Δίκη για βιτριόλι: Η ώρα της απόφασης. Το ελαφρυντικό που ζήτησε ο Κεχαγιόγλου

27 Οκτωβρίου 2021, 14:39

Δίκη για βιτριόλι: Η ώρα της απόφασης. Το ελαφρυντικό που ζήτησε ο Κεχαγιόγλου

Στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων.

Αποσύρθηκε η έδρα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προκειμένου δικαστές και ένορκοι να αποφασίσουν επί της ενοχής της κατηγορουμένης, Έφης Κακαράτζουλα.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει στον συνήγορο της κατηγορούμενης σχετικά με τα επιχειρήματα που εκείνος προέβαλε για να καταδείξει τη μη ανθρωποκτόνο πρόθεση της εντολέας του.

Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει είπε ο εισαγγελέας στη δευτερολογία του και πρόσθεσε:

Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου για την 36χρονη κατηγορούμενη της επίθεσης με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, ζήτησε από το δικαστήριο ο συνήγορός της Σάκης Κεχαγιόγλου.
Όπως είπε, δεν ζητεί να της αναγνωρίσουν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά του σύννομου βίου που το δικαιούται καθώς έχει λευκό ποινικό μητρώο και μέχρι την επίθεση δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα.

Ο κ. Κεχαγιόγλου εξήγησε ότι για το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας ο νόμος απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις από την πλευρά του κατηγορούμενου που να καταδεικνύουν ότι προσπάθησε να άρει τις συνέπειες της πράξεις του.

Στην προκειμένη περίπτωση αυτό που θα μπορούσε να κάνει η κατηγορουμένη είναι να συμβάλει οικονομικά στην αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει καθώς η οικογένεια της δράστιδος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα .

«Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της. Το ελαφρυντικό κύριοι ένορκοι αναγνωρίζεται ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» είπε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Επίθεση με βιτριόλι: Δεν είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας

Κατά την αγόρευσή του επικαλέστηκε αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν αναγνωρίσει σε δράστες ανάλογων επιθέσεων το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας το οποίο αποδόθηκε στην Έφη Κακαράντζουλα.

«Η κατηγορούμενη ήθελε να σκοτώσει ή να τραυματίσει την Ιωάννα; Αυτό πρέπει να κρίνετε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει… Η κατηγορούμενη είναι ένοχη γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με τον λάθος άνθρωπο.

Είναι ένοχη γιατί δεν ζήτησε τη βοήθεια της φίλης της Κωνσταντίνας (σ.σ. ξαδέλφη της Ιωάννας με την οποία η κατηγορούμενη είχε φιλική επαφή) για να ξεκαθαρίσει το θέμα. Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δεν ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες.

Είναι ένοχη απέναντι στην Ιωάννα γιατί της κατέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στο εαυτό της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια. Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται» κατέληξε.

https://www.enikos.gr/society/epithesi-me-vitrioli-to-elafryntiko-pou-zitise-o-kechagioglou-gia-tin-katigoroumeni/1696921/