Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας - Από τον Ιούνιο σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

Έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας - Από τον Ιούνιο σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

Τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας από τους κλάδους των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ. 

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε χθες την πρώτη σύσκεψη με την ομάδα έργου για την υλοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, της σημαντικότερης μεταρρύθμισης του πρόσφατου εργασιακού νόμου, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η γενική γραμματέας Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, που συντονίζει το έργο και στελέχη της αναδόχου εταιρείας ΟΤΕ και των υπεργολάβων 01 Solutions και Ogilvy.

Εκεί συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» για την υλοποίηση του έργου και αποφασίστηκε ότι η μελέτη για την αρχιτεκτονική της ψηφιακής κάρτας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Εντός του Φεβρουαρίου, μάλιστα, θα ξεκινήσει και διαβούλευση με τους εργοδότες και τους εργαζομένους στους κλάδους των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ, καθώς και με φορείς. Το σκεπτικό στο οποίο στηρίχθηκε η απόφαση, ώστε η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου να ξεκινήσει από τους συγκεκριμένους κλάδους, ήταν ότι έχουν πολύχρονη εμπειρία στην εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων ωρομέτρησης και παρουσιολογίου. 

Τον Φεβρουάριο ξεκινάει η διαβούλευση με τους εργοδότες και τους εργαζομένους των δύο κλάδων.

Και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε, τον Ιούνιο του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της από τους συγκεκριμένους κλάδους, με στόχο στη συνέχεια να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η ψηφιακή κάρτα εργασίας «αρχίζει από όνειρο να γίνεται πραγματικότητα». Σύμφωνα με τον υπουργό, το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται και θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, καθώς είναι πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση. «Η ψηφιακή κάρτα είναι ένας σύγχρονος και πρακτικός μηχανισμός για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων –ιδιαίτερα του ωραρίου τους– και την εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, για να συμπληρώσει πως «είναι ένα βασικό μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας που θα δώσει αποτελεσματικό χτύπημα στην υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία».

Ναυαρχίδα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας χαρακτήρισε την ψηφιακή κάρτα η γενική γραμματέας Εργασίας, Αννα Στρατινάκη, επισημαίνοντας πως η νέα ανεξάρτητη Αρχή του ΣΕΠΕ θωρακίζεται με αυτό το πρωτοποριακό εργαλείο, προκειμένου να επιτυγχάνεται η γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού. 


greece-salonikia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα