση της Βαρκελόνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομία.

Ο μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελόνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελόνης.

Κανείς από τους δύο δεν έχει ποινικό μητρώο.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για τις ταυτότητες των πέντε δραστών της επίθεσης στο Καμπρίλς.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή που άφησε πίσω του χθες ο δράστης κατά μήκος της γνωστότερης λεωφόρου στην πόλη, η οποία ήταν γεμάτη τουρίστες που απολάμβαναν την απογευματινή βόλτα τους. Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100, δήλωσαν οι αρχές.

Τρόμος στην κεντρική λεωφόρο

Μάρτυρες της μεγάλης επίθεσης στη Βαρκελώνη είπαν ότι το άσπρο φορτηγάκι είχε κάνει ζιγκ-ζαγκ, κατεβαίνοντας με αυξημένη ταχύτητα την Λα Ράμπλα, παρασύροντας πεζούς και ποδηλάτες, με μερικά άτομα να εκτοξεύονται στον αέρα, και αφήνοντας σώματα διάσπαρτα στο διάβα του.

Το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε, "Οι δράστες της επίθεσης της Βαρκελώνης είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και διεξήγαγαν την επιχείρηση σε ανταπόκριση στο κάλεσμα για την στοχοποίηση κρατών της συμμαχίας", αναφερόμενο σε μια συμμαχία εναντίον της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ισπανία έχει αποστείλει αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τις τοπικές δυνάμεις στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις εδάφους.

Η δήλωση του ΙΚ δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί, προς το παρόν.

Η επίθεση στη Βαρκελώνη αποτελεί την αιματηρότερη από τον Μάρτιο του 2004, όταν ισλαμιστές μαχητές τοποθέτησαν βόμβες σε επιβατικά τρένα στη Μαδρίτη, σκοτώνοντας 191 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 1.800.

 

Προηγούμενες επιθέσεις στην Ισπανία

Η Ισπανία υπήρξε στόχος της πλέον πολυαίκμακτης ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη, τον Μάρτιο 2004, όταν βόμβες εξερράγησαν σε συρμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου στη Μαδρίτη, προκαλώντας τον θάνατο 191 ανθρώπων. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα.

Τον Ιούλιο 2015, άνδρας άνοιξε πυρ μπροστά σε ξενοδοχείο της Βαρκελόνης τραυματίζοντας δύο ανθρώπους.

Καταδίκη της επίθεσης

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαρίνο Ραχόι ανακοίνωσε τριμερές επίσημο πένθος για τα θύματα της "τζιχαντιστικής επίθεσης".

Η επίθεση με φορτηγάκι χθες στη Βαρκελώνη που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα είναι "τζιχαντιστική τρομοκρατία" που απαιτεί μια διεθνή ανταπόκριση, είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

"Σήμερα η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας είναι η κύρια προτεραιότητα για ελεύθερες και ανοιχτές κοινωνίες όπως η δική μας. Αποτελεί παγκόσμια απειλή και η ανταπόκριση πρέπει να είναι διεθνής", δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη τύπου στη Βαρκελώνη.

Ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα καλέσει τα άλλα ισπανικά κόμματα να επαναβεβαιώσουν τη συμφωνία καταπολέμησης της τρομοκρατίας της χώρας.

Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας ανάρτησε μήνυμα στο Twitter, στο οποίο αναφέρει, "Είναι δολοφόνοι, τίποτα παραπάνω από εγκληματίες που δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη".

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είπε, "Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, και θα κάνουν ότι χρειάζεται για να βοηθήσουν", προσθέτοντας, "Να είστε σκληροί και δυνατοί, σας αγαπούμε!"

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας στην οποία έχουν γίνει μερικές από τις αιματηρότερες επιθέσεις τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια, είπε σε tweet του, "Όλες μου οι σκέψεις και η αλληλεγγύη της Γαλλίας στα θύματα της τραγικής επίθεσης στη Βαρκελώνη".

Η αστυνομία είπε πως οι δύο άνδρες που κρατούνται συνελήφθηκαν σε δύο διαφορετικές κωμοπόλεις, Ριπόλ και Αλκανάρ, και οι δύο στην περιοχή της Καταλονίας, της οποίας η Βαρκελώνη αποτελεί την πρωτεύουσα.

Η έκρηξη επίσης έλαβε χώρα στο Αλκανάρ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλο ένα τραυματίστηκε στο επεισόδιο, είπε η αστυνομία.

Επίσης, η αστυνομία πρόσθεσε, είχαν σκοτώσει δια πυροβολισμού χθες Πέμπτη έναν άνδρα ο οποίος είχε οδηγήσει ένα αυτοκίνητο σε σημείο αστυνομικού ελέγχου στη Βαρκελώνη, παρότι δεν έχουν ενδείξεις ότι συνδέεται με την επίθεση με το φορτηγάκι.

Ο περιφερειάρχης, Κάρλες Πουιγκντεμόντ, είπε ότι πολίτες εισρέουν σε νοσοκομεία στη Βαρκελώνη να δώσουν αίμα.

Οι αρχές στην κωμόπολη Βικ έξω από τη Βαρκελώνη είπαν ότι βρέθηκε εκεί ένα φορτηγάκι που σχετίζεται με την επίθεση. Νωρίτερα, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι ένα δεύτερο φορτηγάκι είχε ενοικιαστεί για απόδραση.

Πριν την χθεσινή επίθεση, στοιχεία της κυβέρνησης έδειχναν ότι η αστυνομία έχει συλλάβει 11 ύποπτους τζιχαντιστές στην περιοχή της Βαρκελώνης από την αρχή του χρόνου, περισσότερους από οπουδήποτε αλλού στην Ισπανία.

Στο βίντεο οι πυροβολισμοί στην Καμπρίλς:

Στο ακόλουθο βίντεο, οι αστυνομικοί σκοτώνουν έναν από τους υπόπτους τζιχαντιστές στην Καμπρίλς:

Το ίδιο βίντεο, με την εκτέλεση, επεξεργασμένο με πιο κοντινά πλάνα:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα