Σαρώνει την Αττική ο Μπάλλλος: Χάος στους δρόμους, διακοπές κυκλοφορίας - Κλειστά τα σχολεία

Σαρώνει την Αττική ο Μπάλλλος: Χάος στους δρόμους, διακοπές κυκλοφορίας - Κλειστά τα σχολεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Μπάλλος με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας,  με την Αττική να βρίσκεται σε κλοιό επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από το πρωί της Πέμπτης κι ενώ αναμένεται επιδείνωση.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, το Κέντρο της Πυροσβεστικής έχει λάβει μέχρι στιγμής περισσότερες από 350 κλήσεις.

Οι 315 αφορούσαν αντλήσεις υδάτων, οι 23 απεγκλωβισμό από ασανσέρ, 10 ήταν για κοπές δέντρων και 11 για απομάκρυνση ατόμων που είχαν παγιδευτεί μέσα στα αυτοκίνητά τους. Οι παροχές για βοήθεια ήταν σε Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Μοσχάτο, Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα.

Στο μεταξύ, κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια στον ΗΣΑΠ (γραμμή 1 Μετρό). Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία σε όλο το δίκτυο της γραμμής (Κηφισιά -Πειραιάς).

Λόγω συσσώρευσης νερού διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του Μαρκόπουλου. Συγκεκριμένα, στη διασταύρωση των οδών Μαρκόπουλου και Ελπίδος και στην οδό Λ. Κατσώνη, από τη γέφυρα Βρυούλων έως την οδό Περικλέους.

Από την κακοκαιρία δεν γλίτωσε σχολικό συγκρότημα στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, το οποίο πλημμύρισε. Η Πυροσβεστική μετέβη στο σημείο για απάντληση του νερού, με τους μαθητές να απομακρύνονται στήνοντας… «γέφυρα» με θρανία.

Διακοπή ρεύματος υπήρξε στο Παγκράτι και το κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή της Κουμουνδούρου.

 Η συνεχής και δυνατή βροχή που έφερε ο «Μπάλλος» στην Αττική προκάλεσε πολλά προβλήματα και στους δρόμους. Οι οποίοι έγιναν… ποτάμια.

Για πολλή ώρα έμεινε κλειστή η οδός Πειραιώς και στα δυο ρεύματα, στο ύψος της Χαμοστέρνας, με το νερό να φτάνει στις πόρτες των αυτοκινήτων και το δρόμο να είναι αδιάβατος.

 Λόγω του νερού που είχε συσσωρευθεί, έκλεισε και η λεωφόρος Ποσειδώνος, στο ρεύμα προς την Αθήνα, από το ύψος της διχάλας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Συγγρού.

Έκλεισε τμήμα της Κηφισίας λόγω συσσώρευσης νερού

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της λεωφόρου Κηφισίας, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού.

Ειδικότερα, έκλεισε το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού.

Η Τροχαία πραγματοποιεί εκτροπές της κυκλοφορίας στον παράδρομο.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί – Δείτε αναλυτικά

Τμήμα των οδών Σκυλίτση και Τζαβέλλα, από το ύψος της παραλιακής λεωφόρου, στο ρεύμα προς Πειραιά, έκλεισε, πριν από λίγο, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω μεγάλης συσσώρευσης νερού.

Παράλληλα, με νεότερη ενημέρωση της ΕΛΑΣ, για τον ίδιο λόγο, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Ολυμπιονικών, στα Γλυκά Νερά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την Λαυρίου έως την Σπάτων.

Η κακοκαιρία Μπάλλος, η οποία δείχνει τα «δόντια» της από αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε πολλές περιοχές της χώρας, ξεκίνησε να «χτυπά» και την Αττική το πρωί της Πέμπτης. Από την έντονη βροχόπτωση προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο με μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου.

Για το λόγο αυτό η Τροχαία διαρκώς σταματάει την κυκλοφορία σε δρόμους όπου έχουν δημιουργηθεί λίμνες, προκειμένου να μην “μείνουν” τα αυτοκίνητα και υπάρξουν εγκλωβισμένοι οδηγοί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κακοκαιρία “Μπάλλος” εντοπίζεται στην οδό Πειραιώς όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το ύψος της Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και από το ύψος της Χαμοστέρνας στο ρεύμα προς Αθήνα. Κατά διαστήματα στα συγκεκριμένα σημεία η Τροχαία ανοίγει το δρόμο, όταν η στάθμη του νερού πέφτει, αλλά την ξανακλείνει όταν η βροχή είναι ξανά καταρρακτώδης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην οδό Πειραιώς πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στην άκρη του δρόμου και συνέχισαν την πορεία τους με τα πόδια, ενώ οι κάδοι που έχουν παρασυρθεί βρίσκονται στη μέση του οδοστρώματος.

Σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται και στην παλιά παραλιακή Ποσειδώνος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της Θησέως έως τη Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Μοσχάτο.

Επίσης η Τροχαία διακόπτει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και από το ύψος της διχάλας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Συγγρού.

Πλημμύρισε η Πανόρμου από την βροχή
«Θάλασσα» έγινε η άσφαλτος στην Πανόρμου όπου από την βροχή το ρεύμα προς την οδό Αλεξάνδρας πλημμύρισε με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες ενώ οι πεζοί να ταλαιπωρούνται προκειμένου να μην βραχούν.

Πλημμύρισαν οι γραμμές στο Θησείο – Διακόπηκε το δρομολόγιο Ταύρος – Ομόνοια στον ηλεκτρικό
Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στα μέσα σταθερής τροχιάς. Ήδη, διακόπηκαν τα δρομολόγια του ηλεκτρικού στο τμήμα Ταύρος-Ομονοια , ενώ πλημμύρισαν οι γραμμές στο Θησείο. Δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στον σταθμό για άντληση των υδάτων.

Προβλήματα υπάρχουν και στο τραμ.

Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, η κίνηση των συρμών του τραμ διεξάγεται ως εξής:

(Πλάτων) Κασομούλη – Πικροδάφνη

(Αριστοτέλης) Κασομούλη -ΣΕΦ,

(Θουκιδίδης) Πικροδάφνη – ΣΕΦ

Η κακοκαιρία Μπάλλος χτύπησε και τη Βουλή: Εισροή υδάτων και πτώση μαρμάρων

Γύρω στις 12 το μεσημέρι μάλιστα οι πολίτες της Αττικής έλαβαν μήνυμα του 112 για την κακοκαιρία “Μπάλλος”. Το μήνυμα ανέφερε: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μήνυμα του 112 στην Εύβοια - Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις

Κλειστά όλα τα σχολεία την Παρασκευή στην Αττική

Κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική την Παρασκευή με απόφαση της Περιφέρειας, λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος». Σύμφωνα με την ΕΡΤ σε λίγη ώρα θα βγει σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα, με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα και με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη ανακοινώθηκε ότι διακόπτεται η λειτουργία των σχολείων για σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου σε όλη την Αττική, αλλά και η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα οποία λειτουργούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

 Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες ο «Μπάλλος»

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης 14/10 και έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές Ιονίου και Αιγαίου καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. 

 

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 ενώ από το απόγευμα της Πέμπτης 14/10 έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. 

Στον Χάρτη 1 που ακολουθεί παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 καθώς και οι περιοχές των κατά τόπους ισχυρών φαινομένων.

 

Σημειώνεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική από το μεσημέρι της Πέμπτης 14/10 έως το μεσημέρι της Παρασκευής 15/10 ενώ υπάρχει και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο το meteo, προτρέπει τους πολίτες να συμβουλεύονται την υπηρεσία «ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ».

Στον Χάρτη 2 φαίνονται ενδεικτικά οι συνθήκες που θα επικρατούν στο οδικό δίκτυο της χώρας το απόγευμα της Πέμπτης

 

Σύμφωνα με το meteo.gr οι ελάχιστες θερμοκρασίες έπεσαν σήμερα έως και κάτω από τους 3 βαθμούς στον Άγιο Παύλο Ημαθίας.

 

 Πολιτική Προστασία: Σχέδιο για απομάκρυνση κατοίκων

Σχέδιο για μετακινήσεις κατοίκων περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο», όσον αφορά τον κίνδυνο πλημμύρας, υλοποιεί από το πρωί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο της βασικής πολιτικής της νέας ηγεσίας, που έχει ως κύριο άξονα την πρόληψη και πρωτίστως την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μήνυμα του 112: Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν ή μπορεί να πλημμυρίσουν

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με εισήγηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ήδη από το πρωί έχει ξεκινήσει μια καταγραφή και απομάκρυνση κατοίκων από σπίτια που βρίσκονται μέσα σε ρέματα ή σημεία όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας στη βόρεια Εύβοια. Επίσης σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αττική και κυρίως στο Αλεποχώρι, και την υπόλοιπη δυτική Αττική, καθώς και σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Παράλληλα, έχουν ήδη κλείσει δρόμοι στα καμένα και απαγορεύονται μετακινήσεις πολιτών εκεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων ή πλημμυρικών φαινομένων που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκλωβισμούς.

Το Αλεποχώρι μάλιστα είχε επισκεφθεί προσφάτως ο κ. Στυλιανίδης προσωπικά, ενώ είχε εκτενή συζήτηση για θέματα πρόληψης με όλους τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι απομακρύνσεις δεν θα είναι πολλές, θα γίνουν επιλεκτικά και αφορούν άτομα ηλικιωμένα, με προβλήματα, ή άτομα των οποίων η μετακίνηση είναι δύσκολη σε περίπτωση πλημμύρας -ώστε να μη διατρέξει κίνδυνο η ζωή τους.

Τα άτομα αυτά θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, ΚΑΠΗ, ή άλλους χώρους που εξασφαλίζουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, για μία δύο μέρες, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία και ο κίνδυνος.

Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε χτες στην Πολιτική Προστασία, εν αναμονή της νέας κακοκαιρίας και εκεί τέθηκαν οι βάσεις για τις προληπτικές δράσεις.

Όπως δήλωσε στέλεχος του υπουργείου, τα σχέδια αυτά είναι έκτακτα και προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες, πέρα από τις γενικές εκτιμήσεις και μοντέλα.

«Η λογική είναι να προλάβουμε δυσάρεστες συνέπειες από τα έντονα φαινόμενα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωσε: «Το απόγευμα περιμένουμε σφοδρές καταιγίδες σε πολλά μέρη. Πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν εκτιμήσεις και μοντέλα, αλλά έχουμε δει ότι πολλές φορές διαφέρουν μεταξύ τους, άλλα μοντέλα χρησιμοποιούνται στην Αμερική, άλλα στην Ευρώπη κ.λπ. Ο δικός μας στόχος είναι η πρόληψη με τις δικές μας ιδιαιτερότητες και να πάμε ένα βήμα παραπέρα για την προστασία των ανθρώπων και να αποφύγουμε τις απώλειες».

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε και η δημιουργία κοινών επιχειρησιακών κέντρων σε κάθε περιφέρεια για τον καλύτερο συντονισμό, αλλά και υψηλή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ, του στρατού και όλων των υπηρεσιών, καθώς και η χρήση του 112 για την ενημέρωση των πολιτών, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη από το πρωί σε Αττική, Κορινθία, Αργολίδα και θα συνεχιστεί σε Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσο και Νότια Πελοπόννησο, ή όπου αλλού προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα.

Βασική μας προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα, η επαγρύπνηση και η προετοιμασία, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης στη σύσκεψη, ενώ παράλληλα εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων από τις επικίνδυνες για πλημμύρες περιοχές και σημεία. Τα σημεία αυτά είναι όσα έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι πλημμυρίζουν εύκολα, κάτι το οποίο γνωρίζουν καλά οι Περιφέρειες και Δήμοι, που ανέλαβαν το διαδικαστικό κομμάτι, ενώ στις συγκεκριμένες περιοχές ο σχεδιασμός προβλέπει μεγαλύτερη ετοιμότητα από τις ΕΜΑΚ και την ΕΛ.ΑΣ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα