Σε κόκκινο συναγερμό ΗΠΑ και Β. Κορέα. Σε 14 λεπτά οι πύραυλοι θα πλήξουν το Γκουάμ

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τη ρητορική του απέναντι στη Βόρεια Κορέα σήμερα, δηλώνοντας ότι η ηγεσία της χώρας αυτής θα πρέπει να είναι «πολύ ανήσυχη» στην περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα θεωρηθεί πως απειλεί τη χώρα του, μερικές ώρες αφότου η βορειοκορεατική στρατιωτική ηγεσία δημοσιοποίησε ένα λεπτομερές σχέδιο για την εκτόξευση πυραύλων που θα μπορούσαν να περάσουν πάνω από την Ιαπωνία και να πλήξουν το Γκουάμ.

«Ο λαός της χώρας μας είναι ασφαλής. Οι σύμμαχοί μας είναι ασφαλείς. Και θα σας πω το εξής: η Βόρεια Κορέα καλά θα έκανε να μαζευτεί αλλιώς θα αντιμετωπίσει προβλήματα που πολύ λίγες χώρες αντιμετώπισαν σε αυτόν τον κόσμο», διεμήνυσε ο Τραμπ από τις εγκαταστάσεις στο γήπεδο του γκολφ του στο Νιού Τζέρσεϊ, όπου παρότι κάνει διακοπές είχε νωρίτερα μια σύσκεψη με στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Αντί να κατεβάσει τον τόνο, δύο ημέρες αφότου δήλωσε πως οι απειλές της Πιονγκγιάνγκ θα αντιμετωπιστούν με «φωτιά και οργή που δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος», ο Ντόναλντ Τραμπ έκρινε πως η προειδοποίηση την οποία απηύθυνε στη Βόρεια Κορέα «ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή».

«Ίσως να μην ήταν αρκετά σκληρή. Το κάνουν αυτό στη χώρα μας εδώ και πολύ καιρό, για πολλά χρόνια. Και είναι καιρός κάποιος να ορθώσει το ανάστημά του για τον λαό αυτής της χώρας και για τους λαούς άλλων χωρών», είπε.

Ερωτηθείς εάν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να διατάξει μια προληπτική επίθεση εναντίον της Βόρειας Κορέας ώστε η Πιονγκγιάνγκ να μην μπορέσει να αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει με πυρηνικά όπλα τις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος περιορίστηκε να πει «θα δούμε τι θα γίνει».

«Αν η Βόρεια Κορέα κάνει οτιδήποτε, ακόμη κι αν σκεφτεί να επιτεθεί εναντίον οποιουδήποτε αγαπάμε, στους συμμάχους μας ή σε εμάς, πρέπει να είναι πολύ ανήσυχη. Θα σας πω τι θα γίνει. (...) Θα τους συμβούν (σ.σ. στους Βορειοκορεάτες) πράγματα που ποτέ δεν θεωρούσαν ότι ήσαν πιθανά», συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ακόμη, ο Τραμπ επέμεινε στο ότι θεωρεί ότι η Κίνα μπορεί και οφείλει να «κάνει περισσότερα» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας. «Θεωρώ ότι η Κίνα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα. (Οι Κινέζοι) ξέρουν ότι αυτή είναι η άποψή μου. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε.

Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως «πάντοτε θα εξετάζουμε» το ενδεχόμενο διεξαγωγής «διαπραγματεύσεων» με την Πιονγκγιάνγκ.

Οι πύραυλοι της Β.Κορέας θα χρειαστούν 14 λεπτά για να πλήξουν το Γκουάμ, σε περίπτωση που εκτοξευτούν

Στην περίπτωση που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει πυραυλική επίθεση κατά του Γκουάμ, θα απαιτηθεί χρόνος 14 λεπτών μέχρι οι πύραυλοι να πλήξουν τον στόχο τους, ενώ το σύστημα συναγερμού θα έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους, σύμφωνα με το Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας του Γκουάμ.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του αναφερόμενου γραφείου, οι κάτοικοι θα ειδοποιηθούν άμεσα από σειρήνες που υπάρχουν σε όλα τα σημεία του νησιού.

Το Κουβέιτ παίρνει μέτρα κατά της Β. Κορέας

Οι αρχές του Κουβέιτ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα εναντίον της Βόρειας Κορέας τα οποία περιλαμβάνουν την κατάργηση των απ' ευθείας πτήσεων προς και από την Πιονγιάνγκ, ανακοίνωσε χθες το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KUNA, επικαλούμενο μια επίσημη πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ.

Η πηγή είπε στο πρακτορείο ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν την κατάργηση των ταξιδιωτικών εγγράφων εισόδου (βίζες) σε βορειοκορεάτες υπαλλήλους και την κατάργηση εμπορικών αδειών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα