Μειώνονται τα κρούσματα, αυξάνονται οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι

Μειώνονται τα κρούσματα, αυξάνονται οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι

Παρά το γεγονός ότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας επιμένουν σε υψηλά νούμερα, ασκώντας μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, οι ειδικοί επισημαίνουν την αισθητή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, γεγονός που οδηγεί σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για τη σταδιακή υποχώρηση της έξαρσης.

Οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας επιμένουν.

Σοκ προκαλούν οι 95 θάνατοι από κορωνοϊό που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι διασωληνωμένοι αγγίζοντας τους 680, ενώ οι νέες εισαγωγές έφτασαν τις 563.

Έφτασε η ώρα για το πρόστιμο
Από σήμερα θα αρχίσουν να «πέφτουν» τα πρώτα πρόστιμα σε περίπου 320.000 πολίτες άνω των 60 ετών που ακόμη δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και εκείνοι που έκλεισαν ραντεβού μέχρι να κάνουν την πρώτη δόση, θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο 50€ για τον Ιανουάριο και 100€ για κάθε ένα από τους επόμενους μήνες.

Εξαιρούνται από το πρόστιμο όσοι έκαναν 3η δόση στο εξωτερικό, όσοι ανήκουν σε ΔΟΥ εξωτερικού, όσοι αποδεδειγμένα για λόγους υγείας δεν πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι έχουν ζητήσει κατ’ οίκον εμβολιασμό και ακόμα δεν έχει καταστεί εφικτός.

Με δύο τεστ στα σχολεία
Διαφορετικό είναι από σήμερα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, το πρωτόκολλο για τα self-tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς θα πραγματοποιούνται δύο την εβδομάδα.

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή, ενώ, σε περίπτωση που βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Η μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα, κυρίως εξαιτίας της μετάλλαξης «Όμικρον», δείχνει ότι η φάση της αποκλιμάκωσης έχει ήδη αρχίσει, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σενάρια για μερική χαλάρωση των μέτρων
Σενάρια και μερική χαλάρωση των μέτρων, ίσως και από την επόμενη εβδομάδα, βρίσκονται «στο τραπέζι» κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων, καθώς η αποκλιμάκωση της έντασης της πανδημίας δημιουργεί αισιοδοξία.

Oι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πανδημικό κύμα λόγω της Όμικρον βρίσκεται στην κορύφωσή του.

Με το βλέμμα στραμμένο στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τον αριθμό των διασωληνωμένων αλλά και των θανάτων, βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες προκειμένου να δουν εάν τις επόμενες ημέρες θα έχουμε χαλάρωση των μέτρων.

Χθες, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 10.000, ωστόσο ανησυχία προκαλούν οι 95 θάνατοι που καταγράφηκαν καθώς και το ότι 680 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Την ίδια ώρα, στις ΜΕΘ όλα τα περιστατικά είναι Δέλτα, με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι είναι δύσκολα περιστατικά, καθώς κάνουν επιπλοκές.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πιθανότατα το πρώτο μέτρο που θα αρθεί είναι η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα