Γιατί ο Κιμ στοχεύει τη νήσο Γκουάμ

Λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο του προέδρου Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα να μην απειλεί τις ΗΠΑ γιατί θα βρεθεί αντιμέτωπη με “φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ποτέ”, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι εξετάζει σοβαρά επίθεση στη νήσο Γκουάμ που αποτελεί επικράτεια των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού της Κορέας δήλωσε μάλιστα ότι το πρόγραμμα επίθεσης θα «τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο» μόλις λάβει την απόφαση ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Η επιλογή του μικρού αυτού ηφαιστειογενούς νησιού που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό δεν είναι τυχαία καθώς το Γκουάμ έχει μια μακρά και ιδιαίτερα συμβολική για τις ΗΠΑ ιστορία.

Το Γκουάμ αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό, με Ιάπωνες τουρίστες αλλά και πλήθος Αμερικανών στρατιωτών. Η τοπική κουλτούρα και αρχιτεκτονική του αντικατοπτρίζει τα έθιμα της ντόπιας φυλής των Τσαμόρο. Οι επιρροές της ισπανικής παράδοσης είναι έκδηλες παντού. Πρωτεύουσά του είναι η Αγκάνα. Βρίσκεται κοντά στην Τάφρο των Μαριάνων, το βαθύτερο σημείο όλων των ωκεανών της Γης. Ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών Μαριάνες και είναι το μεγαλύτερο νησί της Μικρονησίας.

Η νήσος βρισκόταν για τέσσερις αιώνες υπό ισπανική κατοχή, ωστόσο το 1898 κατά τη λήξη του ισπανο-αμερικανικού πολέμου περιήλθε στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Συνθήκη του Παρισιού. Το νησί χρησίμευσε σαν σταθμός για τα αμερικανικά πλοία που ταξίδευαν προς και από τις Φιλιππίνες ενώ το 1901 οι ΗΠΑ εγκατέστησαν στην πόλη Πίτι τα ναυπηγία τους. Ακολούθησε η κατασκευή μιας ναυτικής βάσης υδρομπλάνων (1921-1930) που αποτέλεσε και την πρώτη του είδους στον Ειρηνικό.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1941, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και λίγο μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ, η Ιαπωνία επιτέθηκε και εισέβαλε στο Γκουάμ. Η ιαπωνική κατοχή διήρκησε περίπου 31 μήνες και στη διάρκειά της 1.000 κάτοικοι του νησιού σκοτώθηκαν (περίπου το 10% του πληθυσμού) και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι βασανίστηκαν. Στη Μάχη του Γκουάμ (21 Ιουλίου με 10 Αυγούστου 1944) οι ΗΠΑ κατάφεραν να ανακαταλάβουν το νησί. Περισσότεροι από 18.000 Ιάπωνες σκοτώθηκαν και μόλις 485 παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις.

Η Οργανική Συνθήκη του Γκουάμ που υπεγράφη το 1950 καθιέρωσε τη νήσο ως οργανωμένη επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών και χορήγησε στους κατοίκους του αμερικανική υπηκοότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική αεροπορική βάση Άντερσεν στο Γκουάμ έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Σύγχρονη πολιτική ιστορία

Το 2008 μάχη ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Μπαράκ Ομπάμα για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2008 μεταφέρθηκε στο Γκουάμ.

Για τους κατοίκους του νησιού η ψηφοφορία ήταν ένα «μεγάλο γεγονός», αν και για τους δύο υποψήφιους τα αποτελέσματα, δεν είχαν τόση σημασία αφού πέρα από τους οκτώ εκλέκτορες (με μισή ψήφο ο κάθε ένας) και τους πέντε υπερεκλέκτορες που θα στείλει το νησί στο συνέδριο. Οι κάτοικοι του Γκουάμ δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις αμερικανικές εκλογές.

Για την ιστορία τις εκλογές κέρδισε ο Ομπάμα με επτά ψήφους διαφορά.

Το Γκουάμ απέχει τρεις ώρες με το αεροπλάνο από την Ιαπωνία και 20 ώρες από την Ουάσινγκτον. Το σλόγκαν του νησιού είναι «εκεί που αρχίζει η ημέρα της Αμερικής».

 

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα