Άλιμος: Δύσκολη μάχη για τη σωτηρία της μικρής φάλαινας - Μεταφέρεται στα βαθιά για να δούμε αν θα ανακάμψει

Άλιμος: Δύσκολη μάχη για τη σωτηρία της μικρής φάλαινας -  Μεταφέρεται στα βαθιά για να δούμε αν θα ανακάμψει

Δύσκολη μάχη για τη σωτηρία φάλαινας που βγήκε στα ρηχά της παραλίας του Αλίμου, δίνουν από το πρωί ειδικοί επιστήμονες και δύτες. Μάλιστα, οι διασώστες της έδωσαν το συμβολικό όνομα «Σωτήρης».

Ο Σωτήρης»οδηγήθηκε πριν από λίγο σε πιο βαθιά νερά απο διασώστες και εθελοντές προκειμένου να δουν οι ειδικοί αν θα ανακάμψει.

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΙ η καθηγήτρια κτηνιατρικής ΑΠΘ, Νατάσα Κομνηνού, που επιστρατεύθηκε για την διάσωσή του, το συγκεκριμένο είδος προτιμά τα βαθιά νερά μέχρι και 3000 μέτρα.

«Γίνεται προσπάθεια να απομακρυνθεί από την ακτή γιατί δυσκολεύεται στα ρηχά νερά το συγκεκριμένο είδος», δήλωσε ενδεικτικά και πρόσθεσε πως θα παρακολουθείται από τις ομάδες διάσωσης των κτηνιάτρων, από το λιμενικό και τους διασώστες αν το ζώο επανεμφανιστεί κάπου.

Η ίδια σημείωσε ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί και να γίνει περίθαλψη εκτός θάλασσας.

Επισήμανε πως φαίνεται μια μικρή ανταπόκριση αλλά είναι δύσκολη η κατάσταση της. 

«Θα κάνουμε το καλύτερο του δίνουμε λίγο χρόνο και από εκεί και πέρα θα το παρακολουθούμε συστηματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Προς στιγμήν έχει διαπιστωθεί ότι το ζώο πάσχει από σοβαρή λευκοπενεία, σοβαρή αφυδάτωση, αναιμία και ένα σοβαρό τραύμα στην κάτω γνάθο το οποίο μπορεί να δυσκόλεψε το ζώο και να το οδήγησε στα ρηχά. Έχει γίνει θεραπευτική αγωγή με υγρά ηλεκτρολύτες και φάρμακα και έχει υποστηριχθεί μέχρι τώρα» δήλωσε καθηγήτρια χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως το θέμα των εκβρασμών και των προσαράξεων είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα. Όπως είπε συνήθως εμπλέκονται και περιβαλλοντικοί παράγοντες και τα ζώα αυτά επίσης απειλούνται από προσκρούσεις με άλλα πλοία, ενώ τόνισε ότι το συγκεκριμένο είδος είναι πολύ ευαίσθητο στην ηχορύπανση (π,χ από ασκήσεις από υποβρύχια πλοία).

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα