Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας. Ανησυχία για το ποιος θα... χτυπήσει πρώτος

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τη ρητορική του απέναντι στη Βόρεια Κορέα σήμερα, δηλώνοντας ότι η ηγεσία της χώρας αυτής θα πρέπει να είναι «πολύ ανήσυχη» στην περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα θεωρηθεί πως απειλεί τη χώρα του, μερικές ώρες αφότου η βορειοκορεατική στρατιωτική ηγεσία δημοσιοποίησε ένα λεπτομερές σχέδιο για την εκτόξευση πυραύλων που θα μπορούσαν να περάσουν πάνω από την Ιαπωνία και να πλήξουν το Γκουάμ.

Q: ‘What could be ‘tougher’ than fire & fury?” 
Trump: “You’ll see.” pic.twitter.com/pOWpXlaDKA

— RT America (@RT_America) 10 Αυγούστου 2017

«Ο λαός της χώρας μας είναι ασφαλής. Οι σύμμαχοί μας είναι ασφαλείς. Και θα σας πω το εξής: η Βόρεια Κορέα καλά θα έκανε να μαζευτεί αλλιώς θα αντιμετωπίσει προβλήματα που πολύ λίγες χώρες αντιμετώπισαν σε αυτόν τον κόσμο», διεμήνυσε ο Τραμπ από τις εγκαταστάσεις στο γήπεδο του γκολφ του στο Νιού Τζέρσεϊ, όπου παρότι κάνει διακοπές είχε νωρίτερα μια σύσκεψη με στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Αντί να κατεβάσει τον τόνο, δύο ημέρες αφότου δήλωσε πως οι απειλές της Πιονγκγιάνγκ θα αντιμετωπιστούν με «φωτιά και οργή που δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος», ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως η προειδοποίηση την οποία απηύθυνε στη Βόρεια Κορέα «ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή».

«Ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή. Το κάνουν αυτό στη χώρα μας εδώ και πολύ καιρό, για πολλά χρόνια. Και είναι καιρός κάποιος να ορθώσει το ανάστημά του για τον λαό αυτής της χώρας και για τους λαούς άλλων χωρών», είπε.

Ερωτηθείς εάν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να διατάξει μια προληπτική επίθεση εναντίον της Βόρειας Κορέας ώστε η Πιονγκγιάνγκ να μην μπορέσει να αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε να πει «θα δούμε τι θα γίνει».

«Αν η Βόρεια Κορέα κάνει οτιδήποτε, ακόμη κι αν σκεφτεί να επιτεθεί εναντίον οποιουδήποτε αγαπάμε, στους συμμάχους μας ή σε εμάς, πρέπει να είναι πολύ ανήσυχη. Θα σας πω τι θα γίνει. (...) Θα τους συμβούν (σ.σ. στους Βορειοκορεάτες) πράγματα που ποτέ δεν θεωρούσαν ότι ήσαν πιθανά», συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ακόμη, ο Τραμπ επέμεινε στο ότι θεωρεί ότι η Κίνα μπορεί και οφείλει να «κάνει περισσότερα» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας. «Θεωρώ ότι η Κίνα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα. (Οι Κινέζοι) ξέρουν ότι αυτή είναι η άποψή μου. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε.

Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως «πάντοτε θα εξετάζουμε» το ενδεχόμενο διεξαγωγής «διαπραγματεύσεων» με την Πιονγκγιάνγκ.

ΗΠΑ – Βόρεια Κορέα: Ισορροπία του τρόμου!  Ανησυχία για το  ποιος θα... χτυπήσει πρώτος!

Πλέον όλοι μιλούν για το ποιος θα... χτυπήσει πρώτος! ΗΠΑ - Βόρεια Κορέα βαδίζουν πια σε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι και η υφήλιος κρατά την ανάσα της!

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να ομιλούν και να ενεργούν με προσοχή ενώ μια κινεζική κρατική εφημερίδα έγραψε πως η Κίνα θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη, στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα εξαπολύσει επίθεση απειλητική για τις ΗΠΑ, διατυπώνοντας έτσι μια προειδοποίηση προς την Πιονγκγιάνγκ αναφορικά με τα σχέδιά της να εκτοξεύσει πυραύλους προς το αμερικανικό έδαφος του νησιού Γκουάμ στον Ειρηνικό. Με λίγα λόγια το0 δίδυμο ΗΠΑ – Βόρεια Κορέα δείχνει να ετοιμάζεται (;) για τα… χειρότερα!

Η Κίνα ελπίζει πως όλες οι πλευρές μπορούν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν να χαλαρώσει η παρούσα τεταμένη κατάσταση και να αυξήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, αντί να προβαίνουν διαδοχικά σε επιδείξεις ισχύος, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε σύντομη δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Στο μεταξύ, το σχόλιο της κρατικής κινεζικής εφημερίδας Global Times ότι η Κίνα θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη, αν η Πιονγκγιάνγκ εξαπολύσει επίθεση απειλητική για τις ΗΠΑ, δημοσιεύεται αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε και πάλι χθες τον τόνο στις δηλώσεις του κατά της Βόρειας Κορέας λέγοντας ότι η προηγούμενη απειλή του να εξαπολύσει «πυρ και οργή» εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, αν αυτή εξαπολύσει επίθεση, μπορεί να μην ήταν αρκετά σκληρή.

Εξαιτίας των εντάσεων, οι ασιατικές αγορές βυθίσθηκαν και πάλι σήμερα και οι ευρωπαϊκές μετοχές έμοιαζαν έτοιμες για τη χειρότερη φετινή εβδομάδας τους.

«Αυτή η κατάσταση αρχίζει να εξελίσσεται στην Κρίση των Κουβανικών Πυραύλων αυτής της γενιάς», σημειώνει ο επικεφαλής των οικονομολόγων της τράπεζας ING για θέματα της Ασίας Ρόμπερτ Καρνέλ. «Καθώς ο αμερικανός πρόεδρος επιμένει να ενισχύει τον λεκτικό πόλεμο, οι πιθανότητες για μια διπλωματική λύση μειώνονται».

Η Κίνα, η σημαντικότερη σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ, έχει επαναλάβει εκκλήσεις για ηρεμία στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης. Το Πεκίνο έχει εκφράσει απογοήτευση τόσο για τις επανειλημμένες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ όσο και για τη συμπεριφορά της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, όπως τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων, που θεωρεί ότι κλιμακώνουν τις εντάσεις.

«Η Κίνα θα πρέπει επίσης να καταστήσει σαφές πως, αν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει πρώτη πυραύλους που θα απειλούν έδαφος των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αντίποινα, η Κίνα θα παραμείνει ουδέτερη», αναφέρει σε κύριο άρθρο της η Global Times, η οποία διαβάζεται ευρύτατα, αλλά δεν αντιπροσωπεύει την κυβερνητική πολιτική.

«Αν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πραγματοποιήσουν πλήγματα και προσπαθήσουν να ανατρέψουν το βορειοκορεατικό καθεστώς και να αλλάξουν το πολιτικό σχέδιο της Κορεατικής Χερσονήσου, η Κίνα θα τους εμποδίσει να το κάνουν», προσθέτει.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα