Κορoνοϊός: Όπλο τα αντιικά φάρμακα απέναντι στο 6ο κύμα. Ποιες περιοχές έχουν πολλά κρούσματα;

Κορoνοϊός: Όπλο τα αντιικά φάρμακα απέναντι στο 6ο κύμα. Ποιες περιοχές έχουν πολλά κρούσματα;

Την αποτελεσματικότητα των αντιιικών φαρμάκων αντιτάσσουν οι επιστήμονες απέναντι στο 6ο κύμα του κορoνοϊού, που έχει κατακλύσει την Ευρώπη.
Το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να αποστείλει ποσότητα σκευασμάτων σε νησιά που μαστίζονται από την έξαρση του κορoνοϊού, με σκοπό να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να αποφευχθούν νοσηλείες που θα επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τα αντιιικά φάρμακα που χορηγήθηκαν σε περίπου 15 χιλιάδες ασθενείς είναι εντυπωσιακά, λένε οι επιστήμονες.

Τα πρώτα αντιικά -από του στόματος χορηγούμενα- χάπια κατά του κορονοϊού, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη φάση αυτή της πανδημίας, καθώς οι ασθενείς γλιτώνουν περιττή ταλαιπωρία -και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και την ίδια τους τη ζωή- ενώ ταυτόχρονα το ΕΣΥ εξοικονομεί πολύτιμους πόρους.

Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα τριών μηνών, από την εφαρμογή αυτών των θεραπειών στους πρώτους 14 με 15 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ταυτόχρονη νόσηση από Covid-19, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Με βάση τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη χρησιμότητα των αντιιικών χαπιών, οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να διευρύνουν τη χρήση τους, απλοποιώντας περαιτέρω τη διαδικασία χορήγησης, αλλά και επεκτείνοντας την, με την αποστολή σκευασμάτων σε νησιά με μεγάλη έξαρση της Covid-19, όπως είναι η Μύκονος, η Μήλος, η Ίος και η Πάτμος.

Επίσης, εκτός από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αντιιικά χάπια θα παρέχονται πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Έτσι, οι καθυστερήσεις που είχαν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα με τη διαδικασία courier και τη μεσολάβηση του ΕΟΠΥΥ, έχουν ήδη μειωθεί και οι θεραπείες γίνονται πλέον περισσότερο προσβάσιμες στους ασθενείς.

Αχαΐα: Επελαύνει ο κορονοϊός – Αυξάνονται ανησυχητικά οι νοσηλείες
Με τα κρούσματα να ανεβαίνουν καθημερινά σε πανελλαδικό επίπεδο, τα μέτρα, και δη αυτό της χρήσης μάσκας σε συγκεκριμένους εσωτερικούς χώρους, αναμένεται να επανέλθει στην ατζέντα των ειδικών, στους οποίους ωστόσο υπάρχει διχογνωμία για το ζήτημα.

Μια διχογνωμία, πάντως, που αναμένεται ίσως να… διευκολύνει η εκτόξευση κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα στατιστικά στοιχεία από το covid19.gov.gr, τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη είναι τα περισσότερα από τον Μάρτιο και μετά. Πιο συγκεκριμένα, στις 29 Μαρτίου είχαν ανακοινωθεί 28.933 κρούσματα.

Ανησυχία για τις νοσηλείες
Η Αχαΐα «κοχλάζει» από τον κορoνοϊό, με την κατάσταση να αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα και στις νοσηλείες, οι οποίες έχουν αυξηθεί ραγδαία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο νοσοκομείο του Ρίου, μία κλινική μετατράπηκε σε COVID, αφού ο αριθμός των ασθενών ξεπέρασε τη δυναμική του νοσοκομείου.

Συνολικά στην Πάτρα νοσηλεύονται με κορωνοϊό 52 ασθενείς, ανάμεσά τους και 3 παιδιά, στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΠ.

Στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» νοσηλεύονται 23 ασθενείς στην κλινική κορωνοϊού, ενώ για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, ένας ασθενής δίνει τη μάχη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα